reklama
B
beti2223
Gość
hej. wiem że temat był już poruszany ale za chiny nie mogę go znalesc. może mi ktoś pomóc i powiedzieć jak to wygląda tutaj gdybym chciała ochrzcić dziecko w Irlandii??
lubiczanka
Fanka BB :)
Beti-prosta sprawa-idziesz do biura parafialnego,w którym chcesz ochrzcić Niunie,nawet na miejscu mozesz wypełnić formularz(imiona,nazwiska Wasze i chrzestnych),wybieracie termin i...wsio-nic wiecej
))Żadnych zaswiadczeń o uczęszczaniu ,o spowiedzi-NIC.Nie wiem czy tak jest wszędzie,ale do nas w przeddzień chrztu wpadł Xiądz-tak na pogaduchy,zapytał o imiona Dziadków,za których w czasie uroczystości też chciał sie pomodlić
))Naprawdę polecam gorąco.Nasz ksiądz nie wziął ani grosza(a koperty były),ale babce,która wszystko przygotowywała(ogrzewała wode itp)wcisnelismy
POLECAM takie uroczystości własnie w Irlandii
AsienkaM1986
mama Zuzi
Ja też tutaj chrzciłam i jestem bardzo zadowolona. Wszystko swobodnie, na luzie bez żadnego spinania się. My nic nie płaciliśmy, nikt nic nie chciał. U nas bylo tak: Wcześniej bylam zapisać ja na chrzest, wypelnialam formularz i mieliśmy wyznaczony dzień spotkania z księdzem, który mówił co to za sakrament itd. w kościele, a potem, pare dni przed chrztem spotkanie z modlitwą i omówieniem całej ceremonii. U nas potrzebowalismy akt chrztu jednego z rodziców na potwierdzenie, ze chociaż jedno jest katolikiem.
Ja musze się wybrac do naszego kościoła i poprosic o Zuzi akt chrztu, kompletnie zapomniałam.
Ja musze się wybrac do naszego kościoła i poprosic o Zuzi akt chrztu, kompletnie zapomniałam.
dziewczyny a wy tu chcecie zostać na dobre, że tu chrzcicie?
bo wtedy tutaj bedzie cala metryka chrztu potrzebna do kazdego innego sakramentu - az do ślubu
ja chrzcilam tutaj bo jest to o wiele prostrze i bez tej calej zbednej biurokracji, bez zbednych pytan.... A metryka chrztu stad czy z pl co za roznica wazne ze jest a jak w pl bedzie maly szedl do komunii to poprostu ja przetlumacze

asienkoM rany dobrze ze mi przypomnialas Tez nie odebralam swiadectwa chrztu a chrzcilam rok temu

Gosia B. - świadectwo chrztu dostałam do reki,po chrzcinach.Co więcej mi trzeba?
chodzi o metryke a to nie jest swiadectwo. samo swiadectwo nic nie da. wszystkue papiery - z komunii, bierzmowania itd sa wysyłane do parafi gdzie jest dziecko chrzczone, czyli w tym przypadku do irlandii. chcac brać ślub nie jest potrzebne swiadectwo chrztu tylko metryka, ktora bedzie tutaj.
reklama
anineczka
królowa mrówek :P
pewnie wystarczy napisac list do parafii by coś takiego wysłali,sądzę,ze nie trzeba specjalnie po to leciec.
Ja też tutaj chrzciłam,ale jest na to gotowy wątek
https://www.babyboom.pl/forum/mamy-z-irlandii-f142/chrzciny-w-irlandii-16406/
Ja też tutaj chrzciłam,ale jest na to gotowy wątek

https://www.babyboom.pl/forum/mamy-z-irlandii-f142/chrzciny-w-irlandii-16406/
Podziel się: