reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Styczniówki kulinarnie!

Morka tak, trzeba jechać do Niemców ;)
Ja kupiłam ser w sklepie u nas w mieście, mają niemieckie produkty, proszki, płyny, czekolady i ten ser właśnie :)
Ser jest w białych pojemnikach z niebieskim wieczkiem :)
smakuje inaczej nioz polski twaróg :)
pół kilo kosztuje u nas 3,50 zł :)
 
reklama
Ja nie Karoli a Karoli mnie pewnie zbeszta że przepis niewiele ma wspólnego z włoską pizzą ale wkejam link z którego myśmy zawsze korzystali i pizza wychodziła nam Telepiccowa:) Takze polecam bo naprawdę Pychaaaaaa:) A Jak pierwszy raz robiłam to nawet nie sądziłam że będzie taka pyszna:)
Kafeteria - Najlepsze ciasto na pizzę + sos
 
KlaraM, Nadarine oto przepisik:-)
morka besztac nie bede:-)

500 gram maki
25 g drozdzy
250 ml wody (letniej i przegotowanej)
lyzeczka soli

make wsypac do miski, dosypac sol (mozna dodac oliwe z oliwek, ale nie trzeba)
drozdze rozpuscic w wodzie i piano piano wlewajcie do maki, mieszajac lyzka
jak wlejecie cala wode to nalezy podwinac rekawki i lapki zanurzyc w masie i ugniesc ciasto:-)
potem przykryc scierka i odstawic na bok.
Uwaga: temperatura idealna, zeby ciasto wyroslo to 25 stopni :-)

Jak ciasto wyrosnie to ciasto rozlozcie cieniutko w formach.

Do pizzy najlepeij kupcie pomidory w kosteczkach w puszce. Wylozcie do jakiegos naczynia, dodajcie lyzeczke oliwy z oliwek i soli.
Pizza marinara to jedna z najprostszych smakowo pizz: tylko te pomiory i oregano.
Margherita: pomidory i mozzarella (na koniec pieczenia)



A w zwiazku z tym, ze niedawno pisalam prace licencjacka na temat pizzy to jeszcze takie ciekawostki:
jak jest zimno to woda, ktora uzywamy do pizzy lepiej, zeby byla cieplejsza i zmniejszcie ilosc soli, bo sol blokuje rosniecie ciasta
a jak jest pogoda ciepla to ciasto szybciej rosnie i wtedy lepiej zwiekszyc ilosc soli, ktora zwolni nam rosniecie ciasta.
 
Dzięki za przepisik! Jeszcze tylko dwa pytanka:
1. Mniej więcej jak długo ma sobie pod ściereczką rosnąć?
2. Mniej więcej jak długo i w jakiej temperaturze piec?
 
Ciasto powinno podwoic swoja objetosc. Ja trzymalam ok. 2 godz.
Piec powinno sie ok. pol godz. w piecyku elektrycznym w temp. ok 150 stopni.
Ja moja pieklam ok. 50 min, bo mam super piecyk, ktory wlalscieka mieszkania nie wiem gdzie wykopala, ktory w temp. 180 stopni pali na zewnatrz wszystko w ciagu 5 min, a wewnatrz potrawy sa nadal surowe echhh.
 
Karoli dzięki, Morka tyż :D ale na włoską wersję mi ślinka cieknie jak dzika, więc najpierw tą wypróbuję:D
Właśnie miałam Karoli pytać Cię o to samo co :D i czy smarujesz formę na pizzę czy tylko mąką podsypujesz?
 
reklama
Do góry