reklama

U pediatry

• Starter tematu Starter tematu MariaOla
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Jejku, co ja tu czytam: Aryanek miał zapalenie oskrzeli, a Oliwcia jakieś szmery na serduszku :szok::-( Dzieciaczki, trzymajcie się zdrowo, a mamusiom życzę dużo cierpliwości i powodzenia.

reklama
wiecie coś na temat anemi u niemowlaków? czy może być to groźne, moja lekarka powiedziała mi że u mojego kubusia mogła wystąpić anemia fizjologiczna. Pomocy co to znaczy? Biedactwo miało dziś pobieraną krew, jest mi go teraz tak bardzo żal

Jagoda spokojnie,moja Natalka miala anemie wrodzona i zapalenie pluc tez wrodzone.Miala podane antybiotyki a potem podawalam jej zelazo w kropelkach 3 razy dziennie przez miesiac i anemia jej zniknela.A teraz jest zdrowa jak rydz:-)i wcale (odpukac) nie chorowala, raz miala do tej pory katar ale wiadomo najadlam sie strachu w szpitalu:no:

a z tego co czytalam to anemia fizjologiczna jest dosc czesta i to chyba w 3 czy 4 msce po urodzeniu bo wyczerpuja sie zapasy zelaza z zycia plodowego..wiec mozliwe,ze Marta tez moze miec teraz anemie tyle,ze nie pobiera sie profilaktycznie krwi wszystkim dzieciom tylko musi byc jakis powod ku temu.

dziewczyny mam pytanko, czy wasze maluszki odginaja glowe do tylu, moj Michas od tygodnia bardzo sie wygina i to tak nagle, troche mnie to niepokoi :-( mam wrazenie ze zaraz sobie kark przekreci :-( mialam wizyte kontrolna i neurologa w poniedzialek i babka powiedziala ze ona nie widzi nic niepokojacego, ale gdyby takie odginanie sie nasililo to mam od razu przyjsc i da skeirowanie na usg glowki, stwierdzila tez ze maly ma zbyt duze napiecie miesniowe raczek, ale to moze byc od poddenerwowania, bo wiadomo ze calkiem wyluzowany to on nie byl , choc nie plakal :-)

Karlam a kiedy Michaś odchyla główkę do tyłu? W jakich sytuacjach? A napięciem mięśniowym rączek nie przejmuj się tak. Mojej sąsiadki synek miał napięcie kończyn górnych i dolnych bo non stop nimi machał (machanie Witusia to przy tamtym pryszcz :tak:). Neurolog dał skierowanie na rehabilitację, na której mały był masowany i to napięcie mu puściło.

wlasciwie to przy roznych sytuacjach, np po karmieniu, albo jak sie go przewija, albo jak sobie spokojnie lezy, ciezko to powiazac konretnie :-)

AHA WIESCI DLA ZAINTERESOWANYCH SZCZEPIENIAMI!!

DZISIAJ LEKARKA POWIEDZIALA MI ZE OD KILKU DNI OBOWIAZUJE NOWY KALENDARZ SZCZEPIEN W KTORYB SZCZEPIENIE NA HIB JEST DARMOWE, WSZYSTKIE DZIECI URODZONE W 2007 ROKU BEDA NA TO SZCZEPIONE ;-) MOJ SYNEK JUZ DZISIAJ DOSTAL :-)

a co do samego szczepienia, byl kluty 3 razy i bardzo plakal :-( ale w przychodni od razu dalam mu cycka na pocieszenie

druga sprawa: pytalam doktorki o karmienie, powiedzialam ze niedlugo bede chciala powoli dzidzie odstawiac od cycka, powiedziala ze juz moge stpniowo wprowadzac produkty dla dzieci od 5 miesiaca , czyli soczki, zupki... zaste powac jeden posilek cyckkowy, wlasnie jakas zupka i tak powoli malego przyzwyczajac ;-) w sumie ciesze sie ze ja o to zapytalam :-) bo nie bylam pewna czy nie zaszkodzi to dzidzi :-)

AHA WIESCI DLA ZAINTERESOWANYCH SZCZEPIENIAMI!!

DZISIAJ LEKARKA POWIEDZIALA MI ZE OD KILKU DNI OBOWIAZUJE NOWY KALENDARZ SZCZEPIEN W KTORYB SZCZEPIENIE NA HIB JEST DARMOWE, WSZYSTKIE DZIECI URODZONE W 2007 ROKU BEDA NA TO SZCZEPIONE ;-) MOJ SYNEK JUZ DZISIAJ DOSTAL :-)

nie wiedziałam że jest darmowe :-) ale bardzo dobrze że mi powiedziałaś bo 22-go Dominika ma być na to szczepiona i kazali mi przynieść ze sobą 45zł, a tu dostaną fige z makiem ode mnie ;-)

aniay: moja dominika też miała szmerek na sercu ale jej wkońcu przeszedł, a przynajmniej nikt już nic nie słyszy. W większości przypadków to przechodzi, bo to podobno jest przystosowywanie się serca do życia "poza mamą".

jagoda: moja dominika ma anemie od urodzenia, ale lekarz powiedział że jak dziecko jest małe to łatwo to wyleczyć. Musze teraz iść z nią na pobieranie krwi i aż mi się serce kraja :-( :-(

No o tym szczepieniu na HIB to mi dzisiaj kumpela powiedziala, bo tez byla wczoraj i sie zdziwila, ze dostala bezplatnie ( maluszek urodzil sie 16 marca 2007), no ale nie bede zalowac wydanej kasy, bo nas i tak by to nie objelo. :-p

Mój Witek i tak dostał szczepienie przeciwko Hib w szczepionce skojarzonej. Także nam to bez różnicy, ale fajnie wiedzieć. A na pewno przyda się ta informacja tym mamom, które nie szczepią skojarzonymi.

reklama
Dziewczyny, a szczepicie na te pneumokoki? Bo ja nie...i właśnie nie wiem czy jakbym chciała teraz to czy nie jest za późno...Słyszałam, że jak się szczepi po 7 miesiącu zycia to daje się o jedną dawkę mniej? Jak to jest z tymi dawkami....????:confused:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry