reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Ciąża bliźniacza

Molamennai- myślę że każda z nas miała takie obawy! Ja też przed każdą wizytą się martwiłam czy dalej 2 Maluszki są! Wyluzowałam trochę po 12 tyg i wtedy powiedzieliśmy znajomym i rodzinie o ciąży, tzn tylko rodzice wiedzieli wcześniej, po tym jak usłyszeliśmy serduszka:-) Myśl pozytywnie i przygotuj się na niesamowite uczucie jak usłyszysz dudnienie tych Kruszynek!
Jjka- hehe fit w ciąży z bliźniakami, może są takie szczęściary! Mnie od początku obowiązywały same zakazy: nie dźwigać, nie sprzątać, nie schylać się za dużo, nie przemęczać, spacery ok ale nie za długie itd. Teraz minął 8 tydz mojego rygoru łóżkowego i cóż, wyprawa do lekarza cieszy jak wyjazd na wakacje ;-) Przez to mięśnie zanikają i z dnia na dzień jestem coraz słabsza a brzuszek rośnie. I jak tu być fit? Co z tego że sport uwielbiam, nie znoszę bezczynności i szlag mnie trafia. Nie mam wyboru! I oczywiście że wpierniczanie słodyczy, białego pieczywa, napojów słodkich gazowanych nie mówiąc o energetycznych nie wymaga komentarza. Chyba żadna myśląca o swoim zdrowiu kobieta nie odżywia się w ten sposób, a co dopiero ciężarna!

Ostatnia edycja:
reklama
mnie to tylko wkurza takie patrzenie z własnego punktu widzenia, a z mojego punktu widzenia kobieta która mało przytyje w ciąży oznacza że się odchudzała i nie dba o dziecko tylko o siebie;p ale staram się zrozumieć, że nie każda kobieta ma tak że o 20.30 zje kanapkę (pieczywo chrupie, biały ser) a później w nocy się obudzi z głodu który nie pozwoli jej już zasnąć;/
dziewczyny macie tak, że jak dotkniecie do brzuch to zostają białe palce przez dłuższy czas?

Nie wiem jak u was ale u mnie wreszcie prawdziwa zima, duuużo śniegu :-D.
Milla jak ty się czujesz?? Ja jakoś tak lepiej, mogłabym góry przestawiać, chyba dlatego że już niebawem zobaczę moje szkraby i mama przyjeżdża już w sobotę :-) będzie mi trochę raźniej bo cały dzień sama praktycznie siedzę w domu niestety:-(.

Katherine - super, że niedługo będziesz miała u siebie mamę! Szybciej na pewno czas Ci będzie leciał, no a skoro czujesz się lepiej fizycznie to może jeszcze jakieś zakupy uda Wam się zrobić, czy w jakiś inny sposób spędzić czas poza domem?

Ja dzisiaj totalnie śnięta jestem. Ale wszyscy dookoła narzekają i ziewają, widocznie coś z ciśnieniem musi być.
Odebrałam rano wyniki krwi i moczu i wszystko jest w porządku, nawet hemoglobina wróciła do normy - żelazo pomaga najwyraźniej. Wieczorem mam wizytę u mojej gin, z wszystkimi pomiarami na usg. Mam nadzieję, że wszystko u moich maluchów w porządku. Powiem, że ostatnio znowu denerwowałam się, bo chłopak mało aktywny jest. Już wyobrażałam sobie różne tragiczne przypadki.... Niestety to silniejsze ode mnie:zawstydzona/y:
Szkoda, że nikt do tej pory nie wymyślił czegoś na podobę domowego usg. Np. taka koszulka, zakładasz, a tutaj obraz na brzuchu, co się dzieje w środku. Byłaby to super sprawa, ile nerwów mniej, prawda??

Edytka - z palcami to ja nie próbowałam, ale przy mocno rozciągniętej skórze różne rzeczy mogą być, może naczynia krwionośne też są wtedy rzadziej porozmieszczane i ukrwienie pod skórą gorsze? Mi za to mąż powiedział wczoraj że mam brzuch siny, ale w domu zimno było i może to dlatego?

ze śmiesznych rzeczy, to nie wiem, czy z pracy szybciej nie zrezygnuję z powodu braku odpowiedniej garderoby. Spodnie eleganckie, które sobie pokupowałam już w poprzedniej ciąży obecnych warunków nie wytrzymują. Pas nie sięga do pępka, zjeżdza na dół i odsłania brzuch. Jak mam krótszy sweter lub bluzkę (a teraz trudno mi znaleźć coś odpowiedniej długości, żeby zakrywało cały brzuch) to czasem jak wstaję to mi goły pępek na wierzch wyłazi :-D Jak siedzę u siebie w pokoju to jest spoko, gorzej jak na korytarzu tak mam. Ostatnio przytrafiło mi się to akurat na spotkaniu, które miałam na nieszczęscie w Senacie... Musiałam być elegancko ubrana, więc właśnie założyłam spodnie w kancik i ciemny golf (koszul nienawidzę, a w marynarki już się nie mieszczę). Wychodzę z sali, na korytarzu pełno ludzi i tak dziwnie się na mnie patrzy kilka osób. Poszłam do wc i tam zobaczyłam w lustrze to nieszczęście :baffled: Jedyne pocieszenie, że byli to obcy ludzie, którzy mnie nie znali i na pewno już tam nie pójdę za szybko...

Jak mam krótszy sweter lub bluzkę (a teraz trudno mi znaleźć coś odpowiedniej długości, żeby zakrywało cały brzuch) to czasem jak wstaję to mi goły pępek na wierzch wyłazi :-D

Maluchy chcą wyjrzeć przez wizjer:rofl2:

Wychodzę z sali, na korytarzu pełno ludzi i tak dziwnie się na mnie patrzy kilka osób. Poszłam do wc i tam zobaczyłam w lustrze to nieszczęście :baffled: Jedyne pocieszenie, że byli to obcy ludzie, którzy mnie nie znali i na pewno już tam nie pójdę za szybko...

Ja w takich głupich sytuacjach wychodzę z założenia: niech się wstydzi, ten kto widzi.:-D

Milla76 daj znać po wizycie. Rozumiem Twoje zdenerwowanie, bo też mam dni kiedy moje dziewczyny są mniej aktywne i różne myśli kłębią mi się w głowie:$

dziewczyny, szczególnie te które rodzą w marcu, kwietniu, czy i jakie kupujecie kombinezoniki dla maluchów? Bo ja się zastanawiam, widziałam dziś w h&m takie fajne polarowe rozmiar 56 0-3 msc, myślicie ze będzie ok NIE ZNALEZIONO! | H&M PL
a drugie moje pytanie jakie matercyki kup0ujecie do łóżeczek, bo ja zastanawiam się nad tym koksos-pianka-gryka?!

Kamilasze- ja właśnie chcę kupić polarowe, bo wydaje mi się że takie zimowe ocieplane mogą być za grube. Co do materacy, naczytałam się trochę i kupuję lateksowy firmy Havea. Inne odpadają bo uczulają, lub są za twarde, lub za miękkie. Oczywiście to moja opinia wysunięta na podstawie artykułów pisanych przez ortopedów i innych specjalistów :-)

reklama
Co do materacy, naczytałam się trochę i kupuję lateksowy firmy Havea. Inne odpadają bo uczulają, lub są za twarde, lub za miękkie. Oczywiście to moja opinia wysunięta na podstawie artykułów pisanych przez ortopedów i innych specjalistów :-)

Opinie to rzeczywiście ma dobre, ale ta cena... :baffled:Niestety nie na każdego kieszeń. Zwłaszcza, gdy trzeba kupić dwie sztuki;-)

Do góry