reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Alergia i problemy z nią związane

Roxannka powiem tak, lekarka u której byłam to szczerze sama nie wiedziała co to może być, ja ekspertka haha zasugerowałam jej że to może mleko (głupotę zrobiłam) więc ona mi na to, że może i receptę od ręki wypisała. Ten dermatolog przepisał jej wtedy maść i smaruję jej 2-3 w tygodniu tą buźkę i jak widać poprawa jakaś jest, ale to jest tak że jednego dnia jest tak że jest jedna plamka a drugiego są już 3 i ciężko teraz stwierdzić co ją uczula skoro je teraz praktycznie to samo w kółko. Mleko, kaszka, obiadki te co zawsze, owoce też. Zero jaj, zero ryb, zero glutenu. Czasami dam plasterek szynki...kanapek nie je żadnych, pomidorów też żadnych, z owoców świeżych jak pisałam banan, jabłko, gruszka, czasem brzoskwinia.

reklama
KANIA ja bym uważała z wędliną, bo jednak różna chemia w niej może być, chyba, że sama pieczesz mięso.
ROXANNKA nie wiem co poradzić, mi się wydaje, że lepiej spróbować z tym pepti. i w sumie dziwi mnie, że od razu nutramigen przepisano Wam.

Kania tak sobie myślę i wiesz, że Natalkę uczulała kaszka ryżowa.???i dziwne to jest, bo jak je ryż w daniach z Hippa, to nic jej nie jest, także w tych kaszkach jest jakiś składnik, co jej nie służył. I kto by pomyślał , że niepozorna kaszka, a jednak wywołuje alergię!!!Dawałam z Nestle ryżową bezsmakową. A Ty jaką podajesz?
Roxi u nas zatwardzenia były na początku po pepti, ale po około 2-3 tyg się unormowało, także trudno stwierdzić, czy w Waszym przypadku to mleko. Choć jeśli intuicja matczyna Ci podpowiada tak, to spróbuj zamienić na pepti. Ja czasem nie słucham lekarzy, i jak narazie mnie moja intuicja nie zawiodła.;-)

natolin, spróbuje z tym pepti bo inaczej bedzie mnie to męczyć. A nutramigen jest najbardziej zhydrolizowanym preparatem mlekozastępczym, więc najlepszy na alergie, pepti w wielu przypadkach nadal uczula :/

elusia, no właśnie 2-3 tyg. by mnie nie przerażały a wręcz uważałabym to za normalne przy takim przejściu na mm, ale on na nutramigenie jest od maja i nic lepiej, tzn tragedii nie ma ale jak nie je śliwek na na deserek to robi "bobki" :((( Do tego te ulewanie, niby przy alergii może występować, ale u nas to ostatnio jest straszne.

Chce spróbować z tym pepti bo może dziecko się nie potrzebnie męczy i wszystko mu przejdzie. A jak nie to będe wtedy się martwić i dalej kombinować.

Kania, a u nas najsilniej swego czasu uczulała marchewa i Amelka długo jej nie dostawała,bo zawsze była momentalnie reakcja .Ech,naprawdę ciężko teraz wyczuć,co to może być...bo może nawet nie jedzenie,a coś całkiem innego...dochodzę do wniosku,że jednak łatwiej,jak dziecko od początku ma jakieś objawy,bo jak jest na samym mleku,to łatwiej obserwować,co z "nowości" jest " nie halo"...a moze pójśc takim tropem- czego Oliwka dotychczas jadała najwięcej- bo wtedy tez może wystąpic reakcja,na nadmiar czegoś.U nas właśnie na marchewkę tak się uczuliła (chyba),bo ja jak jeszcze ją karmiłam,to czasami przeginałam z ilością,bo bardzo lubię:zawstydzona/y::sorry:

ROXANNKA właśnie dlatego, że wiem, że nutramigen jest powiedzmy "najsilniejszy" to dziwię się, że dostaliście go od początku.
a pamiętacie, że u nas właśnie nutramigen uczulał?

reklama
Happy więc od początku (od kiedy może) je jabłka, banany, jagody.
Z obiadków to różnie ale zwykle w składzie ich była marchew pietrucha seler ziemniak, czasami dynia, szpinak itp.
Rzadko kleik kukurydziany, kaszki bobovity najczęściej.
Chrupki kukurydziane, czasem dostawała biszkopta.

Do góry