reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

reklama
My wkruszamy co 2 dni pół żółtka do obiadków mięsnych i szczerze mówiąc pierwszy raz słyszałam teorię, żeby podawać bez miesa.

Dzis znów sama ugotowałam Julci obiadek, tym razem ziemniak, marchew, fasolka szparagowa, pietruszka, odrobina selera, pierś z indyka i żółtko. Po kilku łyżeczkach strasznie się rozwyła, ale jak tylko się uspokoiła to w ciągu chwili wciągnęła znów całą miseczkę :-):-):-).
Nie przypuszczałam, że moje dziecko kiedykolwiek będzie miało taki apetyt :-D. Wcześniej taka porcja wystarczyłaby jej na 2, a nawet 3 dni, bo to więcej niż duży słoik :-).
Tak więc dania gotowane przez mamuśkę wchodzą do naszego stałego jadłospisu, słoiczkom dziękujemy, będziemy z nich korzystali albo na wyjazdach albo jeśli zaciekawi mnie skład i będzie coś, czego matka się nie podejmie w kuchni ;-).

Dziewczyny a jakie deserki same przyrządzacie swoim maluchom? Do tej pory dawałam Julce banana, bo go uwielbia, albo brzoskwinia + banan + jabłko. Dziś próbowałam jej dać jabłko, ale niestety okazało się zbyt kwaśne. Raz dostała też kilka malin, ale to bardziej w formie przekąski niż deserku. Nie wiem co jej wymyślić na te desery, a nie chcę dawać jej ciągle tego samego.
No i jak podajecie owoce: surowe czy ugotowane? Ja do tej pory dawałam surowe.
Można naszym maluchom już dać taką najzwyklejszą gruszkę? :confused:

A swoją drogą nigdy nie przypuszczałam, że gotowanie maluchowi może sprawić tyle radochy i satysfakcji, tym bardziej jak wcina ze smakiem :-D

Co do deserów to ja też daje małemu praktycznie te same owoce najczęściej zmiksowane lud skrobane np: jabłko albo gruszkę (od około 3 tyg ) myślałąm żeby mu kisiel ugotować.

U nas strajk głodowy, dzisiejszy obiad wywołam odruch wymiotny. Mleko też nie całe poszło, nie wiem co mu jest ale ja chcę mojego żarłoka z powrotem a nie niejadka

Ja kisiel robilam- jablko z cynamonem, ale cos nie podeszlo. Moze ten cynamon zbyt intensywny ma smak?

Lucy ja sie trzymam tego, co teraz podaja. Mowia,zeby zoltko dawac z miesem, a nie zamiast niego. Moim zdaniem dzisiejsze teorie mają wieksze uzasadnienie, niz sprzed 20-30 lat, bo przeciez badania s coraz dokladniejsze, a nie odwrotnie.

Ja dzisiaj obkroiłam bułkę ze skórki, posmarowałam śliwkami gerbera i dałam młodej bo był wrzask jak stary jadł bułki na śniadanie i się zlitowałam:sorry:wsuwała az miło!!Oczywiśie wszystko dookoła było upaćkane a ona więcej zmarnowała niż w rzeczywistości zjadła ale była szczęśliwa i gryzła tymi swoimi bezzębnymi dziąsełkami z takim zapałem, że hej!!:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Młodemu wyszło nowe uczulenie...tym razem na arbuza...dostał go w mikroskopijnych ilościach a i tak go wysypało...eh....

reklama
My po paru nowościach mięsnych: szynka wieprzowa, schab i baranina. Wszystko przeszło bez objawowo.
Dziś testujemy gruszkę na deser - zobaczymy, może i to przejdzie ;-).

Adiva podobno owoce typu arbuz czy ananas uczulają dzieci :tak:

Do góry