reklama
kalina_malina
Fanka BB :)
Moja siostra wyszla za blizniaka. Maja jedna coreczke, a teraz beda sie starali o druga dzidzie - moze wiec beda blizniaki? 

Meva, a jakie ruchy czujesz? Kopniaki czy takie bulgotanie? Ja na razie głównie bulgotanie, od czasu do czasu kopniaczki. I codziennie chociaż przez chwilkę czuję. Niestety, mój M jeszcze nic pod ręką nie wyczuwa...
Najczęściej bulgotanie, jak kopniaczki to w żołądek
Co do bliźniaków to słyszałam że to się dziedziczy w żeńskiej linii, moja koleżanka ma brata bliźniaka i jej też si bliźniaki urodziły. Jeśli to w rodzinie tatusia były bliźniaki to dopiero jego córeczka ma wieksze szanse na dwójeczkę.
Co do in vitro to ilość wszczepionych zarodków zależy przede wszystkim od tego ile możesz wydać kasy - jeśli stać cie na osobne wszczepienia zarodków to wtedy możesz pojedynczo, ale ze względu na szanse i oszczędności wszczepia się 3 zarodki.
Ponoć w pierwszej ciązy, którą straciłam, miały być bliźniaki, ale wszystko było na tyle malutkie, że nie dało się tego potwierdzić, z jedną dzidzią na pewno jest bezpieczniej.
Co do in vitro to ilość wszczepionych zarodków zależy przede wszystkim od tego ile możesz wydać kasy - jeśli stać cie na osobne wszczepienia zarodków to wtedy możesz pojedynczo, ale ze względu na szanse i oszczędności wszczepia się 3 zarodki.
Ponoć w pierwszej ciązy, którą straciłam, miały być bliźniaki, ale wszystko było na tyle malutkie, że nie dało się tego potwierdzić, z jedną dzidzią na pewno jest bezpieczniej.
martusia_78
Mama Wrzesien05Czerwiec09
Za pierwszym razem mialam obawy i teraz tez je mam.Ollutka pisze:Na razie staram się sobie wyobrazić jak to będzie z jednym maluchem w domu i boję się, czy dam radę.... Pewnie dam jak każda mama, ale strach taki malutki jest. czy też tak macie, albo miałyście przy pierwszej ciaży?
Nowa osobka w rodzinie jak tu sie nie rpzejmowac ;-)
Ale wiem, ze dam rade :-)
U mnie w rodzinie sa blizniaki i wlasnie ja jestem tym druim pokoleniem. Za pierwszym razem bardzo chcialam blizniaki marzyly mi sie dwie corcie. Tym razem barrdzo balam sie zeby tak czasem tylko blizniakow nie bylo no i sie udalo ;-)Dominika-Essex pisze:Podobno jesli w rodzinie sa blizniaki to wystepuja co drugie pokolenie i przewaznie druga ciaza. Ile w tym prawdy to ciezko mi powiedziec. ;-)
Tak, ze nie wiem jak to jest z tym 2 pokoleniem ale u nas sie nie sprawdzilo ;-)
Bardzo podobaja mi sie mnogie ciaze 2, 3,4 raczki

Ze swoim dzieckiem jest calkiem inaczej. Od razu ma sie ta pewnosc i wiadomo jak trzymac, jak podnosic i jak opiekowac sie swoim malenstwemCarmi pisze:ja bym sie rowniez bala. Malo tego, wczoraj odwiedzalam kolezanke z prawie 3 m-czna corcia i dala mi ja potrzymac, a ja doslownie jcala w strachu
Powiedziala, ze nastepnym razem to da mi poprzewijac, bym sie wprawiala, ale watpie, czy sie odwaze. Tak z nie swoim dzieckiem to strach jeszcze, ze robi sie cos nie tak, jak mama by sobie tego zyczyla...
Ale mam pewien taki glupi strach...przed noszeniem dziecka, czy podawaniem, by nie spadlo :-(

A obcym dzickiem ejst ten strach i obawa. Mimo, ze mialam swoja corcie to kolezanki dziecka jakos balam sie wziasc na rece, nie wiedzialam co i jak tej pewnosci nie bylo.
Ollutka
Zadomowiona(y)
To super że mu się udało coś wyczućNajczęściej bulgotanie, jak kopniaczki to w żołądek. Mojemu mężowi raz się dopiero udało poczuć przez brzuszek.
Nasza dzidzia wcozraj w nocy pokazała, ze reaguje na dotyk taty. Nie mogłam spać, jak mąż się przebudził, położył mi rękę na brzuchu. No i zaczęło się pół godziny szaleństwa
A a propos snu, nie macie problemów? Ja właściwie co noc się budzę i nie śpię ze 2/3h. Strasznie to męczące. Może to przez Fenoterol, który biorę. Jak macie jakiś sposób na bezsenność, pomóżcie...
reklama
martusia_78
Mama Wrzesien05Czerwiec09
agatko to sporo tych blizniakow u Ciebie :-)