reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

dziekuję mamajakty

dziewczyny a jak wody dajecie do kaszki do ktorej napisane jest zeby dac mleka to to nie ma przypadkiem mniej wartosci kalorycznych?? tak sie zastanawiam bo mam taka fajna ale nie weim czy ten moj zarlok sie naje jak dam wody a nie mleka....
czy istnieje wogole cos takiego , no nie wiem tabelka albo cos ile powinno jesc dziecko (na jeden posilek) według wieku i wagi ?? bo na tych moich kaszkach napisane, ze 150 wody i50 kaszki... no i mozna je do 3 lat podawac... to 3latek naje sie tym co polroczniak albo 10kilowy co 7kilowy???:confused2::confused2::confused2:

qrczaki adiva to ile ten Twoj Zarazek wazyl?? ze on za siatki wyskoczyl?!:szok::szok:
ja myslalam ze moj jest ogromny, teraz wazy około10 kilo i jest na 98centylu... ze wzrostem wystaje za siatke.... no musze przyznac szczerze, ze moj nie ma takich rozbrajających puckow jak Piotrus:-p
Piotrek ważył maksymalnie 9450 gramów...a mierzy sobie teraz niby 73 cm ale takie mierzenie na leżąco to o kant d***...no a teraz to już nie wiem...chyba jak ostatnio dorwałam wage to miał jakies 9100 z czymś...plus minus te 100 gramów bo dwie różne wagi...On wyskoczył z siatek bo on te 9 kilo waży już od1,5 miesiąca....teraz już sie mieści ale jako 5 miesięczny berbeć to 9 było duuuuużo :-D Najlepsze jest to że on na samym cycku mi potrafił 900gramów w 10 dni przytyć :-D A pucki to ma po mnie :-) A potem jak oświecim będzie wyglądał :-D :-D
Wychodzi na to że mały sobie czeka na resztę dzieciaczków...i dobrze nie będzie tak odstawał od nich :-)

Sukces kolacyjny....zmieniłam mleko na Hipp 2...okazało sie lepsze niż humana a też tak samo gęste...I posmakowało mu...rozbiłam obiadek na dwa mniejsze posiłki czyli danie i deserek a ok 17 dostał podwieczorek czyli jogurcik misiowy z jagodami ( pyyyyycha ) i przede wszystkim...mały chce jeść tylko w łóżeczku już na leżąco przygotowany do spania...wtedy zje wszystko co mu sie poda :-D No i zagadka rozwikłana ;-)

Ślicznie wam dziękuje za pomoc :*

reklama
ja na wodzie przyrządzam, mimo, że jest napisane, żeby przygotować mleko wg przepisu na opakowaniu - ale ja uważam, że to co ma być dobrego jest już w kaszce :tak:
moja młoda też ostatnio nie bardzo przybiera, chyba od miesiąca jej waga waha się wokół 8800, 8900 - póki co nie martwię się, bo dobrze wygląda, a poza tym, czy teraz dzieci nie będą pomalej przybierać?
wczoraj Ola dostała tą zupkę z fasolką szparagową - na początku ładnie jadła, nawet buźkę ślicznie otwierała, ale i tak zjadła kilka łyżeczek :sorry:

byłam wczoraj u pediatry - temat - zbyt mało przybiera na wadze w ostatnim miesiącu 100g - podzielę się z wami spostrzeżeniami.

Odpowiedz:
dziecko powinno podwoić wage urodzeniową w 6 m-cu, od tego momentu tempo jego przybierania na wadze spada (nie bedzie przybierał w takim tempie, może nawet chwilę przystopować, a nawet waga może troche spaść - u dzieci które prawie potroiły wagę urodzeniową)

Inne czynniki braku przypierania na wadze:
- upalne dni (dziecko więcej pije)
- ząbkowanie (II półrocze to intensywny okres ząbkowania)
- ruch, w postaci turlania, pełzania, raczkowania, który powoduje większe spalanie kalorii niż do tej pory

Generalnie mam się nie martwić jak dziecko jest żywotne, wesołe i normalnie sie zachowuje.

Co leakarz poleciła:
- z uwagi iz Lena robi długą przerwę pomiędzy posiłkami między 15 a 21 i nie chce cyca, podawac w tym czasie:
  • SINLAC na wodzie (można dodać owoce ze słoiczka), generalnie nie polecała na razie kaszek słodzonych na mleku modyfikowanym (stwierdziała że na to przyjdzie jeszcze czas)
  • Jogurty NESTLE (pomimo iż sa na mleku krowim, dzieci je dobrze tolerują)
  • kaszkę HOLLE jaglaną (bezglutenową)
i pomału zacząc wprowadzać gluten (nie jest zwolenniczką wprowadzania szybko glutenu u dzieci karmionych piersią)

do nas przyszły kaszki bezmleczne...i zaczęliśmy wcinać sniadanka kaszkowe i kolacyjki :tak: puki co młodemu smakuje...pomieszam mu z jakimiś owockami i dość ładnie je...po godzince "docycac" musi ;-)

mamjakty powolutku, powolutku i Olcia bedzie coraz wiecej jeść....:-)

u nas to chyba od dnia młodego zależy...bo raz zje więcej raz mniej....

oo, Kuleczko, dobre wieści :tak: tak jak myślałam, teraz nasze dzieciaczki wolniej będą przybierać - i dobrze ;-)
moja Olcia wcina właśnie jaglaną na przemian z ryżową - w sumie obie lubi, no i od czasu do czasu dosypuję jej tą zdrowy brzuszek ;-)
póki co raz dziennie nadal, ale chyba wkrótce wprowadzę jej rano też kaszkę :tak:
a Ty Klaudia jakie kaszki kupiłaś? :-)

HOLLE!BEZML KASZKA PEŁNOZIARNISTA ORKISZOWA RABAT
HOLLE!BEZML KASZKA MUSLI PSZENNO-OWSIANA 6 m RABAT
HOLLE!!! BEZMLECZNA KASZKA OWSIANKA 4 m RABAT
HOLLE!BEZMLE KASZKA JAGLANA 4 m BEZGLUTENOWA RABAT
HOLLE PYSZNE BIO SUCHARKI 6 m BEZMLECZNE alergia

ja z uwagi na rozpoczęcie wprowadzania glutenu, kupiłam tylko jedna bezglutenową.

Dziewczyny a o której podajecie kaszkę i ile oraz jaką konstystencję.
Ja planuje dawać około 19 godziny, a wówczas o 21 cycek, tylko zastanawiam się ile tj. np. na 100 ml wody ile sypiecie łyżeczek kaszki, zgodnie z zaleceniem producenta czy mniej?

a ja nie daje mojej młodej juz wogóle samego mleka (my na nutramigenie 2 jesteśmy- trudno to mlekiem nazwac hhiihi) rano około8mej dostaje nutramigen z kleikiem kukurydzianym, potem okolice 13tej dostaje kleik ryżowy na nutramigenie plus jakiś owocek (aktualnie działąmy z morelkami) potem około 17-18tej dostaje nutramigen z kaszką ryżową bananową a na wieczór czylo ok 22-23 je nutramigen z kaszką ryżową malinową... no i w międzyczasie zupke jakąś wcina (zwykle ziemniaczek z marchewką i kurczakiem na masełku łaciatym)
jak skończy mi te cyrki z ząbkami wprowadzamy kaszkę glutenową

Moje dziecko przestało pic z butelki jak miała 5 miesięcy (nawet mleko jej podaje z łyżeczki)a od 4 miesiąca miałam katorgę z karmieniem jej na śpiocha...tez na Nutramigenie...tyle ze ona od 4 miecha samego nutramigenu nie tyka, nawet do kaszki musze dodawac sloiczek deserku :confused2::confused2::confused2: od tygodnia mieszam Nutramigen z bebilonem comfort (na dzien dzisiejszy doszlismy juz do proporcji 5 miarek B na 1 N i jest super-żadnych boli brzuszka czy bwysypiki a i dzicko lepiej je:laugh2:)

reklama
A ja dzisiaj kupiłam tą rybkę po grecku z jarzynkami z gerbera i szok:szok::szok::szok:!!! Nawet nie zdążyłam porządnie jej zagrzać bo młoda taka głodna się zrobiła po spacerze:baffled: ani się obejrzałam a słoiczek był pusty!!!!Calutki wylizany do czysta!!!:-DTeraz żałuje ,że nie wzięłam od razu dwóch!!!

Do góry