reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Wrzucę przepis na pyyyyszny sernik na zimno, jest trochę pracochłonny ale efekt końcowy jest bombowy. Zrobiłam w sobotę w niedzielę już go nie było, a dzisiaj Kuba pytał czy zrobię znów na weekend
SKŁADNIKI:
2 l mleka
2 szkl kwaśnej śmietany
laska wanilii lub 4 cukry waniliowe
6 żółtek
120 g cukru pudru
300 g masła
2 łyżeczki kakao
sok z połówki cytryny
galaretka
Śmietanę wymieszać z żółtkami, mleko zagotować z laską wanilii lub cukrami. Do gotujacego się mleka wlać śmietanę z żółtkami, gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając aż powstanie serek(wygląda jakby sie zważyło). Odstawić na 10 min. w tym czasie sito wyłożyć gazą, wlać masę serową i odstawić do ocieknięcia na kilka godzin, m/w po 4 jest juz ok:tak:. Masło utrzec z cukrem pudrem, następnie dodawać po łyżce serka. Masę podzielić na pół, do jednej dodac kakao do drugiej sok z cytryny. Najpierw masa kakaowa, później cytrynowa, gdy stężeje wylać galaretkę.
Z takiej ilości produktów wyszła mi tortownica o średnicy 20 cm, wys. 6 cm. Teraz zrobię na standardową z 1,5 proporcji :tak:

reklama
Ja spróbuję to wyprodukować, bo mam ostatnio fazę na serniki :-) tzn. ja je robię, chłopaki je zjadają! dzięki :-)

Poszaleję dziś na tym wątku:-) wrzucę przepis na pizzę, naprawdę polecam!
SKŁADNIKI NA CIASTO
3 kubki mąki
50 g drożdży
łyżeczka soli
szczypta cukru
3 łyżki oleju
ciepła woda
1/2 słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy włoskiej
Suche składniki mieszamy w misce, do kubka którym odmierzaliśmy mąkę wrzucamy pokruszone drożdże dodajemy olej i wlewamy trochę wody aby wymieszać, następnie dolewamy wodę aby kubek był pełny. Wlewamy do miski i zagniatamy ciasto trwa to max 5 min. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min.
Piekarnik ustawiamy na termoobieg na 250 stopni i nagrzewamy w nim blaszkę to bardzo ważne musi być gorąca.
SOS
daję sos cygański+ 2-3 żąbki czosnku
NA OBŁOŻENIE
ser ok 300 g- zetrzeć na tarce
Robię pizzę z szynką i pieczarkami, wtedy pokrojone pieczarki wrzucam na patelnię aby puściły wodę, drugą ulubioną przez moja rodzinkę jest z salami i papryką
Gdy ciasto podwoi swoja obiętość dzielimy na dwie części.Z ciasta formujemy okrąg smarujemy odrobiną oleju, następnie sos i żółty ser a później to już ulubione dodatki, na koniec posypujemy przyprawa włoską. Przekładamy na rozgrzaną blachę i pieczemy 10-12 min.
Moje dzieci twierdzą że to jest najlepsza pizza na świecie:-)

Sałatka z bobu to po prostu ugotowany łuskany bób+ pomidor+ czerwona cebulka+ sos vinegre (oliwa+ ocet winny+ musztarda+ przyprawy), można dodać ser feta i już
biggrin.gif
bardzo lubię.

Kittek- grzanki ZAWSZE są dobrym pomysłem... najlepiej z pesto (już mam ślinotok).

Wczoraj zrobiłam (i zjadłam niestety) kalafiora z marchewką. Polecam. Tylko, jka ktoś lubi kalafior, to może się nie oderwać i brzuch rozboli :-p

Kalafiora ugotować w wodzie z mlekiem ale na pół twardo.
Ostudzić.
Zetrzeć na duzych oczkach marchewkę.
Dodać do kalafiora.
Sos: łyżką majonezu+ jogurt naturalny+ musztarda+ sól i pieprz do smaku.

Wymieszać z kalafiorem i marchewką.
Do lodówki na 1 h.

Smacznego.

Czy do szarlotki można dodać papierówki? Przepis wyszukałam sobie na tym wątku, tylko nie wiem czy ten gatunek jabłka może być?

Maonka-nie wypowiem się bo nie wiem, chociaż według mnie jabłka jak jabłka- się nadaja
a ja polecam Wam błyskawiczne ciasto 3 bit robiłam na weekend i było pyszne i banalnie proste
herbatniki na to masa krówkowa ( ta z biedy się sprawdza) na to znowu herbatniki na to krem karpatka błyskawiczna znowu herbatniki na wierzch ubita kremówka- posypane kakao i vualla...smakuje przepysznie na drugi dzień jak sie "przegryzie"

reklama
Dla mnie jedyne jabłka do szarlotki to renety szara, albo złota. Inne mi nie smakują, bo są zbyt mało soczyste i winne :-(

Do góry