• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
emcia to wygląda tak, ze jak jest miejsce i chcesz to tam idziesz, a jak nie ma miejsca to czekasz aż się zwolni, przed samym porodem można powiedzieć, ze się jest 'chętną' i mają to na uwadze, to jest 'zaklepanie' :rolleyes2::-D a mąż może być od 10-20, to też wystarczy, remont musi kiedyś dokończyć:-D:baffled::baffled:

kat dzięki, czasem obcy ludzie podcinają skrzydła, ale masz rację, nie ma się co nimi przejmować. ;-)

Pleni sami zobaczycie jaka tam jest pomoc w położnych i pigułach,może fajna i faktycznie Ty bedziesz miała jakieś wsparcie też w nich i mąż będzie miał więcej czasu na remont;)Będzie dobrze:)))

agnieszkaala co do trwardnienia brzucha to mi się wydaje to nienormalne, bo w pierwszej ciąży sporadycznie na max 5 min. zaczęły się takie trwardnienia w 36tc. A teraz mam od ok. 20 tc na początku wystarczyła nospa i chwilę poleżeć, a teraz jak strwardnieje to czasem godzinę nic nie pomaga a jak puści i wstanę to od razu robi się twardy na nowo. A jak jest twardy to nie czuję ruchów małej i się stresuje, że coś jest nie tak. Ostatnio z mamą rozmawiałam, to mi powiedziała, że całą 3 i 4 ciążę brała nospę, bo coś miała nie tak ze skurczami macicy, więc może to w genach mam.

Znalazłam ciekawe podsumowanie o UE, gdzie jakie szczepionki są obowiązkowe:
http://www.eurosurveillance.org/images/dynamic/EE/V17N22/DAncona_tab1.jpg

Bardzo ciekawa lektura. Dobrze ponad pół Europy nie ma obowiązkowych szczepień. Faktycznie, w momencie, kiedy ludzie mogą się swobodnie i niekontrolowanie przemieszczać, a mogą przecież, obowiązkowe szczepienia w pozostałych częściach przestają mieć sens. Są szczepienia rekomendowane. Najgorzej to wygląda na Łotwie, tam nawet pneumokoki i rotawirusy mają obowiązkowe dla wszystkich...

Jedno mi się w tym wszystkim bardzo nie podoba. Gdy mam się poddać jakiemukolwiek leczeniu, zawsze jestem informowana o możliwych skutkach ubocznych i mogę wybrać, czy w to wchodzę, czy nie (np. ulotki, które zawsze wypisują nawet te najmniej prawdopodobne powikłania leków). Tak samo w kwestii zabiegów i operacji, dostaję informację na temat możliwych skutków ubocznych i powikłań i muszę podjąć decyzję. Czyli muszę być przekonana, że ewentualny zysk przewyższa ryzyko. A w kwestii szczepień nikt mi takiego wyboru nie daje, choć szczepienia nie są pozbawione ryzyka, jak zresztą każdy produkt farmaceutyczny. Nikt nie pozwala wyważyć za i przeciw. To pogwałcenie praw.

A, to jest też jedyny kraj, który ma obowiązkowe szczepienie na ospę wietrzna. NA OSPE WIETRZNA! To juz jest jakiś odjazd kompletny.

Muszę się poskarżyć. Tysiąc razy powtarzam mojemu mężowi, że musi dbać o swoje zdrowie teraz jak nigdy. No i co? jakieś dwa dni temu wracał do domu w środku nocy bez kurtki, ale nie zamówił taksówki, tylko wracał dwoma autobusami nocnymi. Jak wszedł do domu, był zimny jak lód. Oczywiście się lekko przeziębił. Nic wielkiego, jeden dzień lekko pogorszonego samopoczucia i po sprawie. A ja najwyraźniej się od niego zaraziłam, bo ledwo żyję. Z nosa mi cieknie tak, że aż uszy mi się pozatykały, łeb pęka, kaszel się zrobił, no kurczę... Mam nadzieję, że to nie zaszkodzi maleństwu.

O o.... Teraz juz chyba dokładnie wiem, jak przebiega macica w moim brzuszku. Po kichnieciu na kilka sekund złapał mnie dość intensywny bol wzdłuż takiej polokraglej linii, w najwyższym punkcie przebiegającej mniej więcej w połowie odległości miedzy pępkiem a kością lonowa, wiec domyślam się, ze zabolala mnie macica. Czy to normalne, żeby się tak robilo w ciąży?

Ostatnia edycja:
plenitude stale kciuki trzymam za Was,rany to już tak blisko jest :) wszystko bedzie dobrze.Swoje z mężem przesliście,teraz czas na radosny finał,coreczka jest śliczna i zdrowa.

Wiecie ja miałam ostatnio bdania krwi,od początku ciąży jest to dla mnie trauma,bo zawsze jest podobnie,pani pielegniarka ma problem z wkłuciemsię w żyłę,bo jej nie widać,potem jak się wkłuje to ledwo się udaje ją poprać,ledwo leci.
Przy 5 podejściu to już slabo mi się robi,bo ileż można.Już wiecej pije i przed badaniem wypijam szklanke wody.
No i to samo,pierwsze wkłucie krew ledwo leci.Miało starczyć na morfologię-przy wynikach okazało się,że nie starczyło.
Potem druga ręka,3 podejście udało się,starczyło na hiv i hcv.
Tak jak wczesniej nie było problemu tak od eszlego roku zauważyłam że jest cięzko.RZADKO SIE UDAJE Z APIERWSZYM RAZEM.podobno żyly mam slabo widoczne cienkie,taka uroda inic nie da sie zrobić.zastanawiam się czy nie jest to inna przyczyna.
Katherinne slyszałam ,że normalne,ja też tego doznaje.Np w nocy jak się zbyt gwaltownie przewroce na drugi bok,czy zakaszlę to też tak jakby w pachwinie zakuje.

reklama
No mnie tak intensywnie "ścisnęło" przez cały brzuch po takiej linii półokrągłej pociągniętej od jednej pachwiny do drugiej. Zazwyczaj odruchowo się skulam jak mam kichnąć i przytrzymuję brzuch, ale tym razem akurat mnie złapało jak leżałam rozciągnięta na płask na brzuchu (korzystam póki jeszcze daję radę :D )i nie zdążyłam się obrócić i podwinąć nóg. A potem się przestraszyłam.

Współczuję problemów z żyłami. Ja ostatnio przeżyłam szok, bo trafiłam na pielęgniarkę, która to całe pobieranie zrobiła tak sprawnie, że w ogóle nie poczułam ani wbijania igły, ani wyjmowania (gdzie zawsze to wyjmowanie jest dla mnie mega nieprzyjemne). Pierwszy raz. Ale najgorzej to się wycierpiałam jak wenflon mi mieli zakładać. Nie wiem, czy to ze mną problem, czy ona taka niewprawna (raczej to drugie, bo ja nie mam problemu z żyłami), ale tak mnie wymęczyła, że myślałam, że będę krzyczeć. Wbijanie igły wielokrotnie głęboko w mięso zamiast w żyłę naprawdę boli. A jak już wreszcie po wielu próbach mi ten wenflon włożyła, to po paru godzinach coraz bardziej zaczęła mnie boleć ręka, do tego stopnia, że nie mogłam nią ruszać. Jak usunęli wenflon, okazało się, że mi żyła pękła (strasznie ulżyło mi w bólu, gdy go wyjęli) i miałam dosłownie czarne całe przedramię, schodziło tygodniami, pomału zmieniając kolory. Śmiałam się, że mam mapę Śródziemia na ręku.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry