reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Styczniówki kulinarnie!

reklama
;-) o nie nie, ja nigdy nie mówiłam, że się będę odchudzać ;-). Samo jakos spadnie jak zaczne godzinami spacerować ;-)

nadineczka ale ja nie piekę :-D to zostawiam teściowej i czasem coś skubne :tak:
daje jej przepis i heja
sama piec nie znosze :-p

ja tylko kocham gotwać !!!!!!!

Jaja w brokułach
składniki:
6 jajek na twardo
40 dag ugotowanych w osolonej wodzie brokułów
8 łyżek drobno posiekanego koperku
2 żółtka na twardo
szklanka mleka 2%
sól
Wykonanie:
Jajka obrac ze skorupek, pokrajać w kostkę. Ugotowane brokuły podzielić na różyczki, "łodyżki" pokrajać. Żółtko rozetrzeć drewnianą łyżką, ucierać dodając stopniowo mleko. Przyprawić sokiem z cytryny i solą. Na srodku salaterki ułożyć jajka, spiętrzając. Obłożyć dookoła rozdrobnionymi warzywami, równomiernie skropić przygotowanym sosem i posypac koperkiem.

-------------------------------------------------
I jeszcze jedno:

Sałata
wędlina
pomidory
brokuły

Sałatę połozyć na talerzu, na niej położyć pokrojone w plasterki pomodory, na każdym pomidorze położyć pół ugotowanego jajka na twardo zółtkiem do dołu. Po bokach ułożyć na zmianę wędlinę zwiniętą w rulonik i różyczki z brokuł. Wszystko to zlać sosem koperkowym :)
Bardzo ładnie wygląda i smakuje też :))

-----------------------
I jaja faszerowane:
5 jaj
2 plasterki wędliny
łyżka majonezu
pietruszka zielona
3-4 pieczarki
2 plasterki sera żółtego
pieprz, sól
Jajka ugotować na twardo, przekroić, wydrążyć zółtko. Pieczarki drobno pokroić, przyprawić i usmażyć => wymieszać je z drobno pokrojoną wędliną i serem zółtym. Dodać majonez sól, pieprz i natkę :) Wymieszać. Masę włożyć do ugotowanych białek. Ułożyć na sałacie, przyozdobić brokułami!!

Sernik z sera niemieckiego!!

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 margaryna Kasia
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 zółtka
1/2 szklanki cukru
Ciasto wyrobić jak na makaron

Masa serowa:
2 opakowania sera niemieckiego (1 kg)
3 całe jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oliwy
1 i 1/2 szklanki mleka (2%)
1 i 1/2 budyniu śmietankowego
olejek cytrynowy
rodzynki

Ser, jajka zmiksować, dodać oliwę dalej miksując, stopniowo mleko i na koniec dodać rodzynki i olejek.

Blachę okleić ciastem (dno i boki), ba ciasto wlać ser i piec 45-50 minut. Następnie bić pianę z 2 białek, dodać 1/2 szklanki cukru i nałożyć na upieczony sernik i piec od 15 do 20 minut.
Piec w 200 stopniach :)

-------------------
Chyba zapomniałam do ciasta dodać jajek ;p

reklama
Do góry