reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wyprawka dla maluszków i ich mam

Ja tez używałam spirytus - 70% (można kupić w monopolowym ;-) z niebieska o ile dobrze pamiętam - naklejką).
A do mycia ciałka ja używałam bardzo długo kosmetyków MUSTELA - są w aptekach. Mają np. rewelacyjny szampon w spray'u na ciemienuszkę - niew musiałam żadnej oliwki wcierać a ciemieniucha zeszła. A tak to 2w1 do ciała i włosków - czasem jest promocja i można kupić dwu pak i wtedy jest taniej. Tka jedna flacha spokojnie starcza na 4-5 m-cy.

reklama
Oj ja tez wolałabym smarować spirytusem a nie gencjaną :baffled:
A może jak w szpitalu smarują gencjaną to może zaklejają czymś pępek żeby nie brudziło ubranek??

Ja właśnie też mam problem z wyborem pieluch. Zasięgałam już opinii u innych mam i wsumie zrobię tak, że kupię paczkę oryginalnych pampersów i paczkę pieluszek z rossmana, bo ponoć też są niezłe nawet te najmniejsze.

Z kosmetyków to mam kupione już wszystko, ale kupowałam w Austrii penatena, wydaje mi się, że to są porządne kosmetyki.
Muszę dokupic typowo apteczne rzeczy gaziki, spirytus itp.
Mam płyn do kąpieli z oliwką i właśnie nie wiem czy kupować jeszcze oilatum. Jak myślicie?

No ja w koncu mam ciuszki i to sporo.Siostra mi przysłała:-).Takie słodkie małe skarpetki ,body miodzio.Co do kosmetyków to byłam zobaczyc co tutaj mozna dostac bo tesciowa jedzie do Polski w czerwcu i z tego co sie dowiedziałam to ona wszystko chce tam kupic:szok:(wiecie wode koperkowa ,waciki ,gaze itp.)Okazuje sie ze tutaj wszystko jest i to za smieszną kase,tylko nic nie widziałam do przemywania pępuszka ale w poniedziałaek mam wizyte u połoznej wiec ja wypytam jak to tutaj wyglada.

Aneczka dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, czy od pierwszej kąpieli stosowałaś już kosmetyki, czy czystą wodą myłaś małego. Gdzieś wyczytałam, że na początku lepiej jest unikać jakichkolwiek środków, chyba że skóra dziecka jest np. przesuszona.
Gdzies czytałam że do kąpieli mamy stosują nadmanganian potasu,a nie jakieś kosmetyki tylko wsumie nie wiem w jakim celu.
Wogóle to na temat pielęgnacji noworodka to nie wiem zby wiele:zawstydzona/y:

Aneczka dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, czy od pierwszej kąpieli stosowałaś już kosmetyki, czy czystą wodą myłaś małego. Gdzieś wyczytałam, że na początku lepiej jest unikać jakichkolwiek środków, chyba że skóra dziecka jest np. przesuszona.
Gdzies czytałam że do kąpieli mamy stosują nadmanganian potasu,a nie jakieś kosmetyki tylko wsumie nie wiem w jakim celu.
Wogóle to na temat pielęgnacji noworodka to nie wiem zby wiele:zawstydzona/y:
Mój mały jak się urodził to miał strasznie skórę przesuszoną ,łuszczyła mu się jak diabli ,więc kosmetyki były niezbędne.Nie martw się Joan w szkole rodzenia na pewno się cos dowiesz na temat pielęgnacji dziecka ,ewentualnie możesz jeszcze po porodzie pielegniarek dopytać jak będą kompały dzidzię( u nas pierwszą kompiel przeprowadza pielęgniaraka ,oczywiście mama jeśli czuje się na siłach to może pomóc).

Ja tez od poczatku oilatum, choc ponoc nie musialam bo u nas w szpitalu podczas badania sprawdzaja skore dzieciakom i te ktore mialy sucha dostawaly nakaz zakupienia calej serii oilatum:szok:W szpitalu tez myli dzieciaki w oilatum
Nadmanganian potasu to takie malutkie fioletowe tableteczki ktore rozpuszcza sie w wanience, barwi ona wode na lekki fiolecik i ma za zadanie pomoc skorce z problemami, gdy wystepuja jakies wysypki, wysusza on wykwity

no wlasnie... kosmetyki... ja mam na oku uniwersalny plyn do cialka i wloskow z Penatena i linomag. zaintrygowal mnie ten szampon Musteli na ciemieniuche... nienawidzilam smarowac glowki oliwka... moze prewencyjnie zaczne ten szamponik stosowac??? kurza twarz...

a i jeszcze pytanko mam - kupujecie jakies mleko poczatkowe tak na wszelki wypadek? ja chyba kupie Bebilon HA bo Jasiek alergik....

reklama
Nie chcę skłamać, bo nie pamietam dokładnie, ale na ciemieniuchę lepiej coś z kwsem mlekowym niż oliwka.

Do góry