reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja dzisiaj na czczo miałam 72 a po śniadaniu czyli po chlebie probody 2 parowki i pomidor miałam 65 po godzinie i nie wiem co o tym myśleć.
Teraz zjadlam jogurt naturalny z pieczywem chrupkim i duża porcja jagód i cukier po godzinie 94.
może tylko rano miałam takie zachwianie.
Zobaczę po obiedzie Jak będzie.

reklama
Katagorka nie denerwuje sie, ja mysle ze przy dobrych cukrach i kontrolowanej cukrzycy nie ma co sie martwic ze cukrzyca by miala przejsc na dziecko. Ale zbadac napewno zbadaja

Verna podziel sie tym przepisem na makaron;-)

Margo no widzisz :-) widocznie wczoraj gorszy dzien mialas

Matik a co za bulke jadlas?

Ja rano na czczo 59 tylko, jeszcze wczoraj na wieczor jakis bol mnie zlapal, i brzuch twardnial, rano wstalam tez twardnienia co chwile... Ale narazie przeszlo wiec chyba to jednak jeszcze nie to... ;-) ale zaczelam sie troche stresowac

Prawdopodobnie ważne jest aby ten ostatni posiłek zjeść jak najpóźniej to wtedy cukier na czczo będzie ok.
Ja zawsze jem o 22 kanapkę albo dwie.

Aga przepis jak tu: Makaron ze szpinakiem i serem feta - Przepis
Z tym, że zamiast śmietany daję jogurt naturalny, czosnkiem doprawiam prawie na koniec, a nie podsmażam jak w przepisie , ser feta zastąpiłam serem pleśniowym (bardzo lubię i wyszło pyszne), no i na koniec dodałam na patelnię rozmrożoną polędwicę z dorsza, która po chwili na patelni ładnie się porozpadała na małe kawałki i też dodała pyszny smaczek;) A i czasem zamiast z dorszem to robię z łososiem;)
Bardzo prosty i szybki sposób na obiad - no i cukier po tym miałam ładny;)

Matik ale Ci wywaliło po tej bułce:/ Ja przyznam, że sama nie testowałam nawet jakby to było po białym pieczywie u mnie;) Na początku też mi czasem skakały cukry, ale to chyba normalne jak sprawdzamy nowe rzeczy - szybciutko zobaczysz co u Ciebie szkodzi - no w każdym razie do końca ciąży już chyba buły nie ruszysz;)

Z tą hipoglikemią u noworodka to jest tak, że jak my mamy wysokie cukry to i dziecko uwalnia swoją insulinę (bo tylko tak może się bronić - łożysko nie przepuszcza naszej insuliny) i po porodzie dalej ma wysoki poziom insuliny w swojej krwi, a dopływ glukozy gwałtownie mu spada... No i automatycznie leci mu cukier i najczęściej jeszcze dochodzi hipokalcemia, hipomagnezemia itd itp... Co w skrajnych przypadkach może skończyć się dla niego tragicznie... Dlatego tak jak piszecie w trakcie porodu sprawdzali Wam poziom cukru... A i Maluszkowi zaraz po porodzie sprawdzali na szybko, żeby zareagować w razie czego...
Ogólnie czasem wolałabym chyba nie wiedzieć jakie mogą być konsekwencje tej naszej cukrzycy:/

reklama
Nie ruszę to fakt !
A teraz kanapka ciemna wędlina i cała papryka czerwona 75

A jak myślicie mogę cos na wzór bigosu ? Tzn kapusta kiszona z mięsem dokładnie schab duszony w tek kapuście
Hm a ziemniaki np 1 upieczony z piekarnika ? Czy lepiej gotowany na parze ?

Do góry