reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Maluszkowe i nasze zakupy.

dziewczyny kupujecie kołderke dla dziecka?
bo ja sie tak zastanawiam.. przeciez na poczatku i tak dziecko bede kladla w rozku, pozniej bede przykrywala kocykiem, bo przeciez lato bedzie.
co o tym myslicie?

reklama
Owlrene wymiatasz z ciuszkami!! Są zajebiste :-D z pewnością była frajda kupic tyle na raz!!

A ja mam inne pytanie do obecnych mamusiek;-) Co uzywałyście z kosmetyków w piewszych miesiącach życia ?? Bo póki nie znamy płci robie zakupy kosmetyczne!! :-) i czy kupowanie oliwki ?? to chyba zbytnia ingielencja w delikatną skóre dziecka? Lepszy jest płyn do kapieli z oliwką :confused: uzywalyscie na poczatku zelu do mycia ciala i wlosków>?? Czy lepsze mydełko?? Polecana jest firma Oilatum ale sa bardzo drogie kupilam tylko krem do skóry ale nei wiem czy kupic mydelko i plyn tej firmy czy np Niveę?? Czy nivea jest dobra dla noworodków?? niy jest napisane ze tak ale czy tak jest naprawde??

My mamy taką cienką nawet kołderke swoją. Babcia nam poszyła z flanelki poszewki na kolderkę i podusie w misie i owieczki dla dzidziusia:) Damy jej tez tą naszą cienką kołderkę by obcieła i zrobiła dwie kolderki dla dzidziusia, które będą pasowac do tych poszewek:) Nic nie kupujemy:) babcia nam robi piękne rzeczy jak ze sklepu:)

ja kupuje kołderkę ale taką już dużą (100/130cm) tylko że nie kupuje rożka. A jak będzie w lato ciepło to najwyżej poleży w szafie. Chce ją kupić bo chce też już zaopatrzyć się w poszewki.
A co myślicie o tej podusi "klin", tej takiej skośnej dla niemowląt? :confused:

SUPER PODUSZKA DLA NIEMOWLAKÓW! KLIN profilowana (807029132) - Aukcje internetowe Allegro
mi się taka zwykła podusia nie przydała na początku wogóle... a ta... hmm sama nie wiem
No no... ciekawie wygląda..:) a kręgosłupik sie nie krzywi od niej? Bo ja to przewrażliwiona jestem na tym punkcie bo sama miałam dwie operacje na kregosłup bo skolioze miałam..
Ale wygląda nieźle.. zastanowię się i chyba ją kupię:) Cena też niska, więc można spróbować:)

Ja tam trzymam się wersji, że noworodkowi nie powinno się nic pod głowę podkładać. Sama śpię na płasko i dziecku też przez pierwsze miesiące nie będę nic dawać pod głowę. Jak się nauczy utrzymywać głowę to wtedy zobaczymy

dronka83 - ja myłam małego tylko w Oilatum. Jesli dziecko nie ma problemów ze skórą to najlepiej niczym nie smarować po kąpieli.
Kup sobie bephanten do smarowania pupci (z różowym paskiem).
A główka - to zalezy czy dziecko bedzie miało dużo włosków czy nie. Ale to i tak raz na tydzień wtedy wystarczy umyć. Oliwka sie przydaje jak ma ciemieniuchy dużo. To można okłady z tego robić przed kąpielą na główkę, a później główkę umyc
Co do ceny Oilatum, to nie jest aż tak drogi, bo na bardzo długo starcza (ja mam przynajmniej takie wrażenie). Są jeszcze podobne kosmetyki, które można śmiało brac zamiast tego: Balneu, Emoilum... Ale i tak w praniu wyjdzie czy dziecku będzie służyć.
Co do Nivea - my mamy szampon i jest dla małego ok, ale słysząłm że lubi podrażniac. Ale najbardziej narzekaja mamy na jonsons (nie wiem jak się to pisze :sorry:). Podobno bardzo często uczula. No a jak nie uczula, to tez można go używac :tak:.

Ja na początek kupiła bym tylko płyn do kąpieli lub mydełko samo.
Mpoze inne dziewczyny jeszcze coś podpowiedzą

Aha. Jeszcze kupić możesz waciki i sól fizjologiczną do przemywania oczek (ale to można też zwykłą wodą robić - przegotowaną). Coś do pępuszka - szkoły sa różne. Ja korzystałam z gazików nasączonych LEKO. Byłam zadowolona. Inni wolą spirytus i rzcieńczyć i myć wacikami...

Ja poduszki też nie bedę używac dla maleństwa i nie używałam dla Filipa. Teraz ma 2 latka i od niedawna ma taką płaściuteńką, chyba dla zasady że jest...
Kołderkę mam po Filipie, ale też długo polezy i poczeka, bo najpierw rożki, później kocyki lub pieluszki

reklama
Owlrene wymiatasz z ciuszkami!! Są zajebiste :-D z pewnością była frajda kupic tyle na raz!!

A ja mam inne pytanie do obecnych mamusiek;-) Co uzywałyście z kosmetyków w piewszych miesiącach życia ?? Bo póki nie znamy płci robie zakupy kosmetyczne!! :-) i czy kupowanie oliwki ?? to chyba zbytnia ingielencja w delikatną skóre dziecka? Lepszy jest płyn do kapieli z oliwką :confused: uzywalyscie na poczatku zelu do mycia ciala i wlosków>?? Czy lepsze mydełko?? Polecana jest firma Oilatum ale sa bardzo drogie kupilam tylko krem do skóry ale nei wiem czy kupic mydelko i plyn tej firmy czy np Niveę?? Czy nivea jest dobra dla noworodków?? niy jest napisane ze tak ale czy tak jest naprawde??
Oilatum jest super.Wystarczy, że kuopisz sam płyn tej firmy do kąpieli noworodka i żadnych kremów juz nie bedziesz musiała uzywać bo zreszta i po co? No chyba, że wiatr i zimno to wtedy wiadomo trezba ochronnym kremikiem buziaczek samrować przed wyjściem na podwórko a latem ochronnym z filtrem. Sama uzywałam wielu specyfików przy pierwszym dziecku i z mojej obserwacji wyniknęły 2 rzeczy
1. środki z parafiną są super (Oilatum, Balneum itp) i mimo na oko dośc wysokiej ceny bardzo wydajne więć wychodzi w sumie tanio
2. Johnson's-pod żadna postacią!

Ale to oczywiścxie reakcja moje córy. Każde maleńtwo reaguje inaczej więc trudno radzić.
Co do Nivea- stoswałam jedynie krem nawilżający ale dopiero jak mała miała z 2 latka.Nie mała żadnych podrażnień więc chyba ok.

Do góry