reklama

Styczniówki kulinarnie!

reklama
Dobra dziewczyny, ja mam chwilę, pozbyłam się męża z domu, popijam kawke zbożową, humor od razu lepszy więc przepiszę Wam kilka moich przepisów :-)

Kotlety z kurczaka w migdałach lub kokosie
Składniki:
4 średniej wielkości filety z kurczaka
- sól
- pieprz
- przyprawa do drobiu
- 10 dag płatków migdałowych (lub wiórków kokosowych - też pyyyyyycha)
- jajko
- oliwa z oliwek do smażenia

Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy, delikatnie rozbijamy, z obu stron posypujemy solą i pieprzem oraz przyprawą do drobiu
Jajko wybijamy na talerz, rozbełtujemy - wszytko jak do klasycznych kotletów ;-)
Kotlety zanurzamy w jajku, później w migdałach lub wiórkach kokosowych dość mocno dociskając. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przykrywamy i dosmażamy na malutkim ogniu około 5 min.

Sałatka jajeczna
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- mała puszka groszku konserwowego
- cebula
- słoik pieczarek marynowanych
- kopiasta łyżka posiekanego koperku
- 1/2 szklanki majonezu
- plaster wędzonego łososia
- sól
- pieprz

Dokładnie odsączamy groszek, łączymy z majonezem, posiekanymi pieczarkami, i pozostałymi rozdrobnionymi składnikami sałatki. Delikatnie przyprawiamy.
Można podawać w pucharkach, wyłożonymi liśćmi sałaty, a wierz przystroić ćwirtkami jajek i paseczkami łososia - naprawdę ładnie wygląda :tak:

Deser brzoskwiniowy
- 10 dag białej, dobrej gatunkowo czekolady
- 3/4 szkalnki słodkiej śmietanki 12%
- 2 szklanki mleka (najlepiej 3,2 %)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki płynnego miodu
- bita śmietana
- 6-7 brzoskwiń

Obieramy ze skórki 5 brzoskwiń, odrzucamy pestki, miksujemy - powinno wyjść około 2 szklanek brzoskwiniowego musu. Pozostałe 2 brzoskwinie po obraniu i odrzuceniu pestek kroimi na małą kosteczkę. Czekoladę rozdrabniamy i rozpuszczamy w rondelku ze śmietaną mlekiem, cukrem pudrem i miodem. Składniki rozpuszczamy do momentu aż powstanie jednolita masa. Dodajemy zmiksowane brzoskwinie, Całość mieszamy. Masę rozlewamy do pucharków i schładzamy. Tuż przed podaniem wierzch zdobimy bitą śmietaną i kosteczkami pokrojonej brzoskwini. Można przybrać rurkami waflowymi :-)

Póki co tyle, później przepiszę może więcej ;-)

A ja wczoraj robiłam makaron w sosie serowo- śmietanowym a dziś u mnie na obiad kebab własnej roboty :tak:;-)

od razu podaje przepis może się komuś przyda :tak:

Makaron w sosie serowo - śmietanowym
0,5kg makaronu np.świderki
400ml śmietanki 30%
400g boczku wędzonego
400g sera żółtego -startego łatwo rozpuszczalnego ;-)
sól, pieprz, mąka do zagęszczenia

Makaron ugotować. Boczek pokroić w drobną kosteczkę podsmażyć , wlać do niego śmietankę, jak zacznie wrzeć wrzucamy w to starty ser, dodajemy troszkę pieprzu i soli (nie za dużo bo jest już słony boczek)mieszamy i jak zacznie się gotować to zagęszczamy mąką z wodą i sos podajemy z makaronem ;-)

A ja dzisiaj zrobię młodą kapustkę zasmażaną, schaboszczaka i ziemniaczki:-)
Tak polsko dzisiaj;-)

Ale mi smaka narobiłaś, a ja nie mogę młodej kapusty, zrobiłam w tym roku raz i tak mi wywaliło brzuchal, myślałam że mi skóra pęknie.
Ja mam dzisiaj Patrysiową zupę koperkową i spagetti z pesto bazyliowym.

A ja wczoraj robiłam makaron w sosie serowo- śmietanowym a dziś u mnie na obiad kebab własnej roboty :tak:;-)

od razu podaje przepis może się komuś przyda :tak:

Makaron w sosie serowo - śmietanowym
0,5kg makaronu np.świderki
400ml śmietanki 30%
400g boczku wędzonego
400g sera żółtego -startego łatwo rozpuszczalnego ;-)
sól, pieprz, mąka do zagęszczenia

Makaron ugotować. Boczek pokroić w drobną kosteczkę podsmażyć , wlać do niego śmietankę, jak zacznie wrzeć wrzucamy w to starty ser, dodajemy troszkę pieprzu i soli (nie za dużo bo jest już słony boczek)mieszamy i jak zacznie się gotować to zagęszczamy mąką z wodą i sos podajemy z makaronem ;-)
Czyli carbonara, tylko jeszcze ciut świeżej bazylii i oregana, można tez szpinak, PYCHA

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry