reklama

Listopad 2009

Ka..m a od jak dawna zaczęłaś wymiotować?? bo mnie męczy tak jak ciebie 3 dzień, tylko że ja po wszystkich posiłkach wymiotuje. Jedynie suchary bez cukru jakoś zapychają.

reklama
jem wszystko co lekkostrawne bo boję się wymiotów i i tak wymioruję...
nawet chleb z masłem zwracam...:-( nic nie mogę.... ale już pod wieczór jak jem to jest ok....
tylko te śniadania sa takie masakrczne.... no i witaminki bo jem rano....:confused2:
no i ja mam tak codziennie od ok 6 tyg ciazy. :baffled:
rano jem tylko chlebek posmarowany cieniutko maselkiem a ostatnio z nutella i herbatka czasem nawet pomidorek przejdzie. mecze sie tak do ok 16-17 i dopiero potem nadrabiam z jedzeniem.
co do witaminek to ja rano nie biore bo na 100 % zwymiotuje wiec biore bo wiekszym posilku tak zebym nie miala pustego zoladka.
a dzisiaj biegam co godzine do kibelka z biegunka i juz mnie cale wnetrznosci bola :zawstydzona/y:

U nas bylo troche przeswitow slonca, ale znowu leje...Mialam isc z synkiem na spacer, ale w trakcie ubierania przytulil sie do mnie i zasnal-biedulek. Ale mam za to troche czasu aby posiedziec w spokoju na bb i ugotowac obiadek-pozno, bo moj M wraca ok 18. My z synkiem zawsze cos cieplego jemy juz wczesniej. Teraz wlasnie smaze watrobke-pychotka!!! Od poczatku ciazy jej nie samzylam, a przeciez ona ma mnostwo zelaza-w sam raz na moja anemie ;)

cytat
"mam taki probblem... nie biorę żadnych witamin, bo ciągne zapominam ::baffled: mało tego kwasu foliowego wziełam od poczatku ciązy może z 10 tabletek :-( myślicie, ze to bardzo źle??? Oczywiście znam cała teorię do czego kwas foliowy jest konieczny itd ale czy to oznacza, że skoro nie brałam to będzie źle??? "

No chyba źle nie będzie, ale warto brać, ja biorę, a morfologia zleciała mi strasznie w dół, a cholesterol, z którym nigdy nie miałam kłopotów poszybował w górę.
Byłam na badaniach i na USG we wtotek. Patrzyłam na maleństwo, chyba będzie córka. Fantastyczne uczucie:-). Rośnie pięknie i jest duża, waży, tak z USG, 240g. To już kawał kobiety jest.:-)

ja oczekuje jednej dzidzi ale tez bede sie martwic do konca bo okolo 12 tygodnia mialam krwawienia i myslalam ze moj maluszek odejdzie tyle sie strachu najedlismy ale dzieki mojemu facetowi uwierzylam wtedy ze moze jednak wszystko bedzie dobrze on nawet nie dopuszczal do siebie ze cos sie stanie: wszystko bedzie ok i koniec kropka!:tak:No i jak na razie tak jest.
A tobie zycze tego samego zwlaszcza ze juz masz polowe za soba i to chyba ta bardziej niebezpieczna co nie?Pozdrawiam:happy:
Ja miałam krwawienia do 9 tygodnia, potem dostałam zastrzyki na podtrzymanie i jest OK. Trochę się boję je odstawić, ale lekarz chyba wie co robi.
A z bliźniaczkami niestety jest tak, że im starsza ciąża, tym większe zagrożenie - w każdej chwili może im się coś stać (mogą powstać jakieś wady rozwojowe itp), poza tym ja jestem bardziej narażona na wszelkie choroby i przedwczesny poród. Moje maluszki są jednojajowe, ale na szczęście mają oddzielne błony płodowe. Mimo to pewnie istnieją między nimi jakieś połączenia naczyniowe i mogą sobie robić transfuzję. Przez to jeden może być słabszy, albo chory, bo drugi zabiera mu składniki odżywcze. Na dzień dzisiejszy wiem, że jeśli takie połączenia między nimi są, to niewielkie. Na szczęście! Póki co rosną równiutko, są nawet o tydzień przerośnięte :)
Weri na pewno będzie dobrze i wszystkie na tym forum zostaniemy szczęśliwymi mamami! Musi być dobrze! Będę za Ciebie trzymać kciuki!

Ja wlasnie nie wiem jak to jest teraz z tym kwasem foliowym. Wiem, ze najwazniejszy jest on(bardziej od witamin) w pierwszych 3 miesiacach. W pierwszej ciazy gin kazal mi brac przez 3 miesiace folik, potem odstawic i kazal brac falvit a pozniej dodatkowo zelazo. Teraz robie tak samo, bo moja gin nic nie mowi, a witamin nie kaze brac zadnych-sa niby na talerzu. Ja biore a i tak mam za malo zelaza. Czy folik mam dalej przyjmowac?

Ja wlasnie nie wiem jak to jest teraz z tym kwasem foliowym. Wiem, ze najwazniejszy jest on(bardziej od witamin) w pierwszych 3 miesiacach. W pierwszej ciazy gin kazal mi brac przez 3 miesiace folik, potem odstawic i kazal brac falvit a pozniej dodatkowo zelazo. Teraz robie tak samo, bo moja gin nic nie mowi, a witamin nie kaze brac zadnych-sa niby na talerzu. Ja biore a i tak mam za malo zelaza. Czy folik mam dalej przyjmowac?
mi tez moja gin dala kwas foliwowy tylko na pierwsze 3mies a potem dala pronatal i ze ma mi niby wystarczy a i tam w skladzie jest folik wiec chyba ok. nadmiar witaminek tez nie jest dobry. ja mialam badanie krwi tylko 1 raz zaraz po tym jak zrobilam test ciazowy no i chyba tym razem mnie wysle na nowe badanie.

Ka...M a czy Ty przypadkiem tak nie reagujesz właśnie na witaminy ?? Próbowałaś brać je rano? Ja kiedyś brałam wit przy okazji anemii. I na żelazo reagowałam właśnie tak. Lekarka wtedy kazała brać na noc, przed snem...

Moja koleżanka też wymiotowała po żelazie. Musiała odstawić tabletki i jeść produkty bogate w ten składnik, żeby uzupełnić niedobory. Urodziła zdrową dzidzię :)

reklama
Moze sprobuj sobie robic budynie-mleko w innej postaci, a moze Ci nie zaszkodzi?
budyni od dziecka nie cierpie ;-) ale zjadlam malutka porcje platkow z mlekiem i o dziwo zatrzymalo sie :laugh2:
a lody? w lodach jest duzo i swietnie przyswajalny :) dlatego nas tak nosi na lody
lody jem i mi po nich dobrze :tak: zaraz lece do lodwki jeszcze pojesc ;-)
Dziewczyny to nie tak :)
Male sobie wezmie ile mu tam trzeba - z nas. Z naszych zebow, z krwi, z tłuszczyku - ono sobie nie pozaluje nie martwcie sie. Kobiety w obozach koncentracyjnych rodzily zdrowe dzieci. Chodzi o NASZE zdrowie nie maluszkow - maluszki sobie dadza rade :). Z wyjatkiem kwasu foliowego.... zadziwiajace. Ale ten etap juz za nami. Wiec glowa do gory.
no wlasnie! dzidzia sobie poradzi bo sobie z naszych zabkow czy kosci wezmie a ja sie tego poje bo mi juz plomba wypadla! :angry: do tego jak spie na jednym boku i sie nie przekrecam to mnie potem barki bola jakbym jakies ciezary na plecach dziwgala. boje sie ze sie jeszcze osteoporozy za wczasu sie nabawie jak mi dzidzia wapno wyciagnie. :baffled:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry