• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Co nowego dzisiaj zjemy?

reklama
anetko ja cały czas gotuje Igorkowi sama...to co Ci mogę podpowiedzieć z mojego malutkiego doświadczenia:-) - kupuje warzywa i owoce cały czas od jednej pani na targu warzywnym ( nie z marketow) i jak na razie mały nigdy nie mial na nic uczulenia ...chociaz jest caly czac uczulony na nabiał tzn ja nie moge jesc nabialu tylko sery kozie ( zero mleka jaogurtow sera:wściekła/y:). np moja pediatra konsultowalam to jeszcze z jedym lekarzem odradzaja dawac zupki ze slowiczkow....nie wiem czemu ale stanowcza mowia nie.A co do gotowania na parze nie mam zielonego pojecia, ja gotuje codziennie chociaz mam ochote zaczac robic papusiu na dwa dni
To tyle moich wywodow ...ide gotowac zupke:-D

Smart, ja ugotowałam wczoraj pierwszą zupką i dziś mam zamiar też ja dać małej, była w zamkniętym pojemniku w lodówce...
Myślę że tak jak zupki ze słoiczka w ciągu 48 godzin należy spożyć...:confused:
Jak myślicie ?

u mnie tez sie warzywka gotuja i indyczek...
madzialenka ja tez trzymam w lodowce i na drugi dzien podaje,a co do maselka to zapomnialam ze mozna dodac i nie daje wcale:tak:a trzeba? chyba tluszczyk jest potrzebny co?a jakie maselko?dla dzieciaczkow specjalne?
a soczki ja podaje bo jak sie je juz stale pokarmy to maluszki powinny wiecej pic...Emilka ciagnie soczki jak smok:szok:myslalam ze za duzo ale poczytalam i sie uspokoilam...

Szmina, ja masełko daję osełkowe, 1 łyżeczkę ale dużo warzyw gotuję i mrożę, ale teraz chyba mniej zrobię, bo lepsze świeże. Jeśli chodzi o soki, to Natalka piła nawet 350ml dziennie, zamiast mleka, jak latem upały były, strasznie się tym martwiłam i żeby nie zaszkodziło jej, dolewałam do tego wodę mineralną. A teraz też daję, bo Natala pije mleko tylko 3 razy dziennie (nie pije wcale w nocy, już się nie budzi - ok. 8 rano, potem o 14 i dopiero ok. 23), a tak to trochę kaszki lub puree na gęsto, zupki, deserki, więc też się boję, żeby się nie odwodniła i soki podaję, choć teraz, jak jest zimno, to ona tak już soków nie chce i znowu mleko jest fajne.

No wlasnie jesli chodzi o picie to Martyna po tym szpitalu strasznie malo pije! Tylko mleko i mleko. Herbatki to wcale nie chce pic. Wczoraj wypila tylko 100 ml przez caly dzien. Musze te soczki znow zaczac dawac moze bedzie pila chetniej.

Nikodem ani herbatek ani soczkow nie pije - niechce i koniec kropka.
Nawet jak byly upaly to nie chcial.
Czasami ale to bardzo rzadko sie zdarzy ze wypije jakies 40ml herbatki :blink:

o ale mleka pije duzo.

Kuba niestety nie chciał jeść zupki - pani dr kazała dawac 2 razy dziennie - nie wiem, on jest przyzwyczajony jesc zupke okolo 17, wiec moze mu za wczesnie:sorry:.....wypil tylko 60 ml mleka. No i postanowilam ratowac sie czym sie da:happy2:......dałam mu banana...normalnego rozgniatałam widelcem:happy2:.....zjadł prawie całego:happy2:.....pomimo tego ze jakies malutkie kawałeczki zostały bo tylko widelcem - jadl bardzo ładnie.

A jak M wroci z pracy to ugotuje i zawekuje zupke domową.
Musze tylko poszukac wiecej przepisow....bo mam m.in dynie a nie wiem jak mam ją przyrządzic:-D No i masełko albo oliwe z oliwek ponoc trzeba dawac do tych zupek - ja mam i oliwe i masło - osełkowe, bo sami tez takiego używamy.

A pic Kuba nie chce nic - wczoraj wypil z 50 ml herbatki, ale tak nic a nic....a kiedys pil strasznie duzo.............to kolejna rzecz ktora mnie martwi, bo mleka nie, a pic tez nie.

SMART - dzieki za rade....ja niestety nie mam tu zadnego targowiska w okolicy, wiec kupowanie w takim miejscu u mnie odpada......zadupie niezłe....jakis warzywniak ostatnio otworzyli ale nie wyglada zbyt ciekawie ;-)

reklama
A próbowałyście dawać dzieciaczkom takie deserki z hippa po 6 m-cu z jogurtem 190g? :happy::dry: Ja kupilam, fajnie wygląda, ale ma mleko (jak to jogurt ;-);-)), a nie wiem, jak Natala z tą swoją dziwną nietolerancją mleka zareaguje. Może sprobuję dać w weekend, zobaczymy, czy jej zasmakuje...:tak::-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry