reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Kulinarny Wrzesień !!!!

SALCESON

Składniki:
4-6 jajek w zależności od ich wielkości
szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
2-3 łyżeczki ciemnego kakao
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej zamiast proszku do pieczenia
szklanka oleju + łyżka wody przegotowanej zimnej
ok 6-8 jabłek pokrojonych w drobną kosteczkę

Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puch mikserem.
W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę i cynamon i małymi porcjami dodajemy do jajek ubitych z cukrem.Gdy składniki dobrze się połączą wlewamy po trochu olej i łyżkę wody.
Mieszamy, aż składniki się połączą.
Do masy dodajemy jabłka mieszamy delikatnie łyżka i wykładamy na blachę.
Pieczemy ok 45 min w temp 180 st.
Gdy upieczone ciasto trochę przestygnie wyjmujemy z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
Czekamy do całkowitego wystygnięcia lub wszamamy lekko ciepłe.
SMACZNEGO ciasto007ok2.jpg
 
reklama
moja ulubiona sałatka, robi sie ja bardzo szybko i jeszcze nie spotkałam sie żeby komuś nie smakowała :)
- 3 łyżki sosu chrzanowego WINIARY
- 1 woreczek ryżu
- 1 pieczony filet z kurczaka
- 4 jajka
- 4 ogórki konserwowe
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- sól, pieprz
 
Ciasto z orzechami

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
5 żółtek
1 op. cukru waniliowego
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenie
1,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
1 (niepełna) szklanka cukru
5 białek
1 szklanka dżemu śliwkowego (albo innego, ale śliwkowy najlepszy)
tłuszcz do blachy

1. Pokroić orzechy w kostkę.
2. Mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy posiekać nożem, zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Do jednej części dodać kakao, zagnieść i zamrozić (na 1 h wystarczy). Jedną część białego ciasta także zamrozić.
2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać orzechy, delikatnie wymieszać.
3. Jedną część jasnego ciasta (tą niezamrożoną) rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blachę. Ciasto posmarować dźemem. Następnie posypać ciemnym ciastem startym na tarce (na grubych oczkach). Na ciemne ciasto wyłożyć masę orzechową i zetrzeć pozostałę białe ciasto. Piec ok. 40-45 min. 180 stopni.
4. Na koniec ciasto można posypać cukrem pudrem albo udekorować polewą.


Sernik

Ciasto: 300 g mąki, 100 g cukru, 100 g margaryny, 2 żółtka, 1 całe jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko zagnieść, blachę wysmarować margaryną i wyłożyć ciastem, na ciasto wylać masę serową.
Masa serowa: 1,25 kg zmielonego twarogu, 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka cukru, 1 budyń bez cukru, 2 całe jajka, 4 żółtka, skórka z cytryny - wszystkie składniki zmiksować (powinno to być lejące), wylać na ciasto i piec 50 minut (przykryć papierem śniadaniowym).
Na upieczone ciasto można jeszcze wylać biszkopt z 3 jaj i włożyć na 15 minut do pieca (ale bez tego ciasto też jest dobre :))

Smacznego :-)
 
Zupa-krem z cukini

Potrzeba:
1 l bulionu
1 cukinia
4-5 ziemniakow
1 cebula
2 zabki czosnku
sol, pieprz do smaku
tymianek
serek topiony


Cukinie i ziemniaki obrac, pokroic w kostke.
Cebule i czosnek zeszklic na oleju i dodac do cukini.
Wszystko zalac bulionem.
Dodac tymianku.
Doprawic.
Gdy warzywa beda miekkie dodac serek topiony i calosc zmiksowac.
Podawac z grzankami, badz bagietka.

Ja teraz zrobilam bez cebuli i czosnku zeby mala nie miala problemow.

Zupa z dyni

Potrzeba:
1 l bulionu
1 dynia
4-5 ziemniakow
1 cebula
2 zabki czosnku
sol, pieprz do smaku
imbir
papryka ostra i slodka
serek topiony

Do bulionu dodac pokrojone w kostke dynie (obrana i bez nasion :-)) i ziemniaki.
Cebule i czosnek zeszklic na odrobinie oleju. Dodac do bulionu.
Calosc przyprawic sola, pieprzem, papryka i imbirem.
Gdy warzywa beda miekkie dodac serek topiony i zmiksowac.
Zupe podawac z grzankami badz bagietka, uprazonymi pestkami dyni i odrobina oleju z pestek dyni.
 
RISOTTO Z PIECZARKAMI
Potrzebne będzie:
ryż do risotto - ja kupuję zawsze z Gallo tradycyjny do risotto
ok 0,5kg pieczarek
1 cebula
1-2 kostek rosołowych (aby zrobić bulion) ja czasami używam kostki grzybowej
łyżka śmietana 18%
20-30dkg ser żółty - ja zawsze kupuję goudę, ale na pewno może być też inny
wino białe wytrawne, ale niekoniecznie
oliwa z oliwek

Na głęboką patelnię wlewamy ok 3-5łyżek oliwy z oliwek, wsypujemy szkalnkę ryżu (to na ok 2-3porcje).
Ryż szklimy. Jak już się robi lekko przeźroczysty to dodajemy winka (tak jak pisałam nie jest konieczne).
Następnie po chochelce dolewamy bulionu, który sobie wcześniej z kostek przygotowujemy (będzie nam potrzebne ok 1litra). CO jakiś czas mieszamy.
Ryż będzie wchłaniał bulion i pęczniał.

W międzyczasie na osobnej patelni rumienimy cebulkę na złoty kolor. Będzie nam potrzebna pod sam koniec.
W osobnym garnku dusimy obrane i pokrojone w paski pieczarki, na niewielkiej ilości wody. Również będziemy je dodawać pod koniec.

Jak już ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki i jakby ciapowaty to dodajemy cebule i pieczarki i wszystko mieszamy.
Następnie starty ser żółty i łyżkę śmietany

Można na wierzch posypać zieloną pietruszką i smacznego.
Ja uwielbiam.

Czasami zamiast pieczarek można dodać grzyby, kurczaka co nam się jeszcze podoba.
Najważniejsze aby ryż ładnie wchłonął bulion i był mięciutki.

GULASZ Z PIECZARKAMI


Skladniki
60 dkg piersi kurczaka
30 dkg pieczarek
cebula
kostka rosolowa
1/2 szkl smietany 18 %
1/3 opakowania mrozonej mini marchewki
1/2 peczka dymki
olej do smazenia
sol, pieprz, estragon
2 zabki czosnku

jarzynka:
opakowanie mrozonej marchewki z groszkiem
maslo


pokrojonego kurczaka w kostke, pokrojone pieczarki i cebule podsmaz na oleju ok 3 min.
dodaj marchewke, przyprawy, podlej szkl rosolu z kostki, przykryj i dus 15 min.
wymieszaj gulasz ze smietana. jezeli jest za rzadki zagesc go lyzka maki. zagotuj.
marchewke z goszkiem ugotuj ( 5 min ) w wodzie z sola i lyzeczka cukru. odcedz i polej rozstopionym maslem.
podsawaj z kasza perlowa, posypana pokrojona dymka.
 
Ostatnia edycja:
Rybne kotleciki

1 kg filetów rybnych
cytryna,kajzerka
1/2 szkl.mleka
1 jajko
pęczek szczypiorku i koperku
przyprawa do Ryb
tarta bułka
olej do smażenia
pieprz

Filety podgotować albo wsadzić na parę minut do mokrofalówki żeby były miękkie.Obmyć,wysuszyć,skropić sokiem z cytryny,oprószyć przyprawą do ryb,odstawić na godzinę w chłodne miejsce.Bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć,dodać doryby z posiekanym koperkiem i szxzypiorkiem,wbić jajko,masę dokładnie wyrobić,przyprawić jeszcze przyprawą do ryb i popieprzyć.Z masy formować kotlety,panierować w bułce tartej,kłaść na patelnię z dużą ilością dobrze rozgrzanego oleju,smażyć z dwóch stron na rumiano.
 
No to może ja dam przepis chyba na jedyne ciasto jakie umiem robić :)
Ciasto czeskie
Ciasto
1/2 kg mąki
1 łyżeczka sody
2 łyzeczki miodu
20 dekg cukru pudru
2 jajka
1/2 kostki margaryny

Mąkę i sodę przesiać przez sito posiekać z maragryną i dodać pozostałe składniki Podzilić na 3 części i włożyć do lodówki. Piec 3 placki na pergaminie w temp. 175 st.
Krem
3/4 l ,mleka ugotować z 12 łyżeczkami kaszy mannej na klej i ostudzić
Po ostudzeniu wkładać stopniowo do miski ze składnikami:
1/2 kostki margaryny 30 dek cukru pudru
3 żółtka
zapach arakowy
Polewa
1/2 kostki margaryny
2 czubate łyżki kakao
6 łyżek cukru
2 łyżki mleka
Rozpuscić na małym ogniu
Przekladać ciasto z kremem a na końcu polać polewą czekoladową na wierzch można też posypać tymi małymi kolorowymi posypkami do ciast:)
CZESKIE.jpg
Tak to ma mniej więcej wyglądać :) sorki trochę chaotycznie mi to wyszło:p
 
reklama
to jeszcze ja przychodzę z pomocą dla dziewczyn które tak jak ja mają do pieczenia dwie lewe ręce... dwa ciasta których piec nie trzeba :-)

NAPOLEONKA
5 szklanek mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka tłuszczu
1 szklanka mąki
4 żółtka
1-2 budynie najlepiej żółte (ja używam 2 budyniów z biedronki)
2 paczki krakersów (polecam te biedronkowe- niedrogie a dobre)

1. Na dużą blaszkę wykładamy folię aluminiową a na to krakersy tak żeby przykryły całą blaszkę
2. w garnku gotujemy: 4 szkl. mleka, cukier, cukier waniliowy, kostkę tłuszczu
3. w miseczce rozrabiamy (można mikserem) 1 szkl. mleka, mąkę, budynie, żółtka
4. gdy płyn w garnku zacznie wrzeć to wlewamy do niego masę z miski i gotujemy tak jak budyń
5. masę wylewamy na przygotowane krakersy i od razu przykrywamy krakersami
6. czekamy aż wystygnie i pałaszujemy :-)

BAJADERKA

6 paczek herbatników (ja używam biedronkowych bonitków 2 paczki)
1 litr mleka
1 szklanka cukru
kostka margaryny
5 łyżek kakao
1 szklanka kaszy mannej

1. herbatnikami wykładamy blaszkę z folią aluminiową
2. w garnku gotujemy mleko, cukier, margarynę
3. kakao rozrabiamy z wodą i małą ilością cukru i wlewamy do garnka- gotujemy jak zwykłe kakao
4. do garnka na wrzątek wsypujemy powoli kaszę i gotujemy 10 min. od czasu do czasu mieszając
5. masę wylać na herbatniki i przykrywamy herbatnikami i gotowe :-)
 
Do góry