reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

Oj, dawno mnie tu nie było...

Pisała,m już, ze robiłam tort na urodziny księdza. Słyszałam o masie do dekoracji tortów, która można zrobić z pianek np. JoJo, albo Haribo, więc postanowiłam spróbować. I powiem tak: z masa jest mnóstwo roboty i nie od razu wychodzi taka konsystencja, jak trzeba, ale ogólnie jest super! Masę można wałkować, ugniatać jak plastelinę, wyninać z niej kształty, a nawet ciąć nożyczkami!!!!

Moja dekoracja to nic szczególnego. Ale jak przeglądam blogi doświadczonych dekoratorek tortowych, to oczy wychodzą z orbit!!!:tak:
Mój tort jest tortem "po przejściach" - masa cytrynowa mi się nie udała:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: Ale był dość smaczny na szczęście:tak:

Wklejam zdjęcie- narazie tylko takiego nieudolnego tortu, ale w przyszłości zamierzam się poprawić:tak:

Zobacz załącznik 251994Zobacz załącznik 251995Zobacz załącznik 251996
Jak zwykle położyłaś mnie na kolana! Gdzieś ty się dziewczyno z takim talentem uchowałaś!

reklama
Aniu torcik cudo!

Właśnie oglądałam ostatnio stronki z tortami dla dzieci... dla dziewczynek jest tyle cudownych pomysłów biedroneczki, motylki, kwiatuszki - te z lalkami/księżniczkami są bajeranckie... a dla chłopców?? Auto, pociąg i tyle... choć widziałam taki torcik dinozaur i ku temu będę się skłaniać Tort "Dinozaur" | mamypomysl.pl nie wygląda na bardzo skomplikowany... mozna wysmarować zwykłą masą nie koniecznie obkładać marcepanem (bo u mnie w rodzinie jest mało chętnych na niego)... chyba że tą masą z jojo o której wspominała Ania...

No i postanowiłam zrobić mojemu bratu i bratowej Aniołki Ślubne - takie jak robi Ania na deseczce z podpisem... tylko musze się do nich odpowiednio przygotować. Może zamówię conieco przez internet. Chciałabym tez jakiś ładny kwituszkowy dziurkacz. Mam zadanie zrobić winietki na stół z imionami i nazwiskami gości weselnych. Chciałam zrobić tak że jedna karteczka byłaby zgieta w pół - stojaczek... a na to przyklejony z dystansem prostokącik z nadrukowanym imieniem i nazwiskiem z jakąś ładną "dziurką" (jakiś kwiatek lub narożny ornament)...
Aniu może ty sie orientujesz w jakim sklepie internetowym sa najładniejsze dziurkacze? :)

Wracam do dzieci. Odgrzeję Tomkowi pierogi i pójdziemy przed dom wysypać kore pod żywopłot.

Ewa a moze taki torcik?:-D

boisko.jpg

A co do dziurkaczy, to ja kupowałam na www.swiatpasji.pl i na allegro.

Aniu nad takim tortem boiskiem też się zastanawiałam... i na nim wynik :

3 : 1
Tomek Adam

Będzie wspólny tort, bo zrobimy raczej wspólnie urodzinki, Adam jak Adam, ale Tomkowi mogłoby być przykro jak Adama goście obsypali by prezentami, a jego nie... co prawda on też by się bawił Adama zabawkami, ale skoro jest miesiąc różnicy to po co robić 2 imprezy jak i tak musimy się wpasować w czas kiedy większość gości nie wyjedzie na urlop.

Ostatnia edycja:
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry