reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG)

Tak, na zdjęciu jestem z moim niedobrym Labkiem, Mają. Jest okropną rozrabiaką, złodziejem, niszczycielem i w ogóle co najgorsze, ale kocham ją strasznie strasznie mocno.

Też mam labradora fada, ale już mu psoty przeszły ma już 1,5 roku to są mądre psy praktycznie są jak ludzie czasem mój tak się zachowuję , że stwierdzam, że brakuję mu tylko mowy :)

Kasiente jak tak mówisz to go wezmę, bo on bardzo chcę.

reklama
Nimfii dowiem się może akurat...

A dziewczyny mam pytanko, czy wasi partnerzy byli może już z wami na wizycie usg zobaczyć maluszka, lub kiedy zamierzacie ich wziąść?

Ja to bym mojego męża wzieła, bo on jest bardzo ciekawy jak bije serce no i wiadomo zdjęcie usg nie oddaje tego co na żywo.
moj EMek byl za kazdym razem do tej pory ze mna i rowniez bardzo to przezywa-> widze jak sie cieszy widzac nasze maluchy:-). Nie zgodze sie, jak napisala jedna z Was, ze chlopy nic nie rozroznia-> moj mezulek w sumie wiecej ode mnie byl w stanie sie dopatrzyc:-)

Nimfii dowiem się może akurat...

A dziewczyny mam pytanko, czy wasi partnerzy byli może już z wami na wizycie usg zobaczyć maluszka, lub kiedy zamierzacie ich wziąść?

Ja to bym mojego męża wzieła, bo on jest bardzo ciekawy jak bije serce no i wiadomo zdjęcie usg nie oddaje tego co na żywo.

W mojej przychodni mąż może towarzyszyć TYLKO przy USG przez powłoki brzuszne. USG dopochwowe niestety nie. Ale warto sie dopytac gina przez USG. Słyszalam od koleżanek które chodziły prywatnie że nie robią tam problemów z obecnościa tatusiów :-)

Według mnie mężczyzna powinien być przy każdym USG, bo to bezcenna chwila. Tak smao przy porodzie. Ja nie wyobrażam sobie innej opcji niż poród rodzinny :no: Jak leżałam na porodówce to nie chcialam męża wypuścić nawet na chwile do WC. Bałam się że nagle coś sie zacznie dziać a jego nie będzie.
Oczywiscie szanowalam tez jego zdanie wiec uzgodnilismy ze gdyby w ktorymś momencie nie dal rady tam być (mam na mysli samą końcówkę;-)) to może wyjść z sali i zaczekać na zewnątrz. Jednak był dzielny i wytrwał do samego końca :-) On tez pierwszy zobaczyl maleństwo w inkubatorze i zrobił mu zdjecie gdy ja jeszcze nieprzytomna leżałam na porodówce ;-)

Nimfii no bo właśnie tak myślałam, na pewno usg przed powłoki brzuszne to nie problem w u każego lekarza na usg, ale w tym tygodniu co ja będe to najlepsza jest jeszcze dopochwowe, zobaczymy jak mój lekarz, czy nie będzie problemu.

Standarodowo w ramach NFZ są 3 robione USG
pierwsze w 8-12TC podochwowe
drugie 20-24TC przez powłoki brzuszne
trzecie ok 30TC przez powłoki brzuszne.

Prywatni lekarze mogą inaczej rozwiązać problem USG zwłaszcza jesli maja lepszy sprzęt :)
Ktoś tu pisał że mial juz robione USG przez powłoki przuszne we wczesnej ciąży ale mało wtedy widac.

ja dwie ostatnie wizyty miałam o takich porach, o których mąż był w pracy, ale myślę, że jak już berbeć będzie większy i usg robione przez powłoki, to na pewno wezmę go ze sobą, sam mówił, że chciałby i że pewnie się popłacze ;)

Ja chodze do gin prywatnie i jak byłam 2 tyg temu na usg dopochwowym mój mąż był ze mną ledwo z pracy się wyrobił ale był super widok jak się cieszył jak zobaczył jak serduszko biło i pani pokazywała rączkę która wyrastała...:)dostał zdjęcia i wyszedł a gin dalej mnie badała i sama mówiła ze na następny raz ma nadzieję że tata będzie...za 3 tyg idę i już doczekać się nie mogę to będzie 13 tydz. :)

Napewno się wzruszy, zwlaszcza jak uslyszy serduszko :)

Moj mąż po 1szym USG na jakim byl byl pod takim wrażeniem ze nie umial ukryć emocji. Nawet ja to spokojniej przechodzilam niz on, a jeszcze poźniej jechaliśmy samochodem na lotnisko to sie martwilam o niego zeby nie stracil panowania nad kierownica ;)

Ja narazie ide na nfz,ale nie wiem czy w tym gabinecie mój gin ma takie usg dopochwowe,pamiętam ,ze kiedyś kazał mi przyjść do innego gabinetu i wtedy mi takie robił.

reklama
Ja tak samo na USG chodze do innego gabinetu. Przewaznie jest tak ze jest jedno urzadzenie USG wyposazone w dwie końcówki - głowice TV do badania dopochwowego oraz normalna głowica do badan przez powloki brzuszne. Wyniki obu badan widac na tym samym monitorze. Dlatego tez gin ma możliwość zmiany głowicy w trakcie badania jesli uzna to za konieczne.

W gabinetach prywatnych urzadzenie do USG jest już w wyposarzeniu danego gabinetu :)

Do góry