reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
wszystkiego najlepszego po świętach! przepraszam ze dopiero teraz, ale nie mialam czasu nawet otworzyc komputera od piatku.
Gienek- gratulacje! to chyba najpiekniejszy prezent jaki mogliscie sobie z m. wyobrazic! zycze Wam, zeby dzieciaki prawidlowo sie rozwijaly i byly zdrowe i szczesliwe, a mamusi zeby sie brzuch wciagnal i nie zostawil po sobie zadnych znakow :)
tigla- jesli okaze sie ze to jest ktoras z tych dolegliwosci opisywanych przez bojke, a na ktora musisz brac jakies leki p/zapalne lub sterydy (czy cokolwiek niewskazanego w ciazy), zapytaj lekarza czy mozesz podleczyc sie taśmami kinesio-taping. moj maz jest po takim kursie, wiec o tym wiem, idziesz do specjalisty (zguglujesz sobie u siebie w okolicy- na pewno ktos jest) i leczy sie wszelkie stany zapalne i inne takie specjalnie nalozonymi tasmami. bardzo wazne jest, zeby zrobil to specjalista (fizjoterapeuta, ortopeda), ktory zna dokladnie anatomie, bo zaleznie od jednostki chorobowej tasmy naciaga sie w odpowiednia strone lub z odpowiednim napieciem. obchodzisz sie wtedy bez lekow. takie tasmy mozesz zobaczyc u sportowcow w tv, czesto maja na ramionach, barkach, miesniach brzucha, kolanach, itp.

a moje uczulenie zaczelo juz obejmowac coraz wieksze obszary i wkroczylo nawet na brzuch i piersi, dermatolog przepisal mi balsam dermatologiczny i... pomogl! ha! nie wierzylam, ale pomogl bardzo szybko. natomiast co to bylo- tego sie nie dowiedzialam. wiec jesli dopadnie was jakas wysypka swedzaca kupcie sobie w aptece bialy decubal.

Bojka nie mam pojęcia czy mam ten zespół, po prostu najbardziej pasowały mi dolegliwości. Ręki nie przeciążyłam, bo nic nie dźwigam. Mąż mnie wyręcza. Do tej cieśni popchnęło mnie to, że nagle te same bóle zaczęły się w drugim nadgarstku. Zobaczymy co lekarz powie.
kretowinka78 znam tapy, bo mój mąż się swego czasu:-D namiętnie oklejał-ale specjalistą nie jest. Dzięki za podpowiedz-poszukam fachowca w okolicy.
Lola masz rację, że wszystko zależy od organizacji. Podobno jest tak, że im więcej ma się rzeczy do zrobienia to ma się lepszą organizację i lepiej gospodaruje się czasem.Mam nadzieję, że po części chociaż będę dawała sobie radę-jak TY:-)
Gienuś-cieszę się , że u Ciebie i maluchów wszystko dobrze i udało Wam się na święta trafić do domku. Synuś ładnie się rozwija. Buziaczki dla obojga.

Tigla - wiesz może źle się wyraziłam - pamiętam jak mi lekarz tłumaczył że wystarczy czasami coś w nieodpowiedni sposób chwycić lub podnieść. Na pewno musi to zobaczyć lekarz specjalista.

Jestem już po wizycie u lekarza. Moja szynka zareagowała bardzo dobrze na leki - jest zwarta i zamknięta. Cały czas muszę leżeć - wstawać tylko na siusiu i ewentualnie do kuchni po picie:-D ale jak będę cały czas taka zdyscyplinowana to jest szansa że dam radę dociągnąć do końca ciąży. Dzieciaczki mają każdy prawie 800 gram więc wg usg jestem 1,5 tyg dalej niż wynika z miesiączki.

Gienuś - bardzo fajnie że u Was wszystko ok:-)

Bojka-zobaczymy co powie lekarz, tylko mnie zastanawia ta druga reka, ze zaczęła pobolewać w identyczny sposób.
Super, że szynka się zamknęła :tak::tak:. 800 gram to wydaje mi się strasznie dużo przy tych moich 300 gramowych kruszynkach.

Tigla - mi też się wydaje że te moje dzieciaczki jakieś wypasione, ale ja mam chyba predyspozycje do dużych dzieci bo córka jak się urodziła ważyła 4170:szok:

Co do ręki idź jak naszybciej do lekarza bo wiem jakie to jest upierdliwe jak ręce bolą.

Bojka dobrze ,ze szynka się zamknęła i ,ze dzieciaczki rosną

A ja znów się zamartwiam bo chyba Lenka się odwróciła i już nie czuję intensywnie jej ruchów i oczywiście milion myśli w głowie :szok:

Gienek super ,ze święta spędziliście już w domu a jedzeniem Gabrysia się nie przejmuj jeżeli przybiera na wadze to wsztysko ok

Z lekarzem chcę poczekać do nowego roku, bo na 2 stycznia przesunęłam sobie gina (bo by mi się potem nałożyły te powtórkowe prenatalno-połówkowe i zwykła wizyta).
Dziewczyny, która to kupiła sobie ta poduszkę-kojec ? Jestem ciekawa opinii, bo zaczęłam się zastanawiać nad kupnem.

reklama
Tigla ja mam poduszke kojec. Jestem z niej bardzo zadowolona tym bardziej ze teraz tyle leze. U mnie wykorzystywana jest na wszystkie mozliwe sposoby i do spania i jak siedze to pod plecy i pod nogi zeby byly wyzej. Nie mam co prawda porownania z innym poduszkami ale ta szczerze polecam.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry