reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Co nowego dzisiaj zjemy?

Ja na razie wstrzymuje sie z kupowaniem deserkow i innych sloiczkow....w domu mam jeszcze sporo....a ostatnio musiałam 4 sloiczki sama zjesc bo Kuba nic chcial za nic w swiecie....za to normalny bananek: mniam mniam.

M wczoraj sie smial ze jak on ma takie upodobanie do nowosci....to bedzie problem za jakis czas......bo nie ma tylu produktow na swiecie:laugh2:

Aaaaa dynia poszła do smieci:sorry:....ja kupilam nie taką pomaranczową olbrzymią, tylko karłowatą - bo taka duza jest o wiele za duza.........i ta karłowata była ochhhhhhydna:no:

reklama
Kuba zjadł moją zupkę: marchewka, ziemniak, por, seler, pietruszka, kalarepa - słoiczek 130 g + pól małego słoiczka indyka. W zasadzie to nie zupa tylko przecier gęsty bo te zupki o konsystencji jak ze słoiczka strasznie mu ostatnio wyciekały z buzi....
No i zjadł wszystko...co prawda zajęło to 20 minut...bo oczywiscie wszystko naokoło jest bardziej interesujące, m.in. czerwony napis na leżaczku:dry:.....ale zjadł, nie krzywił się tak jak przy niektórych daniach ze słoika....:-)

To teraz czekam na jego reakcje....mam nadzieje ze nic sie nie wydarzy:-D

Anetka i jak tam reakcja napewno wszystko jest ok bo napewno pyszne zupki ugotowalas syneczkowi skoro sie tak zajadal - bedzie dobrze :tak:i twoj syneczek teraz ladnie przybierze na wadze.

A ja mam do was takie pytanie:

Ile wasze dzeiciaczki pija mleczka na dobe tzn. ile razy i w sumie ile wychodzi na dobe ml. No i ile obiadku.

Bo ja niewiem czy czasem nie wstawac i w nocy dawac Nikodemowi flaszeczki bo on ostatnie mleczko pije o 20.00 a pozniej dopiero tak po 6.00.

A tak to wypija mleczko 4 razy dziennie i wychodzi ze wypija srednio 630 ml i do tego 190 gram obiadku i deserek jak chce.

A u nas znowu katastrofa z jedzeniem zupki:wściekła/y: na silę zjadł 50 ml i efekt końcowy wszystko upierdzielone w koło: ubranie leżaczek podłoga . Jutro wizyta u pediatry ...moze coś poradzi:no:

Dziękujemy cioteczki za wsparcie - jestescie kochane:-)
A po spacerku Kuba zjadl 2 zupkę: marchew, ziemniak, kalafior, brokuły, kalarepka......tylko bez mięska ale + puree z 60 ml mleka.....dawno nie widziałam zeby tak wcinał - zawsze mam pod ręką ręczniczki jednorazowe i wycieram to co mu wycieka bo cały upaprany.....a przy tym nic....zanim sie zorientowałam ze sie nie pobrudzil zupki juz nie było :laugh2::laugh2::laugh2:

SAMI - mnie sie wydaje ze Nikos zjada ksiązkowe ilosci:tak:
A jak ja policzyłam mleko z całej doby (karmienia dzienne, nocne, w tym kaszki i przemycane np w puree)....to wychodzi mi okolo 500 ml...nawet ponad czasem(glownie w nocy) - kurde to przeciez nie jest chyba tak strasznie mało:szok:.....to co on nie tyje.....?:confused::sorry:

SMART - no przykro mi ze z jedzeniem zupek katastrofa:-(....ale mu nie smakuje, problem jest z jedzeniem lyzeczka czy sama nie wiesz o co chodzi? Oby lekarz cos poradzil:tak:

sami u nas jest tak:
rano ok 9--ej kaszka chyba ze woli cycusia to cycus
12-13 obiadek jak ma ochote to zje caly duzy sloiczek czasem tylko pol
ok 16 deserek a jak chce to i cycus
no i wieczorkiem kaszka na dobranoc!
czasem przespi cala noc a czasem jak sie zbudzi to daje cycusia i to tyle

na poczatku dawalam jej jesc co 2-3 godz a teraz czekam az sie sama upomni

Sami u mnie mleka na dobe tak okolo 500 ml. Tzn. tak bylo przed spzitalem kiedy to jeszcze mala dostawala inne przysmaki (zupki, deserki, kaszka). Teraz kiedy na razie nic innegi nie dostaje to wypija mleka wiecej, bo nawet i 800 ml sie zdarzy, kiedys niedawno mi nawet litr wypila :-D:szok:!!! Ale zaczynam ruszac znow z innym jedzonkiem wiec wroci do normy czyli okolo 500 ml. Czyli Aneta u Was chyba tez nie najgorzej. A przybieraniem na wadze to tak mocno sie nie martw. Moze faktycznie nie za bardzo tyje, ale popatrz na to tak: skoro ma sile tak sie "gimnastykowac" ;-) , stawac na czworakach itd. to znaczy ze mocny jest chlopak i zdrowy. a na wazde zacznie przybierac nie martw sie :tak:.

reklama
Sami, Twój Nikodemek to zjada mleczka więcej niż Natalia, u nas mleczka na dobę około 500ml, czasem 550, a czasem tylko 480ml, do tego kaszki lub kleiku kukurydzianego ok. 70ml (na 2 miarki mleka), deserek codziennie cały czyli 125 lub 130g (gerber ma większe słoiczki) i zupka też cała, czyli 125 - 130g. Soków, herbatek prawie wcale, najwyżej 25ml dziennie i to tyle. Nata pije mleko 3 razy dziennie, o 7 rano, 14, 20, i potem już nie chce, bo śpi do rana, a ostatnio jak byla ważona pod koniec września, to miała przeszło 8 kg ( a wzrost ok. 70cm). Nic jej nie wmuszam na siłę, bo i tak waży już sporo, i tlyko daję jak woła, lub wiem, że zbliża się pora karmienia, to robię, bo Nata ma raczej uregulowany plan dnia. A ile waży Nikuś??? Bo z tego co pamiętam, to mniej niż Nata..., sama już nie wiem, czemu ona taka cieżka.

Aneta, Kuba dość sporo wcina, jak tyle, co pisałas, to podobnie, jak inne dzieciaczki, może to rzeczywiście przez to, że on taki ciekawy świata, no i zauważ, że jednorazowo zjada mniej, ale za to je bardzo dużo razy - tak się juz nauczył i to pewnie przez to, ale badania lepiej zrobić.

Do góry