reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG)

reklama
Kasiente to tak szybko można wyczuć ruchy dziecka w 16 tyg?? Ja myślałam, że conajmiej koło 20tyg, wiesz nigdy nie miałam okazji tego odczuć... Wiem, ze słyszenia, że zależy od dziecka u innych jest to szybciej u innych później... No i też wezmę kupię dekator już mówiłam mężowi, ale po 12tyg już chcę iść na wizytę, bo jak zwykle mam jakieś obawy, tak to już jest wystarczy, że nawet raz się poroni i już są schizy, a trzy to już chyba paranoja na tym punkcie. Ciężko jest naprawdę tak być w ciąży czas wleczę się masakrycznie każdy dzień to myśl, czy wszystko tam jest dobrze.

to roznie u roznych kobitek bywa:) ja sie spodziewam tak bo to druga ciaza i podobno szybciej sie czuje:) aczkolwiek generalnie moga sie pojawic do 22tc:)

Podobno wlasnie ze w drugiej ciazy kobiety szybciej odczuwaj ruchy malenstwa gdyz sa juz bardziej wyczulone na te delikatne kopniaczki no i wiedza czego sie maja spodziewac :tak: Tez sie zastanawiam nad tym detektorem u mnie kosztuje miedzy 20-30 funtow wiec nie jest to az tak wielki wydatek :-) ale o tym bede myslec dopiero kolo 15-16tc :-D

Miałam się z Wami podzielić milymi wiadomościami :-) Być może komuś pomoże takie rozwiązanie....

Wczoraj byłam na rozmowie z położną środowiskową z poradni przy szpitalu w którym zamierzam rodzić. Dowiedziałam się, że po wypełnieniu deklaracji wyboru położnej (którą i tak każda z nas wypełni), mozna korzystać z usług położnej od 26 TC do 40 TC.
Ta pomoc jest czyms w rodzaju indywidualnej szkoly rodzenia. Mozna spotkać sie z położna tyle razy ile chcesz, i zapytac o wszystko co chcesz. Prowadza one zajecia na temat dbania o siebie w ciązy, cwiczeń, przebiegu porodu, zajmowania sie dzieckiem po porodzie. Jest to nic innego jak Szkoła Rodzenia tylko ze indywiduwalna a nie w grupie. Drugi duży plus to zajecia z położna sa bezpłatne w ramach NFZ, a Szkoly Rodzenia najczęsciej płatne. Ja płacilam 200zł za zajęcia w grupie gdzie nie było czasu na zadawanie pytań :dry:

Pisze Wam o tym, bo gdybym 3 lata temu wiedziala że położne coś takiego prowadza to nawet bym nie wydała złotowki na Szkole Rodzenia.
Myśle że warto sie zorientować gdzie w innych miastach działaja takie polożne.

Jeśli już wybierzecie swoją polożna środowiskową to po urodzeniu dziecka ona przychodzi do domu, aby zobaczyć czy z maluszkiem wszystko w porzadku :-)

Ssabrinaa ja jestem ciekawa jak dziecko zacznie się ruszczać pewnie będe w niebowzięta hehe...

Nimfii u mnie raczej w okolicy nie ma takiej okazji, środowiskowa to wiem jaka będzie przychodzić, bo są tylko u nas dwie i obydwie na prawdę fajne babeczki.

andrzelika popytaj w szpitalu albo poczytaj troszke w necie. Jesli mieszkasz w malej miejscowosci to byc moze wieksze misto w poblizu ma te opcje. Albo zapytaj tych położnych środowiskowych? Z tego co zrozumialam jest to standard gdy sie wypełni deklaracje. One moga tez przychodzic do domu i przed porodem i po porodzie i dostaja za to wyplaty ;)

Nimfii dowiem się może akurat...

A dziewczyny mam pytanko, czy wasi partnerzy byli może już z wami na wizycie usg zobaczyć maluszka, lub kiedy zamierzacie ich wziąść?

Ja to bym mojego męża wzieła, bo on jest bardzo ciekawy jak bije serce no i wiadomo zdjęcie usg nie oddaje tego co na żywo.

reklama
andrzelika ja byłam ze swoim w pierwszej ciązy na każdym usg,ale miałam "aż" 3,a pierwsze jakoś w 12 tc,więc już fajnie było widać maluszka. Teraz idę na pierwszą wizytę w piątek ,nie wiem czy będę miała usg - mam nadzieję,ale mój m napewno ze mną nie pójdzie tym razem.

Do góry