• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Październikowe Mamy 2010

powiem Wam szczerze,że pierwszy raz o takim czymś słyszę, a od kiedy jest te dodatkowe becikowe?

u nas lipa właśnie zadzwoniłam o koleżanki ona urodziła nie dawno i powiedziała ,ze Legnica nie jest taka wspaniałomyślna tylko 500zł dla rodzin,które nie przekraczają dochody.

Ostatnia edycja:
reklama
Co do becikowego z gminy, to wrocek pamietam ze nie dawal...u nas becikowe zalatwia sie w MOP'sie. A nie sadze by sie to zmienilo w ciagu roku..zwlaszcza ze euro za pasem juz i szal cial tu powoli mamy.

Witajcie dziewczyny, na początek podrzucam artykuł dla dziewczyn które ostatnio wałkowały temat laktatorów :)
Nowa Matka Polka

Wczoraj byłam na szkole rodzenia i się porobiło...... ktoś rzucił pytaniem do położnych o kwestię odwiedzin przez rodzinę/znajomych po przywiezieniu noworodka ze szpitala... kiedy takie wizyty mogą się odbyć itp. Położne zgodnym chórem odpowiedziały, że w zasadzie to do miesiąca, maluszek nie powinien przyjmować gości, ze względu na podatność na choróbska wszelakie.... pewnie i mają racje, ale mój luby tak to sobie wziął do serca że wieczorem powiadomił obie babcie że do domu ich nie wpuści przez miesiąc i że może im wysłać zdjęcia mailem :D Że to nie jest laleczka do oglądania i przekluczy mnie w domu żebym czasem jakiegoś szemranego gościa z infekcją nie wpuściła....
On kurde oszalał... strach myśleć co będzie dalej skoro już dostał fioła na punkcie pierworodnego....

Dziewczyny, od dwóch dni budzę się z opuchniętą jedną dłonią, nie wiem czy to przez to że na niej leżałam czy co, ale zawsze śpię tak samo i takiego czegoś nie miałam. Ogólnie jak chodzę i mam ręcę w dół to mi puchną i tylko to bo nogi są ok. Ciśnienie dzisiaj mierzyłam 115/74. Naczytałam się tyle o tym zatruciu, że już sama nie wiem. Muszę zrobić to badanie moczu na białko tak? jak to się dokładnie nazywa? to jest takie ogólne czy jak? d

daissy nie sadzę żeby to było zatrucie ale badanie możesz zrobić - zwykłe ogólne moczu powinno na wyniku pisać że białka brak, jak sie pojawi to jego ilość bedzie na wyniku

Ja juz wszystko wiem tzn wiem jak jest w Krakowie z becikowym:)
1000 zł typowego becikowego - nalezy sie kazdej rodzinie jak psu buda
500 - 1000 zł jakiegos tam zasiłku przyznawanego przez MOPS i tu jest kryterium dochodowe na członka rodziny ile musi wynosiśc dochód żeby móc je dostać
1000 zł becikowego tzw samorzadoweg - czyli dodatkowa kasa przyznawana w określonych rejonach (nie wszystkich), warunek to zameldowanie na terenie miasta min 1 rok i nie biora pod uwage dochodów

HEJ!
ja już przeprowadzona, ale wciąż na paczkach - tzn. rozpakowuję wszystko powoli od 3 dni, i pewnie mi to zajmie jeszcze 2 tygodnie. Netu jeszcze nie mam - mamy z mężykiem na kartę - ale on nonstop używa, dziś mi zostawił, a tak to do pracy zabiera i po pracy też korzysta. Czekam na stacjonarny. Porozglądam się więc za jakąś wyprawką w necie, bo zaraz mężyk wróci i obiadek trza szykować
Pozdrawiam

Ja też sie melduje ze jesteśmy, troche was podczytuje ale nie ogarniam wszystkiego ,zwląszczaże musze troche poleżeć codziennie żeby funkcjonować ,a laptopa nie mam wiec tak to schodzi szkoda bo chcialąbym być z wami na bieżaco
Leczymy tego paciorkowca antybiotykiem i globulkami dwa tygodnie potem wizyta i kontrolny posiew.

Concita rzeczywiście to jest troche do przesady bo o ile też jestem za tym żeby nie zwalać sie na glowe od razu tak z tydzień to taki miesiąc zamkniecia tylko i wylącznie z dzieckiem gdzie świat wywraca sie do góry nogami to można oszaleć ,w depresje wpaść i najlepiej gdyby ktoś kto przychodzi mial na uwadze odciązenie nas a nie oglądanie czy jeszcze sie nim zajmowanie Zbyt wielka sterylność też zła i na pole też trzeba wychodzić Ja wam powiem ze bylam w szoku jak wszyscy chcieli ogladać Zuzke ,przez pierwsze dni nie miałąm ochjoty i sily na takie odwiedziny a jak sie przewalila fala to póżniej jak zaraz zostalam zupelnie sama to dobrze jak ktoś przyszedl

Becikowe u nas tylko 1000 bedzie ale choć tyle

Zrobiłam pranie a tu słonko zaszło i zapowiada się na deszcz. Przygotowałam mężowi obiad- roladki schabowe w sosie serowym. Muszę jeszcze iść je dokończyć robić,ale teściowa w kuchni tak więc może poczekam jeszcze chwilę. Mąż mnie dziś zabiera do znajomych,ale mi się tak nie chce iść eh. Spojenie łonowe mnie boli i nie chce mi się za bardzo ruszać.
Mały mi dzisiaj fika nieźle w brzuszku, czuję takie mocne wybrzuszenia aż:-).

Ja to może przez pierwszy tydzień nie będę chciała wielkich najazdów ludzi w domu po porodzie,ale potem jak najbardziej. Myślę że będzie mi to potrzebne- tym bardziej że czasem tak samotnie się czuję tutaj w mieszkaniu u teściów , no a G. pracuje i przecież nie ma go tyle czasu w ciągu dnia. Moja mama na początku września ma operację związaną z biodrem i bardzo chciałabym żeby po niej była w stanie samodzielnie się ruszać i ogólnie żeby była sprawna szybciutko i nie musiała długo leżeć- bo chciałabym żeby tutaj do mnie przyjechała, no ale na upartego to My do niej pojedziemy z wnukiem:-).

reklama
sylwia85 zgadzam się z Tobą i mam nadzieję że mojemu TŻ przejdzie z czasem ta obsesja, ale prawda jest taka, że ja i tak będę skazana sama na siebie, bo moja mama mieszka ode mnie 260km, a teściowa 350km no a cała reszta to wiadomo że przyjdzie tylko pooglądać a nie do pomocy... więc jak mają dupę truć i mam zamiast zajmowania się dzieckiem, robić im kawki i placek podawać to lepiej niech wcale nie przychodzą....

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry