reklama

Mamy majowe 2009

ja również witam nowe Majóweczki na forum :-):-):-)

Akuniu - ja również mam termin na 26 maja :-D
Byłoby super, gdyby rzeczywiście termin nam się potwierdził :-) Pozdrawiam :-D

reklama
Libsien ja tez mam termin na 6maja:-Dsuper ze mamy ten sam termin...juz 28tydzien mam nadzieje ze do 30 sie pociagnie a pozniej z gorki i szybko minie czas:tak:pozdrawiam i witam na forum;-)

Witajcie nowe mamusie....mam nadzieje ze forum wam sie spodoba:rofl2:

Apropo jedzenia wlasnie przyszedl maz i wyjelam pizze z zamrazalnika...bedziemy zaraz jesc:tak::-Dsie was naczytalam i znowu glodna sie zrobilam.buzki

Dziękuję WAM za wsparcie w sprawie mojej dzisiejszej (cc) załamki :happy:
Za bardzo nastawiłam się na poród naturalny (niepotrzebnie utwierdzano mnie przy tym, że nie ma żadnych przeciwskazań, i tak do dzisiaj...) - ale póki co jestem dobrej myśli - zobaczymy co się będzie działo podczas całej AKCJI - może spróbuję naturalnie, a jeżeli w trakcie coś zaczęłoby się dziać - wtedy poproszę o cc... Chyba taka wersja bylaby możliwa..

widzę, że wątek kulinarny nadal na fali, więc powiem Wam co dzisiaj zrobiłam dobrego :-)

otóż:
1) ryż brązowy + łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym + sałatka porowo-selerowa
2) rogaliki z powidłami śliwkowymi
3) koperty z jabłkami
4) sałatka z tuńczykiem (ale to z myślą o jutrzejszym prowiancie do pracy..)

W ogóle ciąża to jest dla mnie taki "dziwny" okres - kiedy to po 4 latach nagle zaczęłam pichcić ciacha, ciasteczka (przeważnie dla męża, ja za słodkościami nie przepadam - ale koperty są mniam;-))

Aga_k_m a jak się te koperty robi? Dodaje się tam cukier? Bo nie wiem czy mi wolno, ale pewnie nie... jak wszystko co dobre...

Dziewczyny, miłam dziś isć do ginekologa na kontrole łożyska ale okazało się że ma urlop!~Cholerka, miałam przeczucie ale nie zadzwoniłam do niego żeby sie upewnic :dry: No i pocałowałam klamkę! Musze czekać do poniedziałku... mam nadzieje że z Maluchem wszytko ok i te pare dni nie zrobi różnicy:sorry2:

Rosea, Dzięki za info w sprawie maści przeciwbólowych! Dobrze że napisałaś ściągawkę w kwestii spraw cukrowych... Sama podejrzewałam że słodycze dla diabetyków są jakieś trefne! :dry:

akunia,anula1515, witajcie na forum! Mam nadzieje że sie szybko zadomowicie!:tak:
ewela-83, Kochana, spokojnie! Na pewno nic złego się nie dzieje! Ja też mam ostatnio takie dni, że Mała prawie w ogóle się nie rusza! Nie wiem czym to jest spowodowane - może ułożeniem a może tym że nasze maluchy mają coraz mniej miejsca do fikania... Może postaraj sie wieczorem zrobić sobie coś do jedzenia albo suskić sie na troche czekolady, wez ciepły prysznic i połóż sie w łóżku i poobserwuj Małą... Moją takie zabiegi zachęcają do ruchów chociaż czasem też musze długo czekać... albo Mała konie tylko raz i idzie spać :sorry2: W razie gdybyś sie bardzo denerwowała to może zadzwoń do lekarza :confused:

witajcie Kochane:-)

mam nadzieję, że dzisiejszy dzionek będzie należał do udanych, optymistycznych i bardzo radosnych (ostatnie dni były jakieś takie przybite złymi wiadomościami..).
U mnie biało i zimno - ale .. nie przejmuję się tym zbytnio ;-) Do pracy udało mi się bez problemów dojechać więc jest ok :happy:

reklama
Aga_k_m a jak się te koperty robi? Dodaje się tam cukier? Bo nie wiem czy mi wolno, ale pewnie nie... jak wszystko co dobre...

Marzenko - podaję Ci przepis:

KOPERTY Z JABŁKIEM / ciastka/

1 kostka masla/ lub Kasia/
3 szklanki maki
1 szklanka gestej smietany
aromat waniliowy,jabłka,cukier puder

Zagnieść ciasto i włozyc na godz. do lodowki.
Rozwałkowac i pokroic na kwadraty o boku 5cm.
Na każdym kwadracie ułozyc ćwiartke obranego jabłka i zagiąc do gory rogi ciasta, aby powstała koperta.
Upiec ciastka na zloty kolor w temp 180 - 200st 20min i posypać cukrem pudrem lub polukrowac

Osobiście nie dodawałam żadnego cukru (ani do środka, ani na wierzch ciasteczek).
Każdy kwadrat posmarowałam na środku powidłami śliwkowymi (ale to już mój wymysł ;)

Z podanej proporcji wychodzi mi ok. 20 kopert. Ćwiartki jabłek nie powinny być za duże (w sumie wykorzystałam 3 jabłka).

Wierzch kopert można posmarować rozstrzepanym białkiem (aby sie ładnie zarumienił)

SMACZNEGO :-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry