reklama

Dieta naszych dzieci

reklama
Już kiedyś pisałam na temat Danonkow, sam producent podaje że są one od 3 r.ż.!!!!!!! ( Danonki ) Dziewczyny nie spieszcie się tak z tymi danonkami, to że są w małym fajnym kubeczku i że w reklamie są małe dzieci to nie znaczy, że są ok. Maja duzo cukru i za duzo wapnia jak na nasze maluszki!!!!! A poza tym lekarze twierdza i w ogole w tv ostatnio ogladalam, że najpierw powinno sie zaczynac od zwyklych jogurtow naturalnych jak enka75 napisala np z owocami jesli juz. A w ogole cos mi sie zdaje ze juz lepsze sa Bakusie, ale i tak jeszcze za wczesnie na owocowe jogurty( mowie o tych dla "doroslych", bo sa oczywiscie te dla dzieci od 7 mies chyba)

ja w zeszłym tyg dałam 2 danonki (jadła jak oszalała :-))ale 2 x kupa była po nich bardzo dziwna - zielona z takimi białymi kamykami :-(

dzisiaj dałam Bakusia - zobaczymy jak bedzie ok to bede jej od czasu do czasu dawać

co do jogurtów Nestle to ciagle zastanawia mnie to, ze ich w sklepie nie trzymają w lodówkach i maja tak długie terminy przydatności :sorry2:

Ostatnia edycja:
mój mały dostał kilka razy danonka, ale jakoś nie uwielbia go szczególnie i mamy go na wyjątkowe okazje, ale chyba wogóle zrezygnujemy, za to serek wiejski uwielbi, smak kefirku mu też mocno zasmakował wiec chyba bedziemy podawać zwykłe jogurty z owockami.

reklama
Dziewczyny, mam pyatnie: dlaczego dzieci w 9 m-cu nie powinny jeść za dużo posiłków mlecznych? Lenka pije jeszcze 5 a czasami 6 x dziennie (tzn. na dobę) mleko z kaszką. Oprócz tego je owocki (surowe i słoiczki), kaszkę na gesto, do tego odrobina jogurciku, serka homogenizowanego, chrupki, warzywa gotowane na parze. Problem w tym, że wszystko oprócz mleka je w ilościach symbolicznych (no może oprócz owocków - bo te akurat uwielbia) Natomiast zupki czy to gotowane czy ze słoiczka wchodza jej w ilości 5-6 łyżeczek i dość. Potem jest płacz i dopiero butla ją uszczesliwia.
Generalnie jej posiłki wyglądaja tak:

8.00 - mleko z kaszką (ok 140 ml)
10.00 - jogurcik lub serek (max 10 łyżeczek)
12.00 - mleko z kaszką (ok 140 ml)
14.00 - obiadek (5 łyzeczek)
15.00 - owocki
16.00 - mleko z kaszką (ok 160 ml)
18.00 - kaszka na gesto ( pól małej miseczki)
20.00 - mleko z kaszką (ok 180 ml)

I teraz nie wiem co to znaczy, że dziecko je za duzo posiłków mlecznych. Tzn co może mu byc w związku z tym?
I jak ograniczyc to mleko skoro innych posiłków je jak na lekarstwo i tylko butla ją interesuje.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry