Witajcie!
Anterix ja się nie obrażam, chętnie słucham i się uczę, napisałam tylko jak mnie się wydaje i co w moim odczuciu znaczy poród sn...widać pojęcie laickie często niekoniecznie zgadza sie z tym jak to w medycynie rozumieją...
ja wiedziałam tylko że wpisują Ci w karcie że miałaś albo sn albo cc, dlatego tak to rozumiałam..
A nie wiedziałam kobieto że Ty masz wykształcenie w tym kierunku....
ale czy ja dobrze pamiętam że to własnie Ty miałaś taki cieżki ten poród pierwszy?
I tak sobie myślę, że jak w Islandii jest takie nastawienie na poród naturalny to kto jak kto ale Ty mając taką wiedzę pewnie czujesz się pewniej choć wiadomo sama sobie Maluszka nie wyjmiesz.
Ja wielokrotnie w ciąży myślałam sobie jakby to było gdybym była położną czy gin-położnikiem, czy faktycznie miałabym mniej starchów i czułabym się pewniej....? czy wręcz przeciwnie- zbyt duża świadomość zagrożeń...
Klara,trudno powiedzieć czy czuję się pewniej...na pewno pewniej wyrażam swoje opinie ale stracha mam o wiele większego bo za dużo wiem i za dużo widziałam.Na ten przykład kazałam położnej wpisać w papiery,że absolutnie nie godzę się na żadne kleszcze ani na vacum (tu jeszcze używają,chociaż w Polsce już dawno jest wycofane)
Powiedzcie a jeżeli ja mam w książeczce napisane, że położenie jest pośladkowe to co z tego wynika??? Już nie będę miała USG u ginki to czy na porodówce mi zrobią? Przecież nie spojrzą na brzuch i nie będą wiedzieć czy mały się przekręcił czy nie?

A jak się nie przekręci??
będą wiedziały ale nie od spojrzenia a od pomacania

hehe
badanie zewnętrzne ciężarnej czy rodzącej polega właśnie na ustaleniu gdzie jest głowa,gdzie dupka a gdzie części drobne...jeżeli są jakieś niejasności to zawsze jest robione usg,więc nie martw się bo na porodówce przebadają Cię dokładnie.
A tak na marginesie to powiem Wam,że miałam jeden jedyny raz okazję odbierać poród pośladkowy... Prowadzi się go tak,jak główkowy z tym,że jest trochę cięższy dla rodzącej bo dupka rozwiera szyjkę...a dupka jest bardziej miękka niż główka,więc trochę dłużej może to trwać...a potem łatwiej jest na początku wydalania dziecka a trochę trudniej na końcu,kiedy właśnie rodzi się główka...czyli dokładnie odwrotnie niż przy porodzie główkowym.
Ułożenie pośladkowe jest wtedy gdy częścią przodującą są pośladki...natomiast gdy przodują nóżki,to jest ułożenie stópkowe i wtedy jest decyzja do cc,gdyż jest duże ryzyko wypadnięcia części drobnych(czyli nóżek)
Klaro - to mit, że trzeba podac w pierwszej dobie życia, to właśnie najwieksze niebezpieczeństwo. Niech napisze macy, czy agbar (w innych państwach nie podaje się i dzieci żyją), może napisze też anterix - w krajach skandynawskich jeszcze inaczej. Właśnie prof Majewska podnosi, że w krajach, gdzie szczepione są dzieci w pierwszej dobie zycia jest największa ilośc tzn śmierci łóżeczkowej - oczywiście mało kto jej słucha.
Klaro,podpisuję się wszystkimi kończynami pod słowami
Kaji.U nas na Islandii pierwszą szczepionkę dziecko dostaje po ukończeniu 3-go miesiąca życia.Im mniejsze dziecko,tym większe ryzyko wystąpienia powikłań poszczepiennych.Ja już kiedyś pisałam o kalendarzyku szczepień w Polsce a tu,na Islandii.Do 3-go mies.życia w Polsce podanych jest już 8 szczepionek,podczas gdy tutaj dopiero PIERWSZA!
labamba,dziękuję za docenienie

tak samo zresztą,jak i wszystkim innym za miłe słowa :-)
Ja dzisiaj miałam to badanie na streptoccocus typu B czyli pochwowy
i pierwszy raz w tej ciąży byłam badana wewn.:-)
rozwarcie na palec w porywach do 2 palcy :-) ale nie wybieram się jeszcze rodzic...czekam na moją mamę

bo musi zając się młodym jak mnie w domu nie będzie... przylatuje 5 stycznia
i koniecznie chcą tą próbę porodu dołem prowadzic ehhh,trudno:-( może jakoś będzie...w każdym razie jak pójdę we środę do lekarza,to od razu mu mówię to,co wiem na temat porodu dołem po cc,że nie może byc indukowany oxytocyną i próba sn nie może trwac zbyt długo...a wszystko to z uwagi na zagrożenie pęknięcia macicy w bliźnie po cc...Ciekawe czy mnie nie wygoni ;-) ale ja szczerze mam takiego stracha!!! Uwierzcie mi,lepiej mniej wiedziec....
Dobranoc ciężarówki