• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Co nowego dzisiaj zjemy?

czy dobrze rozumiem, ze dajecie albo gotowe sloiczki-zupki, albo dajecie maluszkom poprostu ugotowana i rozpackana marchewke albo surowe starte jablko?
A kaszki ile podajecie? I robicie ja w mleku? Bo na tych stronach o zywieniu jest zeby podawac kaszke 2-3g na 100ml, to znaczy ile tej kaszy?
A ktoras robila sama taka zupke dla niemowlaczka? Bo mi sie zdjae ze to sie gotuje np.marchewke i dodaje troche oliwy lub masla i wsio. Bo chya na miesie to sie jeszcze nie gotuje.
Prosze doswiadczone o informacje co i jak.

reklama
NICZKO - u nas wszystko ze słoiczka:tak: Głownie Gerber, mam jeszcze HIPP ale nie dawałam jeszcze. Gotowac sama nie mam zamiaru poki, bo chce zeby to co podaje bylo zdrowe, a nie jakies opryskiwane :tak:
Kaszki jeszcze nie dawałm, tylko kleik ryzowy dodaje do mleka na 120 ml wody najwiecej ile dalalm to 2 miarki z mleka modyfikowanego.

PYSIA - jak 10 dni nic nie jest malej to raczej juz ok chyba :-) Ja po 3 dniach podawania soczku dalam papke z jablka - w koncu to ten sam skladnik:-) Marchewke mam zamiar dac jutro.

mój coś jakieś wysypanko dostał:-(narazie poprzestaję aż mu zniknie bo nie wiem czy od marchwi czy od soczku jabłko -malina
a kupiłam dziś zupkę marchewkową z ryżem i kleik kukurydziany ...ponoć stolce są po nim luźniejsze

a my jutro zaczniemy dopiero od soczku jablkowego, a potem przecierku. Też z GERBERA kupilam, bo uwazam tak jak Anetka, ze wlasnoręcznie robiąc papkę narazie ryzykuję, ze zrobię z czegoś pryskanego.
Poprosze szczególy na temat kleiku: jak się go robi? Dodaje się to do mleczka? Ile razy dziennie? W dziedzinie kleiku jestem zielona. To to samo co kaszka???:confused2::dull::eek::dry::confused:

ARWENKO - kleik dosypuje sie do mleczka, ja po prostu jak robie mleczko 120 ml, to wsypuje do wody 4 miarki mleka + 1-2 kleiku. I tyle. Powiem szczerze ze nie wiem jak czesto mozna dodawac, ale ja w zasadzie do kazdego wsypuje 1, a rano po przebudzeniu i wieczorem przed spaniem -2, bo jak nie dosypie to Kuba za godzine jest glodny. Jaka dokladnie roznica miedzy kaszką a kleikiem to powiem szczerze nie wiem, bo kaszke mam, ale nie podawalam - z opakowania wynika ze jest roznica w przyrządzaniu, do kaszki dolewa sie mleka mieszajac przy tym i trzeb aodczekac minute przed podaniem :-)

Arwenka ja dodaje do 150 ml wody 5 miarek mleka i do tego 4 miarki kleiku ryżowego. Kleik dodaje do popołudniowego i ostatniego mleczka.
Niczka ja nie traktuje soczku jako osobny posiłek a zresztą mój synuś to mało co pije czy soczku, czy herbatki czy wody to on zabardzo niechce pic ale jak już podaje to z butelki.
Ale ponoc powinno się dawac z kubeczka niekapka bo picie soczków z butelki powoduje próchnice potem.

Aneta no to dzis ruszamy z marchewka :-)?! Ja tez ja dzis podam Martynie, ciekawe czy jej bedzie smakowala. Jablko lubi i nie dostala zadnej alergii wiec jest ok.Oby z marchewka poszlo rownie dobrze :tak:.

A wlasnie co do kleiku to wsypalam wczoraj Martynie na 120 ml mleka 1 lyzeczke, dzis dodam dwie.
A jak jest z tymi kaszkami smakowymi wlasnie? Ja mam np. bananowa i napisane jest ze rozrabia sie z woda a nie mlekiem. A mozna z mlekiem? Kto sie na tym zna, bo ja jeszcze nie bardzo :happy::confused:.

reklama
Hehe KASIU - no to trzymam kciuki zeby posmakowalo, mam nadzieje ze bedzie ok :tak:
No ladne rzeczy......KASIRKA zaczyna szalec:-p:-) Powodzenia dla Maciusia w poznawaniu nowych smakow.
To kto sie jeszcze musi złamac...NICZKA???? Ktos jeszcze?? :-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry