reklama

Styczniówki kulinarnie!

To ja polecam sałatka gyros lub ziemniaczana ja w sumie będę robić na chrzest gyros bo wiem że wszyscy lubią i nic nowego nie kombinuję...

ziemniaczana to ziemniaki dowolna ilość cebula i ogórek kiszony lub konserwowy zależy kto co woli wszystko kroimy ziemniaki w większe kawałki cebula drobno i mieszamy to z majonezem pycha i szybko się robi ;-)

A gyros to wiecej roboty
ja daję pierś kurczaka w kostkę , ketchup , ogórek konserw.,majonez ,cebulę , kukurydzę i kapustę pekińską chyba wszystko bo na szybko nie pamiętam :) pełno tych wersji ;)

nie napiszę szczegółowo bo mały przeszedł z etapu marudzenia na wrzeszczenie ....

reklama
Gosia... robie własnie szałot, czyli sałatka ziemniaczana i sałatke z gyrosem, ale szukam 3 jakiejs... chyba zrobie cos z ryzem

Gosia a jaką dajesz przyprawe do tej ziemniaczanej? bo pyszna jest z Oegano mniam mnia tylko musi pare godzin postac zeby całosc przeszła :-)
Asiowo a moze dla odmiany zrób sałatk e z tuńczykiem i ryzem ? ja ja uwielbiam :-)

Tysiolek z oregano nie próbowałam nic takiego konkretnego nie daję

a z ryżem ja jadłam ostatnio u kuzynki z koperkiem była pycha zresztą co pycha nie było wróciłam z dodatkowymi kg hehe;-)

Asiowo a co będziesz mieć ciekawego? ;) bo w sumie ja menu już mam ale ciągle jakieś zmiany następują :sorry2:
u mnie będzie z obiadem bo my w kościele o 11:00 mamy

Mam fajny przepis na sałatkę z ryżem:
- woreczek ryżu parboiled ugotowanego na kostce rosołowej
- jedno wędzone udko z kurczaka (drobno kroimy)
- malutka puszka kukurydzy (albo pół większej)
- 4 plastry ananasa (kroimy w kostkę)
- majonez
Wszystko wymieszać:-)

I jeszcze danie "bieda":
Jak gotujecie rosół, to można wykorzystać mięso właśnie do tego dania.
Zatem kroimy drobno mięso z kurczaka (właśnie to z rosołu)
Na patelni podsmażamy (szklimy) 2-3 duże cebule pokrojone w kostkę
mieszamy cebulę z mięsem, dodajemy woreczek ryżu (też używam parboiled gotowany na kostce), doprawiamy koncentratem, ketchupem, solą i pieprzem.
Mówię Wam, że całkiem dobre, jak na danie o takiej nazwie;-)

I jeszcze danie "bieda":
Jak gotujecie rosół, to można wykorzystać mięso właśnie do tego dania.
Zatem kroimy drobno mięso z kurczaka (właśnie to z rosołu)
Na patelni podsmażamy (szklimy) 2-3 duże cebule pokrojone w kostkę
mieszamy cebulę z mięsem, dodajemy woreczek ryżu (też używam parboiled gotowany na kostce), doprawiamy koncentratem, ketchupem, solą i pieprzem.
Mówię Wam, że całkiem dobre, jak na danie o takiej nazwie;-)

ja znam wersję taką na szybko ...
ryż gotujemy a na patelni podsmażamy cebulę dodajemy koncentrat podsmażamy potem dodajemy ryż i cukier sól pieprz do smaku i to się nazywa ryż po turecku świetny do mięs ja podawałam np do szaszłyków ;-)

a wiec tak, menu ustalone...
chrzest mamy o 17 wiec w domu pewnie bedziemy ok 18:30, podam po kawałku torta i odrazu kolacje:

1 sałatka - szałot: Szałot - Przepis - Onet.pl Gotowanie
2 załatka - z gyrosem (tesciowa robi)
3 sałatka - xvegeliciousx: Sałatka z ryżem i żółtym serem
4 sałatka - jakaś ze sledziem i buraczkami (mama ma zrobic jak zdazy)

do tego: pieczone udka z kurczaka, filety z kurczaka i takie małe kotleciki smazone (filety z kurczaka kroje w kosteczce, do tego jajko, cebulka, mąka, i co tam jeszcze jest pod reka, jakas przyprawa, wszystko razem mieszamy i takie cos smazymy)

Kiełbaski na ciepło, no i jakas zimna płyta: pomidor, ser, szyneczka, ogórek, chlebek, masło, itp...

Jak myslicie starczy takie cos skromnego na 17 osób?:confused::dry:

Asiowo zależy ile jedzą u nas potrafią dużoooo ja mam na kolację tak :

szaszłyki
garmażerka (schab , szynka z sałatką i szynka z sałatką i jajkiem)
sałatka warzywna
sałatka gyros
krokiety
kiełbasa
i to mięso co zostanie z obiadu

reklama
eee tam, zjedza ile będzie, trudno... jak bedą głodni to se w domu skoncza kolacje:-p:zawstydzona/y:;-)
myślę że starczy bo po słodkim to kto zmieści dużo ? hehe ja mam jak pisałam na 11:00 wiec pewnie około 13:00 obiad o 15:00 kawa i o 18:00 kolacja jak się dobrze uwinę wiec zgłodnieją

jeszcze u nas była możliwość że w sobotę chrzciny ale na 18:00 w sumie lepiej ale u mnie by wszyscy nocowali i pewnie i śniadanie i obiad by jedli dzień po i wybrałam niedziele a teraz mi mówią że może w sobotę przyjadą :eek: jeszcze mi przyjdzie przed chrztem im kolacje robić jakbym mało miała pracy i sprzątania w tą sobotę :sorry2:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry