reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Torba do szpitala

Widzisz, moja mała do roku miała problemy skórne ze względu na skazę białkową, a nawet nie wiedziałam, że można w tym wykąpać, tylko oczywiście Oilatum wciskali za 50zł który za przeproszeniem do d...się nadawał:wściekła/y:

reklama
sińka - ale Oilatum ma właść. raczej nawilżające natłuszczające, a nadmanganian to do wysuszania...

martela - to co barwi wszystko na fiolet to raczej gencjana, w sumie nadmang. może też, jeśli się rozsypie, ale to kilka kryształków wrzucasz do wody i nie ma siły zabarwić...

Mój synek jest strasznym uczuleniowcem. Miał nawet wystawioną diagnozę atopowego zapalenia skóry - ale jego skóra w tej chwili jest o niebo lepsza - z tego co wiem atopia nie daje się tak zaleczyć, więc zaczynam w tą diagnozę wątpić.
Niestety jak choroba była bardzo nasilona - była garstka preparatów, które mogliśmy używać. Oilatum strasznie go uczulało. Wtedy ktos polecił mi preparaty firmy SVR Laboratoires - balsam, który uzywam też sama do tej pory nazywa się Topialyse Sensitive Krem i wskazany jest do twarzy i ciała dla skóry atopowej niemowląt, dzieci i dorosłych. Na ulotce przeczytałam, że oprócz tego, że nawilża to również odbudowuje ochronna barierę skóry, łagodzi podrażnienia, chroni skórę przed zakażeniami bekteryjnymi.
Używam tez płynu do kapieli z tej serii (z tego co pamiętam są różne kolory - ja kupuje te z rózowym).
Obszernie opisałam - ale ten balsam i płyn ratowały mojego synka - jako jedyne się sprawdziły i teraz wiem, że dla nowo narodzonego maluszka będą najlepsze. Niestety cena jest odstraszajaca. Ale te preparaty sa bardzo wydajne

ewelina - moja też miała dwa razy stwierdzone AZS, a teraz nie mamy właściwie żadnych problemów, jedynie co czasem przy pachwinach robi się czerwono, ale to chyba ma niewiele wspólnego z atopowością, po prostu smaruje jej wtedy oliwką i next dnia nie ma śladu. Dobrze że udało Ci się dopasować takie kosmetyki które pomogły synkowi!

Dziewczyny z racji ze pracuję w aptece juz odpowiadam na wasze wątpliwości. Odnośnie Oilatum, Emoilum czy Balneum to one owszem działają głównie natłuszczająco, przy suchej i atopowej skórze bardzo dobre bo pozostawiają barierę lipidową na ciele. Z wymienionych najlepszy jest Emolium, ma najwięcej składników, w tym naturalne oleje( np. macadamia, masło shea, panthenol) a Oilatum to głównie ciekła parafina. Odnośnie nadmanganianu uzywany jest do kąpieli dzieci przy różnego rodzaju zmianach skórnych i krostkach, ponieważ działa dezynfekująco i bakteriobójczo(jednocześnie wysusza). Jeśli chodzi o przemywanie nim rany po nacięciu tu bym się nie zgodziła ze działa tak samo ja Tantum Rosa, ma o wiele większe zastosowanie i działanie:przeciwzapalnie, przeciwbólowo, miejscowo znieczulająco, antyseptycznie, a dodatkowo przeciwobrzękowo. Nie mówię ze nadmanganian nie działa, ale wg mnie lepsza Tantum Rosa.
W szpitalach obecnie na gojenie się pępuszka nie zaleca się nic, jeżeli wszystko przebiega prawidłowo, to tylko wietrzenie. Natomiast jesli widać jakieś zmiany, zaczerwienienie lub rope wtedy należy użyć preparatu na bazie spirytusu np. Octeniseptu lub zwykłego spirytusu. Ocetnisept potem można z powodzeniem stopować na drobne ranki i otarcia na skórze, bardzo szybko goi.

Sorki,ze sie tak rozpisałam, mam nadzieję ze nie bedziecie miały mi tego za złe:)

reklama
Do góry