reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Urlop ojcowski, tacierzyński a macierzyński

iza:)

Fanka BB :)
Dzień dobry.
Ostatnio docierają do mnie sprzeczne bardzo informacje na temat urlopów dla rodziców po urodzeniu dziecka. Za kilka tyg po raz drugi zostanę mamą. Ile przysługuje mi urlopu macierzyńskiego? 20 czy 22 tyg. ?

Mąż chce skorzystać też ze swojego prawa do urlopu. Czy może te dodatkowe 2 tygodnie wykorzystać od razu po urodzeniu dziecka (żebyśmy jednocześnie przebywali na swoich urlopach)? Czy fakt skorzystania z urlopu ojcowskiego obniża o 2 tygodnie wymiar urlopu macierzyńskiego?

Dziękuję za odpowiedz

reklama
Iza dobrze że poruszylaś ten temat, bo mnie też niebawem będzie to dotyczyć. Moja księgowa mi powiedziała, że mam 20 tyg urlopu macierzyńskiego, plus 4 tyg dodatkowego na mój wniosek, ale nie muszę ich wykorzystać. Ojciec dziecka ponoć może wziąć od razu ojcowski, tylko nie wiem czy to się liczy 14 dni ciurkiem, czy bez sobót i niedziel czyli prawie 3 tygodnie by wyszło.

Ostatnio docierają do mnie sprzeczne bardzo informacje na temat urlopów dla rodziców po urodzeniu dziecka. Za kilka tyg po raz drugi zostanę mamą. Ile przysługuje mi urlopu macierzyńskiego? 20 czy 22 tyg. ?
Przysługuje Pani 20 tyg. urlopu macierzynskiego podstawowego (obligatoryjnego) i 4 tygodnie urlopu macierzyńskiego dodatkowego (udzielanego BEZPOŚREDNIO po urlopie macierzyńskim matce lub ojcu dziecka na wnioskek).
Mąż chce skorzystać też ze swojego prawa do urlopu. Czy może te dodatkowe 2 tygodnie wykorzystać od razu po urodzeniu dziecka (żebyśmy jednocześnie przebywali na swoich urlopach)?
Może - od dnia urlodzenia dziecka do chwili ukończenia przez dziecko 1 roku życia.

Czy fakt skorzystania z urlopu ojcowskiego obniża o 2 tygodnie wymiar urlopu macierzyńskiego?
Nie. To zupełnie rozłączne uprawnienia.

Iza dobrze że poruszylaś ten temat, bo mnie też niebawem będzie to dotyczyć. Moja księgowa mi powiedziała, że mam 20 tyg urlopu macierzyńskiego, plus 4 tyg dodatkowego na mój wniosek, ale nie muszę ich wykorzystać.
Doładnie tak jest.

Ojciec dziecka ponoć może wziąć od razu ojcowski, tylko nie wiem czy to się liczy 14 dni ciurkiem, czy bez sobót i niedziel czyli prawie 3 tygodnie by wyszło.
14 dni kalendarzowych, zatem równe 2 tygodnie.

Dziękuję za odpowiedz.
Czyli podsumowując przysługuje mi 24 tyg urlopu macierzyńskiego (4 na mój wniosek) a dodatkowo mężowi niezależnie 2 tygodnie ?.

Ostatnia edycja:
Do góry