reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ok ,ok jakoś tak było więcej innych tematów,potem wyjazd na wczasy i przyznam że dopiero od tego weekendu wracam do forum. Wyniki na czczo znowu żyją swoim życiem,za dnia ok wiec powoli podkręcę śrubkę i może magiczną jednostkę trafię ..

A jak u ciebie?

reklama
@aspekt u mnie też zapotrzebowanie większe, cukry niższe, jem co dwie godziny 🙈 najgorzej u mnie było z cukrami na czczo na przełomie 20-24tc. Teraz już spokój i na 18j insuliny już dwa tygodnie jestem, mam nadzieję że jak najdłużej zostanę przy tej dawce

Cześć dziewczyny, dołączam do Was! Jestem w 28 tygodniu ciąży, niedawno zdiagnozowano u mnie cukrzycę ciążowa. Moje wyniki testu obciążenia glukoza to 95/122/161. Dostałam na razie glukometr i ogólne zalecenia, w tym tygodniu idę do diabetologa, ale skoro już mierzę ten cukier to w zasadzie mam kilka pytań do bardziej doświadczonych kolezanek :D
- z rana mam zawsze za wysoki cukier, średnio 91-98, nie potrafię ogarnąć tego cukru na czczo. Jak spróbować go wyrównać rano? Ginekolog kazał jeść posiłek przed snem, jak go zjem mam wynik z kosmosu, jak nie to i tak przekroczony
- trzymam się zaleconej diety, ale będąc na weselu pękłam i zjadłam prawie cały kawalek tortu, po godzinie cukier w normie. Dlaczego w sumie?
Dziękuję za wszystkie porady i chętnie sobie Was poczytam, dla mnie to jeszcze nowy temat

Cześć dziewczyny, dołączam do Was! Jestem w 28 tygodniu ciąży, niedawno zdiagnozowano u mnie cukrzycę ciążowa. Moje wyniki testu obciążenia glukoza to 95/122/161. Dostałam na razie glukometr i ogólne zalecenia, w tym tygodniu idę do diabetologa, ale skoro już mierzę ten cukier to w zasadzie mam kilka pytań do bardziej doświadczonych kolezanek :D
- z rana mam zawsze za wysoki cukier, średnio 91-98, nie potrafię ogarnąć tego cukru na czczo. Jak spróbować go wyrównać rano? Ginekolog kazał jeść posiłek przed snem, jak go zjem mam wynik z kosmosu, jak nie to i tak przekroczony
- trzymam się zaleconej diety, ale będąc na weselu pękłam i zjadłam prawie cały kawalek tortu, po godzinie cukier w normie. Dlaczego w sumie?
Dziękuję za wszystkie porady i chętnie sobie Was poczytam, dla mnie to jeszcze nowy temat
Cukier po zakazanym dla nas jedzeniu po godzinie będzie w normie ale np 20 min po zjedzeniu mógł wynosić nawet 200
... Więc trzeba wystrzegać się produktów z wysokim IG. A co do cukrów na czczo to musisz sprawdzić co ci służy. Jednym np kanapka na noc, a innym sam jogurt naturalny z orzechami i cukier ok wtedy. A czasami niestety musimy brać insulinę na noc jeśli dietą niepodołamy (ja należę do tego grona osób).

Dodatkowo pamiętaj żeby każdy posiłek bilansować. Musisz dodać do węglowodanów białko (ser, jogurt, mięso, ryba) i zdrowy tłuszcz (orzechy włoskie, słonecznik, migdały, masło orzechowe 100%)

Moje cukry na czczo ogarnęła dopiero insulina... polecane są też kiszonki przed snem, zjadanie najpierw warzyw w posiłku. Ma to sprawić, że węglowodany dłużej i równomiernie się wchłaniają;)

Dziewczyny co na ból gardła? Obudziłam się dziś z ostrym bólem gardła i cukier na czczo też mi wywaliło. Póki co tylko gardło, ale boję się że się rozwinie bardziej:(

Ja używałam pre nal en gardlo. Nie ma tam zbyt wiele sensownej substancji czynnej, ale było mi po nim lepiej i jest smaczny :p

reklama
Do góry