Dziewczyny z racji ze pracuję w aptece juz odpowiadam na wasze wątpliwości. Odnośnie Oilatum, Emoilum czy Balneum to one owszem działają głównie natłuszczająco, przy suchej i atopowej skórze bardzo dobre bo pozostawiają barierę lipidową na ciele. Z wymienionych najlepszy jest Emolium, ma najwięcej składników, w tym naturalne oleje( np. macadamia, masło shea, panthenol) a Oilatum to głównie ciekła parafina. Odnośnie nadmanganianu uzywany jest do kąpieli dzieci przy różnego rodzaju zmianach skórnych i krostkach, ponieważ działa dezynfekująco i bakteriobójczo(jednocześnie wysusza). Jeśli chodzi o przemywanie nim rany po nacięciu tu bym się nie zgodziła ze działa tak samo ja Tantum Rosa, ma o wiele większe zastosowanie i działanie

rzeciwzapalnie, przeciwbólowo, miejscowo znieczulająco, antyseptycznie, a dodatkowo przeciwobrzękowo. Nie mówię ze nadmanganian nie działa, ale wg mnie lepsza Tantum Rosa.
W szpitalach obecnie na gojenie się pępuszka nie zaleca się nic, jeżeli wszystko przebiega prawidłowo, to tylko wietrzenie. Natomiast jesli widać jakieś zmiany, zaczerwienienie lub rope wtedy należy użyć preparatu na bazie spirytusu np. Octeniseptu lub zwykłego spirytusu. Ocetnisept potem można z powodzeniem stopować na drobne ranki i otarcia na skórze, bardzo szybko goi.
Sorki,ze sie tak rozpisałam, mam nadzieję ze nie bedziecie miały mi tego za złe