reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

reklama
Wymyslilam sobie takie niby beziki serowe



Kostka twarogu
3 jaja
cukier do smaku
jakis tam aromat

Twarog (ja lubie jak sa grudki, wiec nie mielilam go w zaden sposob) zmiksowalam z zoltkami, cukrem, aromatem i delikatnie wymieszalam lyzka z uprzednio przygotowana piana z oddzielonych od zoltek bialek.

Na papierze do pieczenia wylozylam lyzka 9 placuszkow
Do nagrzanego piekarnika wstawilam na ok. 20 minut

Trzeba uwazac aby nie zostawiac zbyt dlugo, bo to bialko ma tendencje do stawania sie chrupkim, a to juz takie nie za fajne jest.

Placuszki pyszne i mega lekkie.

W innym wariancie dodaje otreby. tez super. Zwlaszcza na sniadanie :tak:
 
Tacos, czyli co zrobic z tortilla


W Meksyku nieprawdopodobna popularnoscia ciesza sie taco. Jedza je malenkie dzieci i starcy, a ich zawartosc zalezy od rejonu. Moga byc rybne, z miesa grilowanego, z miesa smazonego. Niezwykle populane sa te z krowich wymion, z ozorkow, z zoladkow, z mozgu i z poszczegolnych czesci swinskiej glowy. Jakkolwiek dziwnie to brzmi, wiekszosc z nich smakuje nieziemsko. Czesci jednak bym nie tknela, a czesci nie umiem nazwac po polsku.

Podstawowym skladnikiem, poza tortilla, jest mieso.
Ja niezmiennie polecam taco asada :-)


Taco asada

miesko wolowe pokrojone na kilkumilimetrowej grubosci plastry lekko solimy i mieszamy z pokrojona w talarki cebula. Wstawiamy do lodowki.

kiedy sie miesko chlodzi i marynuje przygotowujemy fasole, salse i guacamole.

Fasola
Najlepiej byloy robic od podstaw gotujac drobna kolorowa fasolke w glinianym garze z cebula i czosnkiem, ale najszybciej bedzie otworzyc puszke bialej badz czerwonej fasoli, wlac zawartosc do garnka, doprawic do smaku, wrzucic kawalek cebuli i gotowac na wolnym ogniu :tak:

Guacamole

Najprostsze i moim zdaniem najsmaczniejsze to rozgniecione awokado, wymieszane z odrobina soli, kilkoma kroplami cytryny, przecisnietym przez praske czosnkiem i doprawione suszonym chili (chodzi mi o takie malenkie kawaleczki)

Rownie popularne jest pico del gallo
miazsz pomidorow (zadnej skorkiczy pestek) pokrojony w drobna kostke, cebula w drobna kostke skrojona, awokado rozplackane, troche czosnku, soli i soku z cytryny oraz kruszonego chile, wszystko rozmieszane i voila, gotowe


Salsa

Czerwona (moja ulubiona)

pomidory
cebula
chipotle - jako ze trudno dostac to chile w Polsce, mozna zastapic je jalapeno
sol
wszystko blendujemy na jednolita papke i gotowe
nie podaje ilosci, bo zawsze robie na oko



zielona


zielone pomidory
cebula, nie za duzo
czosnek
natka kolendry, koniecznie swieza
kilka kropli soku lemonki
blendujemy i gotowe. wazne zeby natka kolendry dobrze sie zblendowala. no i nie przesadzamy z nia, bo ma bardzo silny aromat, ktorego mozna nie lubic - ja nienawidze. brrrr ohyda



jak juz wszystko mamy gotowe miesko wrzucamy na grila. upieczone kladziemy na podgrzana tortille, polewamy salsa, dajemy guacamole i fasole, mozna posypac cebula i kolendra, polac sokiem z cytryny lub lemonki.
mieso nalezy pokroic w paski po zgrilowaniu


Pycha!



Inny wariant, to wariant rybny lub krewetkowy.

Filet jakiejs ryby lub dorodna krewete obtaczamy w ciescie - takie jak na nalesniki, tylko ciutek gestsze i zamiast mleka czy wody lepiej dac piwo (ciasto pieknie rosnie podczas smazenia) - smazymy na glebokim tluszczu. Podgrzna tortille smarujemy majonezem, kladziemy rybe, posypujemy poszatkowana salata lodowa, polewamy salsa - najlepiej zielona i gotowe.
rybe kroimy w paski takie 10cm na 2cm - mniej wiecej i dopiero obtaczamy w ciescie i smazymy
 
Ostatnia edycja:
Niezwykle populane sa te z krowich wymion, z ozorkow, z zoladkow, z mozgu i z poszczegolnych czesci swinskiej glowy.

Na takie na pewno bym się nie skusiła :sorry:

A moja tortilla była bardziej europejska :-) Zmiksowałam parę przepisów i tak:

Zrobiłam pastę, którą wysmarowałam placki

Trochę fasoli czerwonej z puszki wyciśniętej przez praskę, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego i 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej.

Środek:

kapusta pekińska,
oliwki (to zamiast ogórków kiszonych),
czerwona cebula,
papryka żółta i czerwona,
kukurydza,
fasola czerwona
+ pierś z kurczaka w gyrosie
 
szarlotka palce lizać:

ciasto:

3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny
6 żółtek

wypełnienie:
ok. 1-1,2 jabłek (ja usmażyłam)
łyżeczka cynamonu
cukier w zależności od kwasowości jabłek (ja dałam ok1 łyżki)

pianka:
6 białek schłodzonych
szklanka cukru

wykonanie: Jak wykonać pyszną szarlotkę z kruszonką - Kulinaria.Spryciarze.pl

180 st. C, ok. 40-50 min

to co jest ważne aby pianka nie opadła - gdy się ciasto upiecze - nie wyciągamy od razu z piekarnika, tylko uchylamy lekko na ok. 10 min i potem bardziej na następne 20 min...mi nie opadła...

polecam !
 
Nie wiem czy kiedyś jadłyście ale ja eksperymentowałam ostatnio i nawet mój A. zapałał do niej miłością:

Sałatka z marchewki z czosnkiem

2 duże marchewki
2 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
cytryna

Marchewke zetrzeć na drobnych oczkach, przez paskę przecisnąć czosnek dodać sól i pieprz do smaku (nie za dużo) i wcisnąć trochę soku z cytryny. Wymieszać.
Potem można dodawać wg uznania te same składniki aż osiągnie się smak który wam odpowiada. My lubimy mocno czosnkowy. Więc na 2 duże marchewki dajemy i 4 ząbki czosnku.
 
Sprawdzony przepis na pierniki: bistro mama: Pierniczki

Polewa Czekoladowa: polewa się robi lustrzana, szybko stygnie

0,5 szkl. cukru pudru
3cm z kostki masła
4 kopiate łyżeczki kakao
łyżka mleka/lub wody
Podgrzewać całość mieszając, jeśli jest za rzadkie odparować nadmiar wody. NIE GOTOWAĆ!!!!


Ciasto" Michałek Miodowy"

0,5 kg mąki
2 jajka
2 kopiaste łyzki miodu i 1/3 kostki margaryny - rozpuściś
1 płaska łyżeczka sody
3/4 szkl cukru pudru
Mąkę, jajka, sodę i rozpuszczoną margarynę z miodem mieszamy, zagniatamy ciasto i dzielimy na 4 części. Rozwałkować na cienkie placki i każdy placek upiec w temp. 180 st. na złoto.

MASA:
1/2 l mleka
3 kopiaste łyżki kaszy manny
1 szklanka cukru

Ugotować kaszę na mleku z cukrem, po wystudzeniu utrzeć z kostką masła i dodać trochę aromatu pomarańczowego. Każdy placek cienko posmarować najpierw dżemem ( dowolnym) a później kremem. Całość z wierzchu polać czekoladą :)

smacznego ;)
 
Dzięki Elvie za przepis na pierniczki, napewno wykorzystam.
Robię podobne ciasto tzn kruche blaty są takie same ale masa inna, pasuje do niego polewa czekoladowa na wierzchu i smakuje najlepiej po 2 dobach jak kruche zwilgotnieje od masy:tak:
 
reklama
Do góry