reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ciąża bliźniacza

Dziękuje za odpwowiedzi, termin mam na 19.08 ale lekarz od razu mi oznajmił że prawdopodobnie nie donoszę ciąży, zwykle tak się dzieję w ciążach bliźniaczych że dzieciaki rodzą się szybciej bo macica nie może się już bardziej rozciągnąć i nie mają miejsca, a jeszcze przy mojej masie ciała (ważę 46 kg 160 cm wzrostu) to już w ogóle. No i oczywiście kazał mi jeść i jeść, a ja z tego stresu i mdłości to jeszcze gorzej jem i kółko się zamyka. Pozdrawiam i trzymam kciuki za szczęsliwe rozwiązanie każdej z nas :)

reklama
Rila- magnez biore non stop bo jestem sercowcem wiec pewnie moj organizm teraz nie reaguje na magnez jakos nadzwyczajnie. No- spa szczerze powiem nigdy mi nie pomagala nawet przy bolu miesiaczkowym. Jedynie lezenie i odpoczywanie przynosi jakiekolwiek efekty.
Jak wstaje np. Do lazienki to jest gorzej, bol powraca i noce to dla mnie koszmar. Non stop latam ( o ile mozna to nazwac lataniem:) ) do lazienki mimo tego ze od 18 nic nie pije.
Chcialam zadzwonic do lekarza ale niestety nr nie mam i w zadnym szpitalu w lodzi nie odbieraja telefonu. Wiec poczekam do wizyty w srode.

Witaj Sarenka89 :)
Na forum na pewno znajdziesz odpowiedzi na wiekszosc nurtujacych cie pytan ale pamietaj ze zadna z nas lekarzem nie jest wiec forum jedno, a lekarz drugie.
Milo ze jest nas tak duzo:)
A jaka byla Twoja reakcja na bliznieta? Zaszlas w ciaze blizniacza naturalnie?

Cannot- to leż i jeszcze raz leż! Mnie nospa tez nigdy nie pomaga na ból miesiączkowego, mnie nawet lekina bóle pooperacyjne nie pomagały. Natomiast jak zaczęły się w 17 tyg problemy z twardym brzuchem to jak nie miałam jeszcze odpowiednich leków to lekarz po moim tel od razu kazał nospę i pomogło.
Sarenka89-​ ​nic się nie martw. Ja jestem podobych gabarytów tzn. byłam na początku ciąży 163cm i 50 kg. Lekarz od razu powiedział że bedzie mi ciężko i będę odczuwać wszystko w zdwojony sposób tzn. wszelkie dolegliwości ciążowe a potem sam ciężar dzieci i ruchy przez moje gabaryty. Rzeczywiście moja macica odmówiła posłuszeństwa (twardy brzuch, skrócona szyjka) bo w 17 tyg zaczął mi nagle rosnąć brzuch i od tego czasu leżę i zażywam leki jutro minie 7 tyg. Jest dużo lepiej, ja jestem dobrej myśli a lekarz mówi że ludzki organizm wiele zniesie i do wielu rzeczy się przyzwyczai. Mam wiele dolegliwości których nie będę wymieniać bo nie chcę Cię straszyć niepotrzebnie, ale wszystko do zniesienia, wszystko dla maluszków. A w kwestii jedzenia to bym nie słuchała! Nie liczy się ilość tylko jakość! Ja przez pierwsze miesiące jadłam niewiele, wymitowałam, miałam nawet kroplówkę bo się odwodniłam, a z dziećmi było wszystko dobrze. Teraz jem normalnie, wcale nie jakoś więcej niż przed ciążą i kg idą do przodu a dzieciaczki rosną. Lekarz mów że jeżeli dzieci ładnie przybierają nie ma potrzeby jeść za 3. Ważne żeby posiłki były zbalansowane i wartościowe.

Ostatnia edycja:
Cannot - reakcja na bliźnięta hmm ... to było pod koniec pierwszego badania usg, lekarz pokazał mi serduszko dziecka, zmierzył jego długość, powiedział że wszystko jest w porządku iii wtedy kazał mi się podsunąć wyżej bo coś jest jednak nie tak, po 10 sekundach kiedy moje serce stanęło kazał mi bacznie obserwować monitor: "widzi pani to pulsujace miejsce" tak tak, widze już mi je pan doktor pokazywał to serduszko mojego dziecka, "a widzi pani to drugie pulsujące miejsce ?" yyyy tak widzę ?!?! "to jest serduszko pani drugiego dziecka" iiii tak, chyba 10 min na tej lezance lezalam bez ruchu :) a później wszystkie negatywy ciąży, że nie donoszę, że komplikacje, że syndrom podjadania (to ciąża jednojajowa ). iii moje przerażenie nie gaśnie wręcz przeciwnie.

Rila, może mnie jednak troche postraszysz, jak znosisz to lezenie ? lezysz w domu czy w szpitalu ? jak wygląda np kąpiel, wchodzi w grę czy w ogóle nie ma o czym mówić ?

:-) leże w domu (chociaż groził mi szpital). Przez pierwsze 3 tyg wszystkie posiłki jadłam na leżąco, wstawanie tylko na siusiu i raz na 4 dni pod prysznic (męczyło mnie to niesamowicie i od razu twardniał brzuch). Od 4 tyg mogę wstawać do posiłków (wstaje tylko do obiadu, reszta na leżąco), mogę sobie zrobić śniadanie czy kolacje (nie robię tego, zajmuje się tym mąż, bo nie chce żebym za często wstawała), pod prysznic mogę częściej, a 2 dni temu po kolejnej wizycie mam pozwolenie żeby wyjść raz na tydzień z domu na 1h (nie wiem czy skorzystam bo się boje ze zaszkodzę i tyle tyg poświecenia pójdzie na marne). A dolegliwości może na razie przemilczę chyba że bardzo chcesz poczytać, ale masz myśleć pozytywnie i to że coś komuś się dzieje nie znaczy ze dosięgnie i Ciebie :-)

Rila hm, to może zrobię tak że jak mi się coś "zacznie" to wtedy będę to konsultować czy tez tak miałaś :)) na razie z utęsknieniem czekam na 16.01 kiedy zobacze dzieciaki 3D (chyba tak to się nazywa) i dowiem się czy są dwuowodniowe czy jednoowodniowe,
Pozatym rozumiem Twój strach jezeli chodzi o spacer, nie jesteście w stanie przewidzieć jak tak naprawdę dzieciaki na tę godzinę zareagują.
Masz już dzieci czy to pierwsze ?
Pozdrawiam :-)

reklama
Dokładnie! Tak zrobimy żebyś się niepotrzebnie nie nastawiała na nic:-) To są moje pierwsze dzieciaki i pierwsza ciąża, o którą walczyliśmy ponad 2 lata. Ja na każdą wizytę czekam z utęsknieniem wiec wiem co czujesz!

Do góry