reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Wizyty u lekarza - kiedy znowu i co nowego słychać?

reklama
Ja miałam USG w 13 i w 9 tygodniu i oba przez brzuch. W 9 jak poszlam to lekarz powiedzial ze zobaczymy czy bedzie coś widac przez brzuch,jeśli nie to zrobimy wewnętrzne, ale było bardzo wyraźnie widać,więc nie było takiej potrzeby. To też chyba zależy od jakości aparatu USG.

Ja miałam robione w 13 tygodniu-dopochwowo(sprzęt ma bardzo dobry i nowoczesny) bo jest dokładniejsze ponoć w tak niskiej ciąży.Lekarz powiedział że przez brzuch najlepiej po 18 tygodniu.

Dziewczyny dzisiaj mało zgona nie przeżyłam. Poszłam na USG tak poprostu żeby sprawdzić co u maluszka. Poszłam do całkiem innej przychodni w mojej zabitej dziurami miejscowości, a nie we Wrocławiu tak jak zawsze. Na dzień dobry radiolog do mnie z mordą, że 15tydzień to ni z gruszki ni z pietruszki bez sensu robić USG. Ale w końcu mnie położyła. Zrobiła USG brzuszne i jedyne co usłyszałam, że dzidzia się rusza i widać pracę serca. No porażka, a jak spytałam czy widać płeć to ona do mnie, że no co ja oszalałam organów ani płci to ona nie zobaczy przy moim tłuszczyku, żebym przyszła koło 22tygodnia, to może coś dostrzeże:szok:
No mało nie padłam, bo mój lekarz prowadzący we Wrocławiu już 3tygodnie temu obejrzał narządy, pokazał nam je i mózg nawet oraz wypatrzył płeć.
Siedziałam cicho tylko dlatego ,że zgodzili się przyjąć mnie na NFZ, ale gdyby nie to, to ostro bym pojechała kompetencje tej doktorki.

...to się nazywa powołanie...

Jest 5:01. No i ja już się na dziś "wyspałam". Wizyta na 9tą i będę wyglądać jak wampir, ale jestem tak zestresowana, że nie ma bata, nie zasnę...zresztą nie śpię od "siusiu", czyli 3:30 :///
zaraz zejdę na zawał, jak Boga kocham...

Ostatnia edycja:
Ja tak jak już pisałam w głównym byłam na USG 21.04, wg OM to był 12t6d, wg USG wyszło, że dzidziuś kilka dni starszy. Bałam się jak jasny pieron, ale wynik mnie ucieszył niezmiernie i tak z opisu:

Akcja serca: 154 ud/min
CRL: 71,4 mm
Przezierność karkowa 1,6 mm
Wymiar dwuciemieniowy: 23,0 mm
Łożysko: przednia ściana wysoko
Płyn owodniowy: w normie
Pępowina: 3 naczyniowa
Kość nosowa: prawdiłowa, Przepływ przez zastawkę trójdzielną: prawidłowy; Przepływ w przewodzie żylnym: w normie; Czaszka/mózg: w normie; Kręgosłup: w normie; Serce: obraz 4 jam w normie; Brzuch: w normie; Żołądek: widoczny; Pęcherz moczowy: widoczny; Ręce: obydwie widoczne; Stopy: obydwie widoczne
Ryzyko Zespołu Down'a: 1 : 19335
Ryzyko Zespołu Edward'a: 1 : 21653
Ryzyko Zespołu Patau'a: 1: 152880

Płeć nieznana bo noge na noge dziecię załozyło - takie kulturalne :)

Następna wizyta 19.05 i to będzie raczej bez USG, a potem już 9.06 i USG połówkowe :)

Dodam jeszcze, że dostałam kilka zdjęć i płytkę z filmem, na którym jest też włączona opcja 3D więc jestem zadowolona z mojego wyboru lekarza naprawdę bardzo :)

Ostatnia edycja:
Witam Kobietki;)
Ja juz po dzisiejszej wizycie która miałam na 16tą;)
Wszystko dobrze z dzidzią.
Chciałam podejrzeć płeć ale niestety dzidzi klęczało i nie pozwoliło na to no ale cóż poczekamy zobaczymy:)
Fotke dodałam.
Nastepna wizyta 25maja.
A no i dzisiaj na usg wyszło że to 18 tydzień ale niewiem co mam mysleć o tym.
Pozdrawiam goraco.

reklama
Do góry