reklama

nasze zakupy

Alka to prawda z tym dbaniem o czystość u dzieci. Moja kuzynka od urodzenia była trzymana w sterylnym domu, ciotka nie pozwalała nawet dotknąć dziecka bez sprawdzenia czy nie ma się brudnych rąk. I biedna Julka ma dopiero 7 lat a nabiegała się do lekarzy więcej razy niż ja:crazy: do tego ma atopowe zapalenie skóry, uczulenie na czekoladę, orzechy, mleko...Kupują jej specjalne szampony i mydła za 40 zł.
Jak to się mówi coś kosztem czegoś...
Moja rodzinka była za tym, abym pozbyła się kota z domu, ale po pierwsze jak mogę mojego pupila wywalić, po drugie dziecko będzie miało kontakt z sierscią to mniej uczuleń;-) Przy okazji nauczy się szanować zwierzątka

reklama
Ja widzę, że niby różne zdania a jednak to samo. :-D Ja z wykształcenia biotechnolog ale przez 4 lata uczyłam chemii m.in. chemii żywności, też mam manię czytania ulotek.
Jestem dość "antychemiczną" chemiczką :-) ale nie jestem "antybakteryjnym" biotechnologiem. Nie jestem przeciwniczką GMO ale do własnego gara wolę wrzucić ekologiczne marchewki i mięsko ze znanego źródła. Z Szymkiem chętnie pochlapiemy się w błocie na wsi ale nie lubię kiedy bawi się w piaskownicy na blokowisku (choć mu nie zabraniam). Używałam pampersów z lenistwa i wygody poza tym ciągle ktoś nam przynosił przychodząc w odwiedziny.
Moją dewizą jest zachowanie umiaru we wszystkim. Nie uchroniło to naszego dziecka przed silnymi alergiami choć to pewnie wina genów bo oboje z mężem jesteśmy alergikami.
Wiem tylko, że pierwszym zleceniem alergologa był zakaz używania w mieszkaniu domestosa, ace itp.
Laitway mi z idiotycznych powodów nie pozwalano nawet zbliżać się do koni, ale widzę, że Szymonek bardzo lubi koniki więc pewnie spróbujemy. Tylko nie wiem kiedy zacząć?

ja jak słyszę o bio żywności to mi się coś robi w środku :-) robili kiedyś testy zwykłej marchewki ze straganu i tej niby bio.. i co się okazało.. ta zwykła ze straganu jest o wiele zdrowsza niż ta bio.. ktoś sobie wymyślił że bio to lepsze "zdrowsze" jedzenie ale wcale tak nie jest :-) wiele razy patrzałam na skład tych bio i było więcej świństwa niż w zwykłym pożywieniu :) ekspertem nie jestem ale ot moje zdanie na ten temat :-D

Dorotka- Lidka pierwsze głaskanie, oswajanie się z końmi miała w wieku pół roczku- w te wakacje już na oklep "jeździła"- ładnie się trzyma- na razieza grzywę, przytula koniki a ze źrebakiem odnajduje wspólny język jako jedyna- tylko do niej podchodzi. Moi teściowie mają swoje konie. Ale ja sama te koniki odrobaczam iwiem ze może je głaskać do woli- ja jetem zdania że jak się nie przeszkadza w relacji koń-dziecko to sobie krzywdy nie zrobią. Chociaż sama siękoni trochę boję:tak:
Na jeżdżenie w siodle to pewnie tak do 4-5 lat trzeba poczekać żeby świadomie się maluch trzymał

A po biotechnologii jest mój mąż;-)

Fazerkamm zgadzam się. Dla mnie bio i eko są zdecydowanie nadużywane a sama tak piszę dla uproszczenia:) Dla mnie to znaczy ze sprawdzonego źródła , np. z działki babci, cioci która nie jest położona koło autostrady, ani na której 3 lata wcześniej nie były uprawiane jakieś superpędzone nawozami ziemniaki. Sama robiłam podobne badania jogurtu i serków kozich...

Tez nie kupuje produktów bio, bo po prostu nie wierzę producentom a nie stać mnie na to, żeby tyle pieniędzy wydawać bez sensu. Każda przesada jest zła, ale ogólnie dyskusja na ten temat jest trochę jak rozmawianie o wierze w Boga. Da się wytłumaczyć, że istnieje i da się wytłumaczyć, że nie istnieje, więc każdy robi jak czuje:)Ekomaniaczka nie jestem, ale pewnych rzeczy unikam :)

Hehe- ja po mężowskich testach zaczęłam unikać wszelkich produktów firmy danone. A co do bio- niestety większość zbija na tym niezłą kasę- pozostaje czytać etykiety i kierować się zdrowym rozsądkiem.
A warzywa i mięso mam od teściów i rodziców. Za to jajek nigdy nie kupiłabym od babci z bazarku.

reklama
A oto nasze ostatnie zakupy:
Pościel do łóżeczka
Zdjęcie055.jpg

Podusia i kołderka do wózka
Zdjęcie057.jpg

Przewijak i materac do łóżeczka:
Zdjęcie059.jpgZdjęcie060.jpg

Dwa kompleciki ubranek i szlafroczek z czapeczką
Zdjęcie056.jpgZdjęcie058.jpg

Nowe wątki

reklama