reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Dla Agnieszki ciasto piwne do karpia .
Dajesz tyle samo żółtka co piwa ( piwo jasne 5% my kupujemy tyskie czy żywca np )
Czyli np szklanka żółtek to szklanka piwa . mieszamy zagęszczamy mąka żeby wyszła taka konsystencja aby dało się tym obtoczyć karpia . obtaczamy i na patelnie . ciasto można uzyć do wszystkiego także do mięsa
 
reklama
Nie wiem czy było ale napiszę bo na święta jak znalazł,nie pisze ilości bo to w zależności czy ktoś chce dużo zrobić czy mało ja zawsze na oko dlatego wypisze składniki same

Sałatka śledziowa pod pierzynką
śledzie solone,jabłko,cebula,ogórek konserwowy,majonez ser żółty

Wszystko kroimy w kostkę układamy warstwami na spód cebula potem śledzie warstwa majonezu jabłko ogórek warstwa majonezu i na wierch starty na małych oczkach ser.
Krótkie szybkie smaczne:tak:
 
Pierniczki
rozpuścić masło+ 3/4 szklanki cukru (jak ktoś chce bardziej słodkie to stosownie zwiększyć proporcję)+ 0,5 szkalnki miodu. Zdjąć z gazu.
Przesiać 3,5 szklanki mąki+ 2 plaskie łyżeczki sody+ 2 płaskie łyżeczki kakao+2 łyżeczki cynamonu+4 łyżeczki przyprawy do piernika+ 2 jaja- połączyć to z masą maślano-miodową i wyrobić.
2 h w lodówce (ale może też czekać całą noc, jak kruche).
Rozwałkować i powycinać pierniczki :-)
piekarnik- 200- około 6-7 minut (z termoobiegiem)

Franekkimono- u mnie też sięrobi śledzie pod pierzynką, ale daje się inny zestaw :-) mianowicie śledzia, cebuję, ugotowany ziemniak i marchewka (starte na dużych oczkach)+ jajka+ majonez :-)
 
no to kolejny przepis na pierniczki...
0,5 kg mąki
5 żółtek
200 g cukru pudru
1 kosta margaryny (miękkiej)
2 łyżki śmietany
Wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Można odstawić do lodówki. Ja tam od razu biorę po troszeczce rozwalkowuję do grubości tak 0,5 cm może ciut mniej (byle nie za cienkie) i wycinam. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy na samym termoobiegu do zrumienienia.
Potem można do woli przyozdobić
 
my śledzia pod pierzynką robimy tak jak franek ale zamiast sera jest burak


Wronia czy zamiast tego serka z Piątnicy można użyć takiego Twarog-Delikatny-smietankowy-59216-big.jpg
 
nie ma jak to wejsc na kulinarny i obcykac se przepisy na swieta :-)
dzieki laski, ja napewno tu skorzystam z poniektórych, w koncu sama musze zrobic wigilie i swieta.
bo pierwsza wigilie robie u nas potem do rodzicow. i 1 dzien sw u nich reszta w domu.
 
reklama
Do góry