reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

jak sobie radzic z dolegliwosciami Maluszków

Moja Madzia też ostatnio kupa z problemami, bo co 2-3 dni.
A jeśli chodzi o dopajanie, to mam problem, bo ona nic nie chce, mimo że dostaje mleko modyfikowane i powinna się dopajać. Chyba zaczęła traktować cyca jak picie.:crazy::-(. Próbowałam i herbatki Hippa (koperkową i rumiankową), Plantex, wodę zwykłą i wodę z glukozą i nic. Wsadzam jej do pyszczka smoczek, a ona wywala go ozorem i śmieje mi się w twarz.:baffled::eek: A to co przypadkiem wpadnie do buziaka w czasie naszego siłowania, to wypluwa na zewnątrz. No i co ja mam z Nią zrobić??? Chyba czekać do 4tego miesiąca i zacząć z soczkami. Mam nadzieję że mi się do tego czasu nie odwodni.

reklama
Kachasku karmię tylko piersią, no i czasem podaję herbatkę lub wodę zwykle w gorętsze dni kiedy widzę że Czarek ledwie zjadł (je ostatnio regularnie co 2,5-3 godziny) a już znów marudzi jak na cyca i smoka nie chce.

Kotek widać po upodobaniach smakowych że każde dziecko to indywiduum, ja np. jem często sosy bogate w czosnek i przyprawy i nigdy mi się nie zdarzyło by cycuś nie smakował, a tak przed tym przestrzegają w każdej gazecie i poradnikach:tak:

właśnie przeczytałam jakąś wyopwiedź lekarza na temat dopajania z innego forum (chyba mnie nie powieszą za wklejenie tego)Wszystko zależy od tego jak jest karmione dziecko.
Generalnie dla dzieci karmionych piersią nie zaleca się żadnego dopajania.
Jeżeli u noworodka karmionego piersią występują trudności z wypróżnianiem lub ulewania to w pierwszej kolejności należy zmodyfikować dietę u mamy (lekkostrawna, hipoalergiczna, bez mleka i z ograniczeniem jego przetworów). Czasem dużą ulgę przynoszą krople Esputicon lub Espumisan.
Rytm wypróżnień u noworodka jest bardzo zmienny i normą jest zarówno kilka stolców dziennie jak i jeden co kilka dni.
Ulewanie może wynikać z niedojrzałości górnego odcinka przewodu pokarmowego. Zalecane jest układanie z główką nieco wyżej oraz długa "pionizacja" po karmieniu (20-30 minut).

to jest odpowiedź na poniższy post:
Witam!
Chciałam zapytać, czym można dopajać noworodki? ( jeśli występują zaparcia lub dziecko cały czas chce jeść).
W sklepach spożywczych są preparaty ziołowe, herbatki HIPP lub BoboVity, polecane od pierwszego tygodnia. Czy można nimi poić dzicko bez wskazań i konsultacji lekarskiej?
Kiedy dopaja się dzieci glukozą? Czy są ku temu wskazania?

Mój synek ma trudności z wypróżnieniem. Ma kolki, silne gazy. Jeśli nie odda stolca ma ulewania i wymioty. Mimo to ma apetyt. Ciągle jest głodny.

zauważyłam, że u Miśka jest podobnie (chociaż nie jest noworodkiem) jak nie ma kupy, to jest właśnie megaulewanie, a apetyt dopisuje mimo wszystko
głupieję z każdym przeczytanym zdaniem:angry: zależy mi tylko na tym, żweby Michaś się nie męczył z puszczaniem bąków i robieniem kupki. ostatnio zrobi.ł po 4 dniach, potem na drugi dzień już całkiem normalną i bez problemów, a dzisiaj znów minął trzeci dzień bez kupy i z płaczem co jakiś czas przy puszczaniu bączków. na siłę nie chcę go dopajać, bo gorąco przecież nie jest, ale jeśli miałoby to pomóc...

no i:
a) zastanawiam się czy może nie powinnam jeść nabiału i nie pić mleka
b) czy przypadkiem wtedy nie pomógł sok z buraków, który piłam przez cały dzień (wydoiłam litr) a mleko przecież też piłam
chyba spróbuję z tymi burakami
zanudzę was w końcu tym tematem, ale szukam jakiegoś konkretnego rozwiązania

Dziewczyny zadam glupie chyba pytanie - ale jak rozpoznajecie "luzniejsze" stolce - znaczy biegunke...Po ilosci robionych - czy jakis sluz tam jest???
Bo u nas jakby troche badziej wodniste, ale w sumie nigdy nie byly mega zbite- jak to kurcze stwierdzic???:sick:

oj z tym to miałam problem. nie wiedziałam, czy rzadkie z natury, czy rzadkie, bo biegunka. ponoć biegunka objawia się tym, że kupy są rzadsze niż do tej pory, wsiąkają w pieluszkę i są chyba min 3 takie same na dzień, ale nie wiem na 100%

kachasku co lekarz to opinia, a to my musimy zdecydować czemu wierzyć... jedni mowia tak a drudzy inaczej a nam pozostaje zdać się na instynkt macierzyński.

Jak karmiłam Kacpra to niczym go nie dopajałam tak tez jest z Livia i kupy teraz co 5 dzien ,ale czytalam ze dzieci na cycu przyswajaja ten łatwostrawny pokarm i kupki moga byc raz w tygodniu,ale kazde dziecko jest inne wiec?

Gosiu zgadzam się, jeżeli nie ma niepokojacych objawów, bólu itp, a u nas niestety ból brzuszka przy tym doskwiera

reklama
U nas wciąż śluz w qpie :crazy: Dzwoniłam do pediatry - wypytała czy nie występuje gorączka (nie), zmiana apetytu (nie), zmiana nastroju (nie) i słaby przyrost masy (nie wiem - sprawdzimy jutro). Jeśli potrwa dłużej niż tydzień, mamy zrobić posiew. Jeśli nie, nie przejmować się bo to może być reakcja na nowości w mojej diecie albo po prostu cokolwiek z diety (nawet nie nowe). Poczekamy :crazy:

Do góry