reklama

Kącik małego smakosza

dziewczynki jak wy dajecie kaszkę do mleka?bo ja podaje do każdego po 2 miarki ana 180ml a i taknie dojada.Zastanawiam sie czy jednak raz podawać np na wieczór juz bardziej na gęsto a, resztę samo mleko.

reklama
ja kaszkę daję tylko rano i daję 3 łyżki stołowe na 180 ml mleka. a tak w ciagu dnia samo mleko chyba, że wybitnie nie chce go jeść to czasem rozrabiam z kaszką i daję łyżeczką ale to wyjątki.

Kasis ja też daję do mleka ok 2 miarki na drugie śniadanie, a na podwieczorek taką gęstą, ale chyba zamienię i będę dawać z rana tą gęstą a wieczorem przed kolacją z mlekiem. A ile Błażej je mleka na dobę?

Zrobilam to!!!4 marchewki 3 ziemniaki ugotowane- mix, poledwiczka z indyka osobno- mix, do polowy buraczek- wyszlo 10 słoiczków!!! zamrażam !!!

gratulejszyn:)))

Za to z mojego talerza to by wszystko wciągnął. Na przykład od wczoraj zjadł serek homogenizowany (kilka łyżeczek), makaron (6 wstążeczek), drożdżówkę z serem (o, tu babcia pocisnęła i dała mu chyba z 1/6 drożdżówki i herbatę łyżeczką do popicia). Przyznam, że czekoladę też już poznał (no... mały kawałek). I aby zmniejszyć wyrzuty sumienia, myję mu codziennie zęba pastą Ziajki i szczoteczką, hahaha!
:laugh2::laugh2::laugh2: u nas moj talerz też jest głównym targetem i powodem do rozpaczy, bo młoda chce a nie wszystko jej dać mozna przecież :rofl2:

A mnie moje dziecko miło zaskakuje bo jak wcześniej coś nie wychodziło mu jedzenie moich obiadków to tak teraz zaczął ładnie je jeść aż się mu uszy trzęsą. Coraz bardziej sobie nawet daje radę z inną konsystencją taką mniej zblendowaną.
I podobnie tak jak u Was dla Łukasza mój talerz jest największą atrakcją i pochłonąłby wszystko z niego. On czasami wręcz żebrze o jedzenie :)
Ostatnio jadł z nami gotowaną pierś z kurczaka i dzięki tym dwóm zębom nieźle sobie radził z kawałkami :)

Ja dziś gotuję małemu pomidorową zupkę :)

Kania u niego to różnie od 4 -5 na dobę ale nie dojada do końca niestety:(((zazwyczaj wieczorem lub w nocy zje wszystko. Dlatego tak sie zastanawiam co robic lekarz powiedziała mi że to nie ma znaczenia jak mu podaje.

Kasis możesz spróbować podać na gęsto wieczorem, ja raczej polecałabym na drugie śniadanie taką gęstą, wówczas ma czas na przetrawienie bo więcej się rusza, a jak śpi to trochę zalega w tym małym brzuszku, zrobisz jak uważasz :-)

U nas gęsta kaszka sprawdza się na śniadanko. Potem daję samo mleko, bo następnym posiłkiem jest obiadek. Przed spaniem dostaje mleczko zagęszczone kaszką owocową(3-4 miarki na 180ml). W nocy- mleczko na dobranoc (z dodatkiem kleiku ryżowego).

dziewczyny, ja wiem że spooora część z was zapomniała już co znaczą nocne pobudki, ale może podzielicie się też swoimi uwagami:)
w gazecie dzieciowej ostatnio przeczytałam , że jeśli dziecko dobrze przybiera na wadze to w 8-9 miesiacu powinno już przesypiać całe noce.i tak się zastanawiam, jak do tego przekonać swoją córę... oszusty działają tak samo jak "regularna" butla, pobudki co 3-4h. woda albo soczek - hmmmm, jeszcze nie próbowałam ale podejrzewam że dziecię się wqrzy, rozbudzi i mnie zdecydowanym głosem przywoła do porządku (mlecznego, of kors)...
pytanie: czy mamusie którym nie jest jeszcze dane cieszyć się nieprzerwanym nocnym snem zamierzają coś w powyższym temacie działać, czy czekają na dobrą wolę dzieciów???

a a propos dziennego menu to u nas jest tak:
po kąpieli butla, robię 240 z 5miarkami mm plus 2miarki kaszki "dobranockowej" plus miarka kaszki mannej - wypija 180 do 220
w nocy(między 1 a 3 tak średnio) robię 180 z 4miarek + 2 miarki kaszki dobranocnej - przeważnie wcina do dna
nad ranem 5-6 robię 180 z 4miarek plus 2 miarki kaszki owocowej - wypija różnie, czasem całą a czasem tylko 60ml na przykład
około 9 rano taka sama butla jak wyżej i wypija od 60 do 120ml
około południa jogurcik
około 15-16 obiadek cały słoiczek (ten duży) plus kilka łyzeczek owocków
około 18 owocki część druga, ale rzadko dokańcza słoiczek
no i jakoś dużo mi tych posiłków wychodzi... a mleka 500-600ml dziennie..... coś zmieniać?

reklama
Ida moja tak je:

5-6 - 180 ml mm
9-10 - 150 mm +2 miarki kaszki owocowej,
13-14 - obiadek duży słoik, lub owoce z kaszką manną,
17.30 - 150 ml kaszki na gęsto z owocami,
20.30-21.00 -180-210 ml mm.

W nocy je rzadko, ale zdarza się jej, nie próbowałam jej oszukiwać wodą i mam nadzieję, że nie będę musiała.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry