• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

Tunia ja miałam noc w szpitalu że młoda od 22 do 5 mi na cycku wisiała dosłownie, o 24 wymiękłam i dałam na dokarmienie, przynieśli małą śpiąca ale po 10 min. znów się obudziła i wisiała na cycku o 5 dałam za wygrana i dałam jej smoczka. Od razu spokój mała nauczyła się że z cycka się je a smoczek ssie dla zabawy i jesteśmy obie szczęśliwe.
Co do jedzenia to moja mniej więcej siedzi przy cycku 20-30 min. nie ważyłam jej ostatnio ale dostała pięknych pucków, nie jest apatyczna więc musi być ok.

reklama
A ja nie wiem ile mój je i co ile. Policzki ma jak chomiczek, nózki tłuściutkie, jak poje to śpi albo czuwa, zadowolony z życie, śmieje sie przez sen to sie nie bawie w sprawdzanie ile zje co ile bo znając siebie bym się zamartwiała. Przy Lolku też jakos nie kontrolowałam, chciał to cyca dostawał i już. Czasem pije po 20 min, czasem 5, czasemz jednej, czasem z dwóch.

moja tez w nocy je na razie bardzo czesto, ale na pewno to sie jej unormuje. jak je z pelnej piersi to nawet po 5-7 min odpada, bo to chyba dla niej za duzo. na razie musze zobaczyc, ile przez tydzien przybrala i potem dopiero bede kombinowac ;)

A ja nie wiem ile mój je i co ile. Policzki ma jak chomiczek, nózki tłuściutkie, jak poje to śpi albo czuwa, zadowolony z życie, śmieje sie przez sen to sie nie bawie w sprawdzanie ile zje co ile bo znając siebie bym się zamartwiała. Przy Lolku też jakos nie kontrolowałam, chciał to cyca dostawał i już. Czasem pije po 20 min, czasem 5, czasemz jednej, czasem z dwóch.

dokładnie, moja tak samo! Czasem tylko chwilkę poje i ewidentnie więcej już nie chce, a czasem muszę z drugiej dać bo z jednej jej za mało. Też staram się nie wgłębiać i nie analizować bo bym miała tylko kolejny problem do zamartwiania. Nóżki ma ja bulinek, dwa podbródki i pucołowate policzki.

Tuniu, w takim razie u mnie była identyczna sytuacja, jak u Ciebie!! w szpitalu mały cały czas wisiał przy piersi,a położne mówiły, że widocznie taki jego urok i mam karmić i tyle.:szok::eek: ja już wymiękałam, ale karmiłam. Przyszła do domu położna i powiedziała, że dzieciaczek najada się w 20-30 min, a jeśli tyle jest przy cycku, znaczy, że albo nie dojada, albo traktuje pierś jak smoczek. I mam go przystawiać i po ok 15 min z jednej i tyle samo z drugiej odciąć. U mnie sytuacja była taka, że niestety mimo tego wiszenia na piersi pokarmu miałam i mam bardzo mało, więc doszło dokarmianie.
Ale niestety - teraz synek irytuje się przy piersi, odciąga główkę, denerwuje się, że nie leci tak jak ze smoczka:no: obawiam się, że może odrzucić pierś całkowicie :(

z córeczką było to samo - brak pokarmu. pewnie taki już mój wybrakowany urok:eek:

aha, wcześniej pisałyście o dopajaniu wodą - ja wody nie dawałam, tylko herbatkę koperkową - przez cały dzień tak 50 do 90 wyciąga.

jak czytam jak Wasze jedzą to moja to niejadek:no: odciągam żeby widzieć ile je, bo z cycka to się na pewno nie najada, a jeszcze ją NAN pro 1 mlekiem początkowym dokarmiamy, ale teraz właśnie zjadła tylko 30 ml, i przy butelce też przysypia, no zobaczymy, mówią, że niunia zdrowa, położna też nie miała dziś zastrzeżeń, widać taka uroda Zuzi z tym jedzeniem, w poniedz następny mamy wizytę u pediatry więc zobaczymy

musimy kupić wagę żeby ją ważyć ile przybrała,

to ile powinna przybierać na wadze w ciągu doby?

Tunia- no nie przesadzaj- twoja Zuzia ma dopiero kilka dni. Mikołaj ma prawie 5 tygodni a przysypia po 80 ml

co do tego ile powinno dziecko jeść przy karmieniu mieszanym to zasadą jest że pierwszą dajesz pierś- a potem butelkę tyle ml ile jest podane na pudełku mleka. Zje mniej lub więcej - w zależności od humoru i tego ile mleka w piersi jest.Tak sobie myślę że jak dajesz pierś to dopajanie nie jest takie ważne- w końcu pierwsze mleczko co leci z piersi to "picie" :)

ile powinno przybierać dziennie- nie mam bladego pojęcia- ważne że tyje, a nie spada z wagi. Zresztą na zwykłej wadze tego nie wychwycisz ( wagi też mają określony zakres błędu).. najlepiej to pójść do przychodni i zważyć małą bez pampersa, a potem po 2-3 dniach znowu. Jak przybiera - wszystko jest ok.

wyszperałam w necie - Przez pierwsze trzy miesiące życia przeciętnemu niemowlakowi przybywa blisko 900g miesięcznie (170-230g tygodniowo) Potem tempo wzrostu masy maleje.

średnio 29gram na dzień

ainah- i jak tam po oleju rycynowym? :) Ciekawe czy rodzisz czy etam :p

Ostatnia edycja:
jak czytam jak Wasze jedzą to moja to niejadek:no: odciągam żeby widzieć ile je, bo z cycka to się na pewno nie najada, a jeszcze ją NAN pro 1 mlekiem początkowym dokarmiamy, ale teraz właśnie zjadła tylko 30 ml, i przy butelce też przysypia, no zobaczymy, mówią, że niunia zdrowa, położna też nie miała dziś zastrzeżeń, widać taka uroda Zuzi z tym jedzeniem, w poniedz następny mamy wizytę u pediatry więc zobaczymy

musimy kupić wagę żeby ją ważyć ile przybrała,

to ile powinna przybierać na wadze w ciągu doby?

Średnia tygodniowa to chyba 200 g. Ale Franek potrafił raz w dwa dni tyle przybrać. A innym razem w tydzień właśnie. To jak z przybieraniem na wadze w brzuchu mamy - różnie bywa :) Nie ważcie małej codziennie, bo będziecie się stresować za bardzo :)

Przynajmniej nie będziecie mieć problemu z pucułowatym dzieckiem ;) Mój Mąż już Frankowi mówi, że będą chodzić grać w piłkę cztery razy dziennie, bo młody tyle je, że niedługo będzie szerszy niż wyższy ;)

Tunia - jak już kupicie wagę to będziesz wiedziała ile mała wyciąga z piersi - ja tak sprawdzałam, przed przystawieniem ważyłam małą w ciuchach i po odstawieniu też ważyłam i tyle ile gram więcej tyle mililitrów wyciąga - no u mnie to niestety zaledwie koło 20 ml więc teraz to już cyca traktuję bardziej jak rozrywkę i uspakajacz niż jak jedzenie...
A mi połżna mówiła że w ciągu pierwszego miesiąca dziecko powinno przybrać około 700 gram - ale nie w każdym tygodniu po tyle samo. ja ważę małą co drugi dzień i tak koło 30 gram dziennie przybiera - także chyba wskoczy jej wiecej niż 700 :) - zoabzcymy jutro idziemy do pediatry to nas dokładnie pomierzy i poważy.
A pytałaś jeszcze o butelki i nie doczytałam czy ktoś odpowiedział - my wyparzamy każdorazowo oprócz mycia szczotką i płynem, mamy sterylizator ale to strasznie upierdliwe i łatwiej mi wyparzyć

reklama
ainah- i jak tam po oleju rycynowym? :) Ciekawe czy rodzisz czy etam :p

Od momentu wypicia oleju, co godzinę mnie czyściło, ale ostatni raz ok 16. Za którymś posiedzeniem w WC stwierdziłam, że musiałam chyba naprawdę być zdesperowana :-D Ostatnie posiedzenie nie było już miłe :eek: No i mam takie częstsze bóle miesiączkowe i brzuch mi częściej twardnieje ale to wszystko...:dry:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry