onanana-śliczny brzuszek, no to się zaczęło
Gola - laseczko śliczna, brzusio poszedł do przodu.
ankusek - już się nie wyprzesz

jesteś tak samo wielka jak ja

Może dziś uda mi się fotkę wrzucić.
Co do tych brzuchów Gola - to myślę, że niektóre z nas bardziej na boki idą, ciąża idzie w biodra. U innych boki stoją a wypiera nas do przodu. Z drugim dzieckiem też jest inaczej, chociaż maja sąsiadka w sierpniu będzie rodziła drugie dziecko, a brzuch dopiero teraz jej się zaokrąglił. Indywidualna sprawa, tak jak z rozwojem małych dzieci.
Ponko - tak się złożyło, że pracuję z dziećmi od 0 do moje najstarsze dziecko terapeutyczne miało 12 lat, jako terapeuta mogę powiedzieć z całą pewnością, że każde dziecko rozwija się indywidualnie, każde odchylenie pół roku to przodu, czy pół roku do tylu, jest normą. A nawet jeśli odchylenie występuje to należy popatrzeć na to holistycznie, bo być może dziecko przechodzi złoty rozwój intelektualny i aspekt motoryczny nie bardzo go interesuje, a może być tak, że zdobywa na drabinie świat i wtedy inne aspekty będą w małej odstawce, które po chwili zostaną szybko wyrównane. Zawsze można wykonać funkcjonalną ocenę dziecka i zobaczyć, czy rozwój jest harmonijny czy skokowy, ale tylko wnikliwa obserwacja matki może powiedzieć, czy dziecko charakteryzuje się takim czy innym typem czy coś się podziało, że w rozwój zaczął przebiegać inaczej.
Mam nadzieję, że bardzo nie zamieszałam. Trudno napisać o rozwoju dziecka w kilku zdaniach.