reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

Aestima chyba wiesz doskonale, że żeby nie przeżywać takich historii, jak ta, którą opowiedziałam, to trzeba być pomnikiem, nie człowiekem. A ja pomnikiem nie jestem. I nie zrobiłam tego po to, że jestem sadystką czy masochistką, ale - zupełnie nieświadomie (gdyż jak napisałam: takie wypowiedzi tu się już zdarzały i NIE TYLKO o naszych dzieciach) chciałam podzielić się swoją refleksją na temat kruchości naszej radości...Tyle! I absolutnie nic więcej.

reklama
no dobra wyluzujcie się już:tak:,każda zna na pewno jakieś przykre opowieści.wiemy już,żeby sobie ich nie opowiadać,więc nikt już nie będzie.

DagamiT- Wiem i rozumiem, tylko właśnie ja nie chcę myśleć o tym, że moja radość i szczęście związane z byciem mamą moze być kruche i moze sie skończyć... A Twój post mnie sprowokował do takich myśli. Ale ani przez chwilę nie pomyślałam że zrobiłaś to świadomie! Nie mam do Ciebie absolutnie pretensji i ty też się nie gniewaj- po prostu czasem warto pogadać o tym co kto czuje. Buziak:*

Aestima kochana ja się absolutnie nie gniewam - zresztą za co?? Każda z nas drży o swoje maleństwo, a ja wbrew wszystkiemu złemu dookoła, chcę wierzyć, że wszystkie doczekamy szczęśliwego rozwiązania! Pozdrawiam :-)

a to może z innej beczki...czy robicie drugie badanie genetyczne? to sie chyba robic koło 20 tygodnia :) nie wiem co ono ma wiecej pokazac ale ponoc sie robi wiec i ja zrobie...moze ktos wie co ono dodatkowo pokazuje?

własnie nie wiem czy to to samo.... czy połówkowe to zwykle usg u swojego gina, czy moze wlasnie to genetyczne ktore robi sie okolo 18-23 tyg ciazy :)

a to może z innej beczki...czy robicie drugie badanie genetyczne? to sie chyba robic koło 20 tygodnia :) nie wiem co ono ma wiecej pokazac ale ponoc sie robi wiec i ja zrobie...moze ktos wie co ono dodatkowo pokazuje?

A proszę Cię bardzo:
Badanie USG około 20 tygodnia ciąży (18 - 23 tydzień)
Jest to najlepszy okres ciąży, który umożliwia wykrycie lub wykluczenie wad rozwojowych u płodu takich jak rozszczep kręgosłupa, rozszczep podniebienia, wady serca. W trakcie badania dokładnej ocenie powinien być poddany:
mózg i rdzeń kręgowy kręgosłup i kończyny płodu - kości długie twarz płodu - ocena kości nosowej NB - jako markera wady genetycznej narządy jamy brzusznej (ołądek, jelita, nerki, pęcherz moczowy) ciągłość powłok jamy brzusznej przyczep brzuszny i łożyskowy pępowiny lokalizacja łożyska ilość wód płodowych płeć dziecka (ocena zewnętrznych narządów płciowych)
Za pomocą tego badania możliwe jest wykrycie około 95% wad rozwojowych u dziecka.

ja nawet nie wiem o co chodzi i tak zawsze mi robi z każdą wizytą usg....,też nic nie wiem o żadnym genetycznym...

reklama
Do góry