dzien dobry
siedze na uczelni, studenci kartkowke pisza, wiec i ja cos popisac moge
kahaa- z tym leczeniem zebow na kase chorych to autentycznie nie polecam, materialy refundowane sa tal marne ze boli, a doplat do lepszych stosowac juz nie wolno. Na fundusz to jedynie ekstrakcje i protezki jak juz

)
sariska- zeby nasze dzieci mialy ladne zabki i zdrowe, to najwazniejsze jest regularne ich mycie, przyzwyczajanie do tego, pata kazda dobra, ja jak pisalam, polecam Elmex.Wazne jest zeby wieczorem po mleczku zeby umyc(taaa taka teoria, u nas niewykonalne, bo przy mleczku zasypia

) ),i w nocy tylko woda, nic slodzonego, zadnych soczkow i mleczka

I oczywiscie ograniczamy slodycze. Choc wbrew pozorom bardziej prochnicotworcze sa chrupki, herbatniki, paluszki itp. Bo oblepiaja zabki, rozkladaja sie pod wplywem sliny na cukry proste i stanowia doskonale warunki dla rozwoju bakterii prochnicotworczych

Oczywiscie wazny tez jest nabial w diecie, ale teraz to juz bardziej pracujemy nad rozwojem zebow stalych. Tytm bardziej warto.Tabletek z fluorem nie polecam, latwo o fluoroze. Kiedys fluorowano sol, teraz juz nie, w niektorych rejonach nadal jest fluorowana woda pitna. W necie mozna poszukac info odnosnie wlasnego rejonu. Wtedy to juz kategorycznie nie podajemy fluoru dodatkowo. Jak dzieci beda starsze tzn w wieku przedszkolnym to powinny w przedszkolu miec okresowe fluoryzacje zabkow,jak nie mozna kupic fluor gel i raz na tydzien dwa zabki nim posmarowac, albo raz na pol roku u dentysty fluoryzacje przeprowadzic.
i wsio, co i sie na ten temat teraz przypomina. Jakby co, to pytajcie
wioli- a nie chcesz ciut wiecej ugotowac i mi tu podeslac? u mnie gary zazwyczaj puste i na pizzy albo innych gotowcach sie konczy

tylko Maura zawsze ma zupke gotowana
Kania- dzieki, tak minely, odpukac. Zazwycczaj mam je cyklicznie, jak zlapia to kilka dni z rzedu mnie mecza i potem spokoj, roznie czasem na pare dni, czasem tygodni.
doris- ja to niestety od 14 miesiecy niedospana chodze