reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Styczniówki kulinarnie!

dziewczyny - czy znacie jakieś mega szybki i bardzo prosty przepis na ciasto (mocno) czekoladowe? Jak czegoś takiego nie zjem to zaślinię się chyba... Z braku czekolady zaczęłam nutellę ze słoika łyżeczką wyjadać, pomóżcie:szok::-D

tą stronkę moje wypieki też uwielbiam:tak:i jak piekę - to zwykle z tamtych przepisów:tak::tak:

reklama
Dziewczyny,

mam ciasto fracuskie i musze cos z nim zrobic.
Jak je wykorzystac? Znacie jakies przepisy na tarty z ciasta francuskiego albo cos podobnego.
Aha, w zadne pszteciki nie chce mi sie bawic;-)

Karoli - ja ciasto francuskie kroję na kwadraty ok 5 cm, w środek wkładam kawałek brzoskwini z puszki, ew. lekko dosładzam, sklejam rogi na środku, smaruję białkiem dla błysku;) i piekę ok 25 min w piekarniku :tak: Wychodzą pyszne małe ciasteczka :tak:Wystarczy posypać lekko cukrem pudrem i... na stół:-)

tu przepis na mojego pieguska :-)
(ze strony mojewypieki, link ze zdjęciami ciacha poniżej :) )
Składniki:

• 30 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka maku (nie trzeba parzyć i mielić)
  • 25 dag cukru
  • 4 jajka
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat do ciasta (śmietankowy, ewentualnie migdałowy)
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać, przelać do formy.
Piec około 45 minut w temp. 180 stopni (piekłam w formie o średnicy 22 cm).

Piegusek

A ja ostatnio jem w wielkich ilosciach kluski na parze tzw buchty:-D a że jestem leń w lidlu znalazłam gotowe przepyszne(polecam:-p) ... z cynamonem, masełkiem i cukrem, pychotka:-)

KOKOSANKI

2 jajka
120 g cukru pudru ( jak ktos lubi barrrrdzo slodkie mozna dac wiecej)
250 g wiorkow kokosowych

Bialka ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier,zoltka i dalej ubijamy. Na sam koniec wsypujemy wiorki i mieszamy -najlepiej lyzka,bardzo delikatnie zeby nie ''zburzyc'' pianki;-)Lyzka,lyzeczka,galka do lodow-jak kto lubi i jakie wielkie chce miec kokosanki-nakladamy ciasto na blache albo wysmarowana albo wylozona papierem( ja preferuje papier).Pieczemy w temp. ok 170 stopni przez mniej wiecej 15 minut ( wieksze pare minut dluzej,mniejsze krocej) Tak zeby byly zlote,w srodku powinny byc wilgotne....:-)

Agbar Już pisałam, że kocham kokos, szybko spisałam przepis...jako, że nie wolno mi słodkiego wypróbuję po porodzie...ale jak mi ślinka cieknie!

reklama
Do góry