reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

Ta masa w sumie przypada tylko na częśc kawałka jak się ukroi, no nie wiem może jedną taką zamówie i najwyżej zobaczę co z tego będzie, kwiatki wrazie czego mogę dokupic, myślałam też o listkach, albo jakieś prawdziwe kwiatki do dekoracji.

Ostatnia edycja:
reklama
jasne ze tak, biszkopt bedziesz miala, najwyzej jak cos nie wyjdzie albo bedzie za malo to kupisz smietane 36 i smietan fix,i bedzie krem gotowy na tort, a dekoracje typu listki i kwiatki na taki tez beda dobre

Ja się nie podejmuję robić torta na urodziny - za słaba jestem w te klocki :p Już zamówiłam u fachowca ;) Ale podaję przepis na biszkopt, który podobno jest najlepszy i korzystają z niego "profesjonalne piekarki" ;)

(źródło: http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html)

BISZKOPT IDEALNY ;)

[FONT=georgia, palatino]Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm:[/FONT]

• [FONT=georgia, palatino]5 jajek[/FONT]
  • [FONT=georgia, palatino]3/4 szklanki cukru[/FONT]
  • [FONT=georgia, palatino]3/4 szklanki mąki pszennej[/FONT]
  • [FONT=georgia, palatino]1/4 szklanki mąki ziemniaczanej[/FONT]
[FONT=georgia, palatino]1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
2. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
3. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
4. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
[/FONT]
5. [FONT=georgia, palatino]Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno.
6. Wyłożyć ciasto.
7. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
[/FONT]
8. [FONT=georgia, palatino]Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę.
9. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.
[/FONT]

[FONT=georgia, palatino]Uwaga:[/FONT][FONT=georgia, palatino] boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.[/FONT]

[FONT=georgia, palatino]Smacznego :)[/FONT]

Ostatnia edycja:
Malylda ja robie z tego przepisu biszkopt.
Z biszkoptem nie mam problemu,ale i tak mi nie wyrosnie tak OGROMNY jak mojej sioże.
Nie wiem jak ona to robi,gada z nim czy jak !??:confused::evil:

A ja jadłam torta z marcepanowa masą ,jak wiecie ja nie lubie.
Nie była zła,ale tylko troszke spróbowałam.
DLa mnie za słodka ,lubie słodkie baaardzo ,ale słodkie nie za słodkie.
ROZUMIECIE?:cool:

Dziewczyny zrobiłam biszkopt z tego przepisu który wkleiła matylda powyżej... właśnie wylądował w piecu. Zwiększyłam troszkę ilość składników, bo mam tylko blachę 26 cm. Wzięłam 1,4 razy więcej wszystkiego. Zobaczymy co z tego będzie. Pierwszy raz robię taki biszkopt na tort! pierwsze co mnie zadziwiło to lekkość blachy wypełnionej prawie po brzegi ciastem - no ale z drugiej strony jest tam 7 jaj, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej i 0,35 szklanki mąki ziemniaczanej więc co ma tam ważyć... zawsze jak już robię to robię jakieś ciasta z owocami więc one ważą swoje...
No nić dam znać za godzinkę co z tym biszkoptem... muszę przygotować sobie koc, coby ten biszkopt nie uszkodził mi kafelek jak będę nim rzucać ;)

Dziewczyny zrobiłam biszkopt z tego przepisu który wkleiła matylda powyżej... właśnie wylądował w piecu. Zwiększyłam troszkę ilość składników, bo mam tylko blachę 26 cm. Wzięłam 1,4 razy więcej wszystkiego. Zobaczymy co z tego będzie. Pierwszy raz robię taki biszkopt na tort! pierwsze co mnie zadziwiło to lekkość blachy wypełnionej prawie po brzegi ciastem - no ale z drugiej strony jest tam 7 jaj, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej i 0,35 szklanki mąki ziemniaczanej więc co ma tam ważyć... zawsze jak już robię to robię jakieś ciasta z owocami więc one ważą swoje...
No nić dam znać za godzinkę co z tym biszkoptem... muszę przygotować sobie koc, coby ten biszkopt nie uszkodził mi kafelek jak będę nim rzucać ;)

DAJ ,DAJ ja jeszcze nie rzucałam biszkoptem !!!:-D;-):-)
Tez musze spróbować.:happy:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry