• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Mamy z Irlandii!!

Anineczko- piszesz, ze od września do przedszkola więc może Ty będziesz bardziej zorientowana jak to jest z aktualnymi 3-latkami?? Ja wiem, że mój synek (koniec listopada) nie załapie się na darmowe miejsca w prywatnych przedszkolach we wrześniu 2011 bo nie będzie miał ukończonych 4 lat, także będziemy o rok opóźnieni z darmowym miejscem. Czy wiesz ile darmowych godzin przysługuje?? Czy jest to full time czy jakoś mniej?? I jak z rozpoczęciem nauki przedskzole/zerówka/szkoła czy dopiero w wieku 6 lat czy wczesniej już jest możliwośc posłania dziecka do takiego państwowego miejsca nieodpłatnie, a jeśli tak to ile musi mieć lat i kiedy najlepiej zapisać??? Tak sobie ostatnio myślałam, czy nie powinnam już zainteresować się szkołami i zapisać Kubusia na listę by poszedł we wrześniu 2012 mając 4 lata i 10 miesięcy??
Myślę, ze dobrze robisz że od razu go przebierasz przynajmniej się mały nie zrazi i nie będzie kojarzył nocnika z czymś złym.:tak: Życzymy sukcesów!!

reklama
Ania83 cieszę się,że miałaś miłą wizytkę ;-)

tylko chwila Ten program obowiązuje dla dzieci od 3,7 roku I to jest albo 3h przez 38 tygodni albo 2h 15 minut przez 50 tygodni.
Myślę,ze Twój Kubuś będzie łapał na rok 2011.Bo na rok 2010 łapią się dzieci urodzone "For a free place in September 2010, the child's date of birth must be between March 2006 and June 2007."
Z tego co wiem musi miec ukończone 3 lata i 7 miesięcy.
Tylko musisz poszukac takiego przedszkola,który prowadzi ten program.Z doświadczenia wiem,że duża częśc przedszkoli każe sobie zapisac wcześniej dziecko i płacic za przedszkole,a później przerzucają go na darmowy program.
Ale może są wyjątki.
Co do szkoły to może iśc wtedy kiedy ukończy 4 lata.
Zapisac dziecko można już rok wcześniej w sierpniu,ja zapisałam starszaka w grudniu i już nigdzie nie było miejsc,na szczęście powstała nowa szkoła-multikulturowa i do niej się dostał.
Ten wiek jest nie obowiązkowy,możesz pominąc junior i senior infant,ale jest to nie wskazane bo później będzie ciężko za miejscem do 1 klasy bo pierwszeństwo mają dzieci,które już chodziły do szkoły czyli do junior i senior class.
Early Childhood Care & Education | Free Pre School Childcare Places | ECCE Q & A
Primary School in Ireland

Ja juz po wizycie.Mialam robione usg i dzis zaczelam rowno 9 tydzien :-)slyszelismy serduszko... takie chwile sa bezcenne.
Ogolnie jestem bardzo zadowolona z wizyty.Gin sie pytala czy wybralam juz szpital w ktorym chce rodzic ...mam metlik w glowie bo nie wiem ktory wybrac...
Masz jakieś fotki z USG?Dawaj:-p
tylko_chwilka a z jakiego miesiąca jest Twój Kubuś?Darmowe przedszkole jest dla dzieci od 3 lat i 7 miesięcy do 4 lat i 7 miesięcy.Jest z reguły przez 5 dni w tygodniu po 3 godziny:tak:Do szkoły możesz dziecko zapisać gdy skończy 4 lata,tzn.źle mówię,zapisać to możesz zaraz po urodzeniu ale chodzić może od 4 lat:tak:Mój Radek chodzi do szkoły:tak:To jest klasa junior infant,w następnym roku będzie w senior infant a za dwa lata pójdzie do pierwszej klasy:tak:Tak więc obowiązek szkolny jest od 6 roku życia ale chodzić dziecko już może od 4 lat:tak:My Radka zapisaliśmy,choćby po to,żeby nie szedł za 2 lata zupełnie zielony,bez języka.Przez te 2 lata( to są takie jakby klasy zerówkowe)troszkę języka załapie a przede wszystkim nie umiera mi z nudów w domu:baffled:Ja jestem ze szkoły bardzo zadowolona,Młody dużo słówek już zna,uczą się literek,cyferek.Na pewno więcej się nauczy jakby miał w tym czasie na przykład do przedszkola chodzić:tak:
...No i mnie anineczka ubiegła:-p

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za wytłumaczenie już wszystko jest dla mnie przejrzyste. Także od września 2011 Kubuś będzie miał darmowe 2h15min a za resztę będziemy dopłacać (potrzebny jest nam full time jak teraz) ale zawsze to mniejsza opłata-dobrze wiedzieć. I w sierpniu 2011 zapiszę go do szkoły by poszedł od września 2012 jak będzie mieć 4lata 10 miesięcy-szkoda, ze traci prawie rok z powodu 2 miesięcy, ale z drugiej strony ma dłuższe dzieciństwo więc nie ma tragedii.
Ja uciekam.... może uda mi się jeszcze zajrzeć późnym wieczorem, a Wam życzę miłego!
Tichonku- Kubuś obchodzi 3 urodziny dopiero 21 listopada więc już za późno w tym roku. Ale za rok na pewno skorzystam. A powiedz mi jeszcze proszę ile h dziennie spędza Twój Radek w szkole?? Na pewno też zapiszę synka!

Ostatnia edycja:
Tichonku nooo się naprodukowałaś :-D ,nie mniej niż ja :cool2:.Ale dobrze,że tylko chwila wszystko już wie :tak::-)

dobra spadam pościemniac,że coś w domu robię bo zaraz członek wejdzie do domu :cool:

Tichonku- Kubuś obchodzi 3 urodziny dopiero 21 listopada więc już za późno w tym roku. Ale za rok na pewno skorzystam. A powiedz mi jeszcze proszę ile h dziennie spędza Twój Radek w szkole?? Na pewno też zapiszę synka!
Radek chodzi od 8:30 do 13:10:tak:czyli 4 godziny i 40 minut:tak:W następnym roku będzie miał tyle samo godzin ale już w pierwszej klasie godzinę dłużej:tak:
Tichonek pewnie ze mam :-)
Dawaj:-p
A ja będę rodzić w Rotundzie:tak:

reklama
Skanujesz zdjęcie do komputera a potem pisząc posta,u góry masz taki spinacz,naciskasz go,tam klikasz dodaj plik,wybierz plik z komputera ze zdjęciem z USG,dajesz wgraj plik i jak się już wczyta to przenosisz sobie myszką na dół to zdjęcie,tam gdzie pisze załączniki,musi być zaznaczony zielonym"ptaszkiem" i dajesz Done i masz fotkę w poście:tak:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry