reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Według mnie te kalkulatory to średnio maja sie do rzeczywistości bo tycie w ciąży jest sprawą naprawde indywidualna.
Ja np miałam w dniu porodu 6kg na plusie a leżała ze mna dziewczyna w pojedynczej ciązy która miała 20kg a "startowałysmy" z podobnymi wagami.
Nie mniej jednak bedac w ciązy sama wertowałam kalkulatory zeby sie upewniac czy wszystko w normie ale zawsze byłam w tyle i ze swoja waga i wagą dzieci.

tak jak powiedziala rainmanka jest to rzeczywiscie sprawa indywidualna sa jednak pewne normy, ktorych lekarze sie trzymaja. skoro dziecko+wody plodowe+lozysko+dodatkowa tkanka tluszczowa waza razem ponad 6 kg, to nalezaloby sie spodziewac ze w calej ciazy nie powinno sie przybrac miej niz 7 kg(ciazy pojedynczej). jesli kobieta jest pod kontrola lekarza to nie nalezy sie martwic :-)

tak jak powiedziala rainmanka jest to rzeczywiscie sprawa indywidualna sa jednak pewne normy, ktorych lekarze sie trzymaja. Skoro dziecko+wody plodowe+lozysko+dodatkowa tkanka tluszczowa waza razem ponad 6 kg, to nalezaloby sie spodziewac ze w calej ciazy nie powinno sie przybrac miej niz 7 kg(ciazy pojedynczej). Jesli kobieta jest pod kontrola lekarza to nie nalezy sie martwic :-)

racja :)

Milena tak samo uważam co do wagi, ale i tak później nas zaskakują cyferki na wadze:)

Dziewczyny czy któraś z Was bierze/brała diosminex lub cyclo3forte?
co lepsze i jaką dawkę miałyście?
ogromne dzięki

aaga ja uwazam,ze to kwestia indywidualna.Mi na szczescie wszystko poszlo w brzuch , bo w tylka spodnie mi spadaja.:zawstydzona/y:Ale to dobrze, bedzie mniej do zrzucenia:)Ja mysle ,ze jeszcze dociagne do 15 kg razem, ale nie wiem!?Zoabczymy.
Ja mialam kolezanke , ktora w ciayz pojdeynczej przytyla 38kg , przeciez ja przy tym ruszyc z kanapy bym sie nie mogla ruszyc:)
Ja juz jestem spakowana , tylko czekac ,az sie zacznie, oby nie za wczesniej.Troche musze rzeczy dokupic, wyprac, takze czekamy:)
Tez Was tak brzuszki swedza!?ja sie kramuje jak tylko moge ale w pepku mnie swedzi -chyba rosnie:)
karola a na co sa te leki!?

reklama
Czesc dziewczyny jestem przeszczęśliwa własnie wróciłam z USG i na 100 % jest jedna dziewczynka a druga tak na 80 % też dziewczynka . Co do kilogramów to przytyłam jakieś 5 kg wiec niewiele. Co do wyprawki dla maluszków to dostałam od rodziny (razem z meżem mamy 5 rodzeństwa ) a co rok to prorok , to wszystko mam oprócz pościeli kosmetyków i takich tam pierdułek no i wózka oczywiście z którym mam dylemat. Łóżeczka mamy , wanienki mamy, podgrzewacz mamy, foteliki ,mamy ciuszków zaczesienie . Radujmy się hahahaha

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry