reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Jestem po wizycie i jest wszystko dobrze [emoji3059] następna wizyta za 3 tyg i w tym czasie mam tez prenatalne zrobić :) gin pytał czy chce zrobić badanie genetyczne, bo większość jego pacjentek po takich przejściach jak ja robi. Stwierdziłam, ze pewnie zrobię. Na koniec wizyty powiedział, ze to kosztuje 2700 zł [emoji2962] teraz to już sama nie wiem? Nazywa się sanco chyba? Doradźcie [emoji120]

Ja robiłam tylko pappa, ale powiem szczerze że przy kolejnej ciąży zrobiłabym od razu nifty bo mi wszystkie parametry wychodziły potem przy granicach, łącznie z wodami i miałam straszną schizę na ZD, do tego stopnia że nawet po urodzeniu szukałam czy na pewno nie ma [emoji2356]

reklama
Jej super wieści cieszę sie bardzo że po wizycie wszystko dobrze. Obym jutro też takie wieści przyniosła... :) a co do tych badań z doświadczenia z innej grupy w której mają takie dzieci jak ja ( córke niepełnosprawna) co robiły to badanie to nie wychodziły zgodne z prawdą a kosztują bardzo dużo.
Trzymam kciuki za jutro. O której masz wizytę??

Dzięki 😃 ja kompletnie nie ogarniam tego. Czyli najpierw się umówić na prenatalne, potem w razie czego na tamte? Coś jeszcze polecacie? @Paula919191 Ty robiłaś prenatalne u tego, który on poleca u niego w klinice?
Ja nie robiłam u tego gościa ale też mi go polecal, ja robiłam w UCK z tego względu że mam jeszcze opiekę medyczną w Lux med i tam mi lekarka dała skierowanie żebym na NFZ miała prenatalne że względu na poprzednie poronienia i wadę genetyczna dziecka w drugiej ciąży i obciążony wywiad bo mama ma siostrę z ZD.

Też tak myślę, lekarka mi również mówiła zanim straciła, że to co na NFZ robić i w razie czego jeśli coś w badaniach będzie wychodzić nie tak, dopiero wtedy miałam myśleć. Moja fajnie wszystko tłumaczy, i na tym etapie kobiety często zmieniają zdanie, że w sumie i tak nie zdecydują się na usunięcie, to po co się denerwować.
A jeśli prenatalne czy USG słabo wychodzą to jak najbardziej.
Wady, na które można reagować nawet w ciąży czy wcześnie po porodzie często wychodzą podczas USG, i prenatalnych.

Cześć dziewczyny, piszę do Was o mojej przykrej sytuacji. Dziś po wizycie u lekarza okazało się, że moja ciąża się nie rozwija😢 Pęcherzyk ciążowy jest ale nie rośnie, od soboty bez zmian. Teraz odstawiam leki i czekam na @. Moja wielka radość nie trwała zbyt długo, a właściwie jakby w ogóle nie miała szans się rozwinąć 😭 Dziękuję Wam wszystkim za wsparcie.

reklama
Jestem po wizycie i jest wszystko dobrze 🥰 następna wizyta za 3 tyg i w tym czasie mam tez prenatalne zrobić :) gin pytał czy chce zrobić badanie genetyczne, bo większość jego pacjentek po takich przejściach jak ja robi. Stwierdziłam, ze pewnie zrobię. Na koniec wizyty powiedział, ze to kosztuje 2700 zł 🤯 teraz to już sama nie wiem? Nazywa się sanco chyba? Doradźcie 🙏
Hej :) Gratuluję i bardzo się cieszę! Oby tak dalej. Ja miałam trochę przejść z tymi wszystkimi badaniami. Osobiście robiłam Nifty w 11 TC bo trochę mnie męczyły złe myśli że coś jest nie tak. Na wynik czekałam około tygodnia. W międzyczasie na USG prenatalnym okazało się że serce dziecka się zatrzymało i stwierdzono poronienie zatrzymane. Z obrazu USG lekarz stwierdził że jest widoczne że dziecko miało wadę. Podczas pobytu w szpitalu otrzymałam wynik Nifty gdzie było stwierdzone że dziecko zdrowe. Zaczęło mnie to martwić że na USG jedno a z badania za prawie 3 tys złotych wyszło coś innego. Także jak w szpitalu zapytali czy chce przebadać tkanki to się zdecydowałam. Wyszło że dziecko miało wadę genetyczną. Oczywiście w badaniu Nifty jest w regulaminie zapisane kiedy nie należy się zwrot kosztów itp. Więc oczywiście nie zwrócili mi kosztów. Po konsultacji z genetykiem lekarz powiedział mi że specjalnie te regulaminy są tak zapisane. Po poronieniu rozmawiałam też z moją ginekolog o tym badaniu i powiedziała mi że tak to jest z tymi badaniami. Że to tzw ''wolne DNA'' czy coś takiego co jest badane z krwi matki może akurat nie wykryć wady jeśli jest ona tzw 'mozaiką' czyli według genetyk z którą rozmawiałam w większości przypadków. Moja ginekolog powiedziała że jeśli zajdę w ciążę to na pewno na takiego typu badanie będzie mnie namawiać dopiero jeśli test Pappa i usg genetyczne będzie coś podejrzewać. A jeśli będę nadal się martwić jeśli będzie wszystko ok to będzie mnie namawiać żebym zrobiła to nifty później (wtedy robiłam w 11 tc). Mówiła że z wiekiem ciąży wzrasta stężenie cffDNA i też lepiej poczekać z badaniem aż będzie większe.

Do góry