reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Ja z kolei nawet jestem za spaniem z niemowlakiem, wydaje mi się to bardzo naturalne, tyle tylko, że mój egzemplarz czasem mnie kopie, szczypie i okłada łapkami i to są te momenty, kiedy mi się cierpliwość kończy i wymelduję go z powrotem do kołyski. No, ale każdy robi dokładnie tak, jak mu wygodnie. Tu nie ma prawidłowych odpowiedzi. W ogóle opieka i wychowanie to wyłączna odpowiedzialność rodziców, więc to każdy z nas musi wyważyć, pod czym się podpisze. A decyzji czeka mnóstwo. Każda trudna. Niektóre podejmuje się z ciężkim sercem. Karmienie butlą ma jedną ogromną zaletę: można dziecko zostawić komuś pod opiekę. Więc nie dziwią mnie mamy, które z zasady się decydują na butlę. Tym bardziej, że pierwsze 3 miesiące potrafią być frustrujące.

Doris, na razie nie planuj, kiedy będziesz się znowu starać. Przyjmij sobie takie założenie, że zaczniesz, gdy przestaniesz się bać. Jak zajdziesz w ciążę za wcześnie, to będzie dla Ciebie koszmar, nakręcająca się spirala strachu. Najlepiej zacząć jak można sobie powiedzieć, że gdybu scenariusz się powtórzył, dasz radę. Ja tak sobie powiedziałam. I życie sprawdziło, czy nie kłamałam ;) Cytomegalię już przechodziłaś, sądząc po wynikach.

reklama
Mam wynik toxo
Toxoplazma gondiiPrzeciwciała w kl. IgG<0,1IU/ml
Toxoplazma gondiiPrzeciwciała w kl. IgMujemny

To dobry wynik???

Katherine...ja już chyba będę się bać zawsze, niezależnie od tego czy będę w ciąży za miesiąc czy pół roku, na razie muszę czekać, przeżyć, wypłakac się choć rozmowy z Wami mi naprawdę pomagają.

Doris do tygodnia po poronieniu nawet nie chciałam słyszeć słowa "ciąża", w ogóle nie brałam pod uwagę tego że jeszcze kiedyś się postaramy...ale teraz 5 tygodni po, wiem że jestem gotowa, w końcu tak bardzo pragnęłam tego dzieciątka.. to normalne że się będziesz bać już zawsze, ja na samą myśl o ponownej ciąży czuję z jednej strony wielką radość a z drugiej strony, lęk i niepokój dużo dużo większy niż we wcześniejszej ciąży...zawsze myślałam że ten pierwszy trymestr niesie największe ryzyko poronienia, a teraz już wiem że cała ciąża to jedna wielka niewiadoma...w każdym momencie może się stać dosłownie wszystko. Mimo to staram się myśleć pozytywnie, bo w końcu przecież tyle kobiet na świecie rodzi zdrowe dzieciaczki, więc czemu ja miałabym nie urodzić? :-)

co do wyników to nie podpowiem, miałam robione badania na tokso oba wyniki miałam ujemne.

bi7yjt3jr8b2s0wt.png

Doris a nie masz podanej normy? Na moje oko wyniki dobre.

A co do strachu, on już zawsze będzie. Po pewnym czasie gdzieś głęboko ukryty, ale będzie - trzeba go oswoić. Wiedza jaką po stracie zyskujemy niestety nam nie pomaga. I nikt nam nie zagwarantuje, że następnym razem wszystko będzie dobrze. Ale dziewczyny, trzeba wierzyć i mieć nadzieję, bo nagroda jest najsłodsza na świecie:-)

Angelstw..wyczytałam gdzieś normy, że poniżej 6,5 (<6,5) to wynik ujemny także mam ujemny.
Ja będę cierpliwie czekać ale spokojniej na pewno jak przyjdzie pierwsza @ po zabiegu, bo będę widziała że wszystko wraca do normy
Naala..no własnie ten brak gwarancji, że będzie dobrze....jest straszny

Doris dokładnie jest jak piszesz, ja też czekałam z większym niepokojem na @ i się wreszcie doczekałam..teraz czekam na owu, a później mam nadzieje na 2 kreski ;-)

bi7yjt3jr8b2s0wt.png

reklama
Doris...wyniki toxo masz dobre :) Takze spokojnie .
Ja miałamToxo IgG 629...a IgM powyzej 1 .......czyli oba dodatnie. W tej chwili IgG mam 201 - dodatni (albo juz mniej,bo wynik mam z kwietnia) a IgM 0,4 - ujemny :tak:

Dzwoniłam dziś w różne miejsca żeby zrobiono mi prywatnie usg.....szpital odmówił bo nie mają kasy, więc nie mogą przyjąć ode mnie pieniędzy.......Ale zadzwoniłam też do takiej prywatnej przychodni.........zapisałam się na 3 czerwca :-) koszt 100 zł...
Wolę to zrobić za 3 tygodnie prywatnie niż za 2 miesiące na fundusz......Nie chcę czekać......Wolę wiedzieć wcześniej czy mam tego cholernego polipa :crazy:
Wiecie....ja chyba znam przyczynę poronienia........to nie toxo (tak jak stwierdził specjalista)........ja chyba za szybo zaszłam w ciążę po histeroskopii :-(. Minęły 2 czy 3 tygodnie od zabiegu i bach......udało się......fajnie........ale przecież macica nie była wygojona.....I może dlatego dzidzia się "odkleiła"......Ale pamietam jak powiedziałam wtedy do męża że z ciążą i tak nam nie wyjdzie bo lekarz powiedział jeszcze że mam nadżerkę.......Nie myslałam o ciąży i udało się........W razie gdybym miała mieć teraz histeroskopię (ponownie) to poczekam z ciążą aż się wygoję.....

Któraś z Was pytała czy dzwoniłam do teściowej......Nie dzwoniłam.....poszłam dziś osobiscie i odkręciłam wszystko........Powiedziała : "szkoda.....ale wylecz się dzieciaku i wtedy zobaczysz że się uda"......Myslę że ma rację.......Trzeba się wyleczyć.....aby moje drugie dzieciątko szczęśliwie przyszło na świat i zdrowo się chowało :tak:

Do góry