KlaraM, Nadarine oto przepisik:-)
morka besztac nie bede:-)
500 gram maki
25 g drozdzy
250 ml wody (letniej i przegotowanej)
lyzeczka soli
make wsypac do miski, dosypac sol (mozna dodac oliwe z oliwek, ale nie trzeba)
drozdze rozpuscic w wodzie i piano piano wlewajcie do maki, mieszajac lyzka
jak wlejecie cala wode to nalezy podwinac rekawki i lapki zanurzyc w masie i ugniesc ciasto:-)
potem przykryc scierka i odstawic na bok.
Uwaga: temperatura idealna, zeby ciasto wyroslo to 25 stopni :-)
Jak ciasto wyrosnie to ciasto rozlozcie cieniutko w formach.
Do pizzy najlepeij kupcie pomidory w kosteczkach w puszce. Wylozcie do jakiegos naczynia, dodajcie lyzeczke oliwy z oliwek i soli.
Pizza marinara to jedna z najprostszych smakowo pizz: tylko te pomiory i oregano.
Margherita: pomidory i mozzarella (na koniec pieczenia)
A w zwiazku z tym, ze niedawno pisalam prace licencjacka na temat pizzy to jeszcze takie ciekawostki:
jak jest zimno to woda, ktora uzywamy do pizzy lepiej, zeby byla cieplejsza i zmniejszcie ilosc soli, bo sol blokuje rosniecie ciasta
a jak jest pogoda ciepla to ciasto szybciej rosnie i wtedy lepiej zwiekszyc ilosc soli, ktora zwolni nam rosniecie ciasta.